Creșteri consistente în marile orașe, anticipate de dezvoltatori pe baza acestui fenomen. “Nu se manifestă doar în România”

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 4 Februarie 2020, Ultima actualizare: 04 Februarie 2020

Cererea se va menține la un nivel destul de ridicat în marile orașe din țară și în 2020, un factor important ce alimentează această tendință fiind reprezentat de fenomenul de urbanizare, care și-a făcut simțită prezența nu doar în România, ci și în toate statele europene, spun reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari.

“În toate orașele mari din România, inclusiv în București, se vede această migrație. Vorbim despre migrația tinerilor care vin din orașele mici către orașele mari, iar acest fenomen credem noi că va fi în continuare accentuat pentru că, din păcate, la acest moment tinerii au două variante –  fie să vină către orașele principale, fie să plece în afară”, a declarat Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).

“Acest fenomen nu se manifestă doar în România, s-a manifestat în toate țările europene, și va exista în continuare o creștere destul de consistentă către orașele principale – Cluj-Napoca, București, Timișoara”, a mai adăugat reprezentantul ADIRU, prezent în platoul imoExpert.

El susține, totodată, că doar în Capitală mai sunt necesare mii de locuințe noi pentru a satisface cererea.

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că București-Ilfov rămâne cea mai urbanizată regiune a României. Nu este de neglijat nici faptul că în Capitală și în împrejurimi găsim aproape 12% din întreaga populație a țării.

Fondul locativ era format aici la sfârșitul lui 2018 din 1,05 milioane de locuințe, dintr-un total de circa 9 milioane, acestea fiind și unele dintre cele mai spațioase din țară. Capitala și județul Ilfov s-au poziționat pe locul 2 în topul regiunilor, suprafața locuibilă depășind media națională, de 47,6 mp/locuință, și ajungând până la 50,4 mp.

În 2018, aici au fost finalizate cele mai multe locuințe din țară, mai exact aproape 11.280 din totalul de circa 59.700.  În prima jumătate a anului trecut au fost date în folosință 27.204 locuințe la nivel național, dintre care aproape 5.800 în regiunea București-Ilfov.

“Noi credem că va exista o cerere consistentă, dar nu mai vedem acele creșteri (n.r. de preț), așa cum au fost în anii precedenți”, a mai menționat Bogdan Ivan în cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert.

“Trebuie să ne așteptăm la o piață matură, cu creșteri marginale”, a adăugat el, explicând că în ultima perioadă au existat și unele majorări ale costurilor în construcții, fapt care va duce implicit la o creștere a prețurilor. Reprezentantul ADIRU a ținut să sublinieze însă faptul că “va fi o creștere în concordanță cu puterea de cumpărare”.

Conform Indicelui Imobiliare.ro, în 12 luni prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în București s-a apreciat cu aproape 6%, până la valoarea de 1.413 euro/mp util.

URMĂREȘTE AICI INTEGRAL EDIȚIA DIN IANUARIE A EMISIUNII IMOEXPERT

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, pierde definitiv procesul care justifică suspendarea PUZ-ului pentru Sectorul 4 (P)

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, în data de 26.02.2021, mai multe hotărâri de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Prin...

citește mai departe
ADIRU: Schimbare de paradigmă pe piața imobiliară din România (P)

Reprezentanții asociației se așteaptă la suspendarea lucrărilor, noi directive energetice aplicabile, măsuri legislative negative, creșteri majore de prețuri pentru locuințele noi. Dacă anul 2020 a fost unul destul de...

citește mai departe
Poziția ADIRU pe tema suspendării PUZ-urilor actuale la nivelul a cinci sectoare ale Capitalei (P)

Primăria Capitalei a publicat propunerea pentru ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București pentru data de 26.02.2021, pe care apar următoarele puncte supuse aprobării Consiliului General al...

citește mai departe
Cartier de vile și facilități complementare în sudul Capitalei, dezvoltat prin parteneriatul Quantum Real Estate Group (P)

Primele patru proiecte din cadrul întregului ansamblu vor ocupa o suprafață de peste cinci hectare și vor cuprinde peste 120 de case și vile, plus spații comerciale. SudRezidential.ro a...

citește mai departe
ADIRU: Panica poate face mai mult rău decât virusul în sine! Recomandări pentru dezvoltatori, cumpărători și autorități

Oficialii Asociației Devoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS pun accent pe importanța, în plan economic, a activității de dezvoltare imobiliară. În ultimele săptămâni, reprezentanții statului au emis, din cauza...

citește mai departe