Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 August 2020

Cresc prețurile locuințelor în pas cu Noua Casă? Răspunsul dezvoltatorilor

scris de Corina Varlan

Marii dezvoltatori nu anticipează creșteri ale prețurilor locuințelor, odată cu modificările aduse la nivelul pieței de programul Noua Casă.

“Sunt o serie de analiști care au speculat faptul că vor crește prețurile pentru garsoniere și apartamente cu 2 camere odată cu apariția acestor noi modificări ale programului. Din punctul meu de vedere, nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat în cadrul emisiunii imoExpert Horațiu Buclea, consilier financiar pentru dezvoltatorul Maurer Imobiliare.

“O creștere neîntemeiată a prețurilor la apartamente din partea dezvoltatorilor nu va face altceva decât să conducă la o reducere a vânzărilor”, a mai spus reprezentantul dezvoltatorului.

Maurer Imobiliare a vândut până acum peste 8.000 de locuințe și are în portofoliu proiecte în orașe precum Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Sighișoara și Cluj-Napoca.

Nici Toni Ehling, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers construit în Timișoara de Wallberg Properties, nu consideră că ar fi cazul să ne așteptăm la majorări ale prețurilor în contextul Noua Casă, mai ales din partea dezvoltatorilor mari.

“Cred că cine acționează speculativ, crescând sau făcând discount-uri în funcție de oportunități, la un moment dat va plăti un preț de neîncredere din partea clienților”, ne-a declarat el.

“Eu reprezint un dezvoltator mare. Noi avem proiecte în Arad, Cluj, Brașov și Timișoara. Cu sau fără aceste programe guvernamentale, strategia noastră de business este consistentă și pornește de la principiul fair value for money, adică să oferim un confort ridicat al locuirii la un preț rezonabil și corect. (…) Am folosit acest principiu de business și în perioadele dificile, cum a fost criza financiară din 2008-2012 sau momentele în care euro a crescut brusc”, a mai spus reprezentantul Wallberg Properties, un dezvoltator activ de 15 ani la nivelul pieței cu investiții de peste 90 de milioane de euro.

Programul Noua Casă ar putea să devină funcțional din luna august. Prin intermediul său poți să accesezi diverse tipuri de credite, în funcție de locuința pe care vrei să o cumperi:

  • credit pentru achiziția unei locuințe noi de maximum 140.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de cel mult 119.000 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare.

Aici trebuie făcută, însă, o mențiune. În categoria locuințelor noi sunt asimilate și cele supuse unor lucrări de consolidare sau reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani.

  • creditul acordat pentru celelalte tipuri de locuințe de cel mult 70.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de bancă, în valoare de maximum 66.500 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 50% din valoarea creditului, și acoperă cel mult 95% din prețul de achiziție.

Avansul va fi diferențiat, în funcție de tipul de locuință pentru care optează cumpărătorul, astfel:

  • minimum 15% din prețul de achiziție pentru locuințele noi/consolidate
  • minimum 5% din prețul de achiziție pentru celelalte categorii de locuințe.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1.500 de vizitatori, 1.000 de proprietăți și noutăți la Târgul Imobiliar Timișoara – FOTO

Aproximativ 1.500 de persoane au vizitat, în perioada 16-17 martie, Târgul Imobiliar Timișoara, eveniment care a marcat o premieră în România prin implicarea directă a unui site imobiliar în...

citește mai departe
Din culisele pieței rezidențiale: potențiala evoluție a prețurilor după mărirea TVA la 9% și ce ne indică principalii indicatori ai sectorului

Măsurile fiscale vehiculate în ultima perioadă, în frunte cu majorarea cotei reduse de TVA pentru locuințe de la 5% la 9%, vor avea cu siguranță un impact la nivelul...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe
Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, pierde definitiv procesul care justifică suspendarea PUZ-ului pentru Sectorul 4 (P)

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, în data de 26.02.2021, mai multe hotărâri de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Prin...

citește mai departe
Un complex rezidențial are propriul ADN: Atria Urban Resort, locul care aduce liniște în mijlocul orașului și recreează spiritul comunității

Acum un an, chiar de Mărțișor, își deschidea porțile în Capitală Atria Urban Resort, un complex rezidențial din sectorul 1, a cărui promisiune fermă era să ofere viitorilor proprietari,...

citește mai departe