Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Feb 2013

Costurile pentru contractarea unui credit pentru casă, la un nivel minim istoric

scris de Adriana Lefter in categoria Credite, Ştirea zilei

Dobânda Anuală Efectivă (DAE) medie pentru un împrumut ipotecar în euro este acum cu aproape o şeptime mai mică decât anul trecut.

În condiţiile actuale de piaţă, majoritatea celor care aspiră la achiziţionarea unei locuinţe văd finanţarea prin intermediul unei bănci ca fiind scumpă. Potrivit unui studiu (cu răspunsuri multiple) realizat de brokerul de credite Kiwi Finance în a doua jumătate a anului trecut, 72% dintre români consideră încă ridicat costul creditului, în timp ce 28% cred că actualele costuri sunt rezonabile sau chiar scăzute. “Contrar percepţiei generale, costurile creditelor destinate persoanelor fizice sunt la un minim istoric, cu tendinţă generală de scădere. În prezent DAE (Dobânda Anuală Efectivă) minimă pentru un credit ipotecar în euro este de 5%, iar cea medie este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scăzută decât valoarea medie înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind generată în principal de diminuarea valorii indicelui Euribor”, subliniază însă Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Dobânda – pe primul loc, rata lunară – pe al doilea
Când vine vorba de alegerea unui credit, 87% dintre participanţii la studiul derulat de companie cred că valoarea dobânzii este cel mai important criteriu de selecţie, în vreme ce 83% dintre intervievaţi pun pe locul al doilea valoarea ratei lunare, urmată de suma de rambursat la finalul perioadei de creditare (în proporţie de 79%). „Interesant însă este că pentru clienţi este mai important ca băncile să îşi respecte termenele de răspuns promise şi să comunice transparent pe parcursul analizei dosarului de credit decât reputaţia băncii sau rapiditatea cu care acordă credite”, notează reprezentanţii Kiwi Finance.

Tot mai mulţi clienţi apelează la brokeri de credite
În ceea ce priveşte sursele de informare considerate cele mai demne de încredere în procesul de accesare a unui împrumut bancar, brokerii de credite deţin o pondere de 85%, urmaţi fiind de bănci, cu 80%, dar şi de internet (cu 66%). Acestea trei prezintă o încredere semnificativ mai mare decât mediile convenţionale de informare (rudele şi prietenii, liderii de opinie, publicaţiile, televiziunea şi materialele publicitare). “Este al patrulea an consecutiv în care facem acest studiu şi remarcăm faptul că brokerajul de credite a devenit o opţiune reală în rândul clienţilor şi câştigă credibilitate de la un an la altul. Accesarea serviciilor de consultanţă, informare şi asistenţă pentru soluţii de creditare arată o maturizare a pieţei, mai multă grijă şi atenţie din partea clienţilor în opţiunile de finanţare şi validarea unei industrii cu un potenţial încă foarte mare în România”, precizează Anca Bidian.

Părerile cititorilor
1 părere
 • gogu

  Uau! Bagati-va romani la credite, mare mare oportunitate! :))
  Nu va ganditi ca euribor nu poate decat sa creasca, iar cand va ajunge iar de la 0.3% cat este acum, la 2-5%, ratele pe care le veti plati vor fi cu 50-100% mai mari.
  Costurile astea sunt doar capcane intinse naivilor care bineinteles ca pe langa faptul ca sunt ignoranti au intotdeauna si replica infumurata:”noi suntem capabili si ne permitem ratele/cat pot sa creasca dobanda, euro, ratele ?”
  Probabil ca asa isi spuneau si cei care au cumparat in anii de boom imobiliar si acum isi dau seama ce prostie au facut.
  Veti trai si veti vedea…

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe