Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Septembrie 2021

Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021
Sursă foto: Pixabay.com

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători.

Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse și achizițiile aflate în stadiul de precontract, cu anumite obligații de îndeplinit pentru finalizare, consultanții Colliers subliniază că 2021 se anunță a fi unul dintre cei mai buni ani pentru piața terenurilor de la recesiunea din 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând, în timp ce, din sectoarele care încă au nevoie de mai multă claritate privind evoluția viitoare (în special birouri și hoteluri), doar câțiva jucători mai sunt în expectativă, restul reîncepând căutările de terenuri pentru proiecte noi. În mod cert, există un sentiment de optimism general în ceea ce privește perspectivele economiei românești pentru următorii ani”, notează reprezentanții companiei.

Citește și:
Cum au evoluat investițiile în activele imobiliare autohtone în S1 2021

Piața terenurilor a rămas activă în primul semestru din 2021 în ceea ce privește intențiile de cumpărare, confirmând tendințele de anul trecut și conturând o perspectivă bună pentru restul anului, relevă un raport de piață publicat de Colliers cu privire la evoluția pieței imobiliare în primul semestru din 2021. Reprezentanții companiei de consultanță punctează însă că unele tranzacții ar putea să nu fie încheiate în 2021, ca urmare a obligațiilor asumate în precontractele semnate, majoritatea legate de aspecte urbanistice.

Provocări din sfera planificării urbanistice

Potrivit acestora, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători, dar apar unele schimbări generate de contextul actual. De exemplu, asocierile sunt mai des întâlnite, deoarece mulți dezvoltatori, în special în sectorul rezidențial, urmăresc să împartă riscurile unui nou proiect, în timp ce proprietarii de terenuri care nu au nevoie imediată de lichidități sunt interesați să beneficieze de o parte din profiturile din dezvoltare. Un aspect important care influențează atât oferta, cât și planurile pe termen scurt și mediu ale investitorilor este legat de incertitudinile privind situația urbanistică. Schimbările din administrația publică din anumite zone au dus la blocaje, cum ar fi întârzieri în numirea arhitecților-șefi în unele orașe sau înghețarea planurilor urbanistice zonale în cinci sectoare din București. Cu toate acestea, lucrurile evoluează spre bine în majoritatea orașelor. Excepția ar fi reprezentată de București, unde lucrurile se mișcă mai lent la acest capitol, ceea ce ar contribui la menținerea sentimentului de incertitudine și în următoarele luni.

„Până acum, anul 2021 a înregistrat câteva tranzacții importante finalizate, dar lipsa unui volum mai bogat nu are legătură cu cererea pentru terenuri, care este la un nivel ridicat, ci cu blocajele din zona urbanistică și nevoia investitorilor de mai multă claritate în acest sens. În majoritatea cazurilor, prețurile au fost destul de stabile în ultimii 1-2 ani, deși pentru locațiile foarte bune, unde concurează, mai nou, mai mulți potențiali cumpărători, se primește un bonus de preț, uneori semnificativ, pentru a obține cele mai bune loturi de teren. De asemenea, am văzut cum unele platforme mari, care au fost tranzacționate anul trecut, sunt revândute în 2021 la prețuri mai mari, dar împărțire în loturi mai mici; nu am numi acest lucru o nouă tendință, ci mai degrabă o conjunctură interesantă.”

Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers

 

Citește și:
Trei sferturi dintre investitorii în terenuri au încheiat sau se așteaptă să încheie tranzacții în 2020

Interes pentru retail, inclusiv în orașele mai mici

În prima jumătate a anului, dezvoltatorii de retail au avut cel mai mare apetit pentru achiziția de terenuri și au fost mult mai activi și în afara Capitalei. Consultanții Colliers au observat interes din partea unei categorii largi de cumpărători, de la diverși operatori de retail (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de bricolaj etc.) până la dezvoltatori de parcuri de retail – atât proiecte de mari dimensiuni, cât și centre comerciale de tip strip mall în orașe mici sau în zonele rezidențiale cu creștere rapidă din orașele mari.

„Este de remarcat și faptul că, fără îndoială, cele mai dinamice segmente de retail sunt cele care nu beneficiază atât de mult de comerțul electronic aflat în plină ascensiune (de ex. bunurile din partea inferioară a gamei de prețuri sau proiectele din orașele mai mici). Având în vedere rapiditatea cu care se mișcă lucrurile în zona de retail, observăm investitori care se re-activează pe piață, dar și alții care intră acum pe acest segment pentru a-și diversifica portofoliul de investiții. În ceea ce privește sectorul terenurilor pentru rezidențial, tendințele de anul trecut sunt încă valabile și există un mare interes din partea multor tipuri de cumpărători care caută să profite de randamentele atractive, deși piața devine mult mai aglomerată. Pe de altă parte, se cauta o gamă largă de terenuri, de la parcele mai mici în zonele centrale (pentru proiecte pe segmentele superioare de preț), la foste platforme industriale (pentru proiecte de mari dimensiuni și funcțiuni mixte) sau parcele mari aflate la marginea sau în afara orașului, în zona metropolitană (în special pentru proiecte de cartiere de case cu facilitățile necesare).”

Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers

 

Citește și:
Colliers: 10 previziuni pentru piața imobiliară în 2021

Bucureștiul, cel mai atractiv pentru proiecte rezidențiale

În ceea ce privește interesul pentru achiziția de terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale, Bucureștiul este cel mai atractiv – deși un apetit crescut pentru asemenea proprietăți există și în orașele regionale în dezvoltare. „Investitorii mari, inclusiv cei instituționali, caută proiecte cu destinație mixtă în afara Bucureștiului, mai ales pentru mixul rezidențial – retail. În același timp, unii dezvoltatori activi în marile orașe regionale intră pe piața rezidențială atractivă din București, mulți dintre ei căutând asocieri cu proprietari de terenuri pentru a-și minimiza riscurile”, explică reprezentanții companiei.

Potrivit acestora, în ceea ce privește terenurile pretabile pentru dezvoltări de birouri există un fel de „dezgheț” – chiar dacă acest segment „este departe de a-și fi găsit echilibrul și predictibilitatea, pe fondul realităților postpandemice de pe piața forței de muncă, legate în principal de regimul de muncă hibrid”. Astfel, mulți dezvoltatori încep să caute terenuri pentru noi proiecte în București, fiind interesați în special de zonele foarte bine cotate. Când vor finaliza un nou proiect, în trei-patru ani (cât ar dura achiziția unui teren, obținerea tuturor aprobărilor necesare, iar apoi construcția efectivă), consultanții Coliiers estimează că piața office din Capitală cel mai probabil se va fi stabilizat – și chiar va fi reînceput să crească.

Citește și:
Piața birourilor din București, la un an după declanșarea pandemiei de Covid-19

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe