Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Cum alegi agentul imobiliar potrivit pentru tine?

Acum că ai decis că vei apela la un agent imobiliar pentru a găsi un cumpărător pentru locuința pe care vrei să vinzi, trebuie să cauți partenerul ideal pentru tine care să te sprijine pe parcursul acestui proces. Pe lângă valoarea comisionului, este importat să ai în vedere experiența agentului și serviciile oferite de acesta.

Un agent imobiliar poate în primul rând să analizeze prețul pe care vrei să îl soliciți pentru locuința pe care o vinzi și, comparându-l cu media și extremele pieței, îți poate sugera o ajustare potrivită.

În al doilea rând, acesta te poate ajuta să construiești un anunț de vânzare mai atrăgător pentru potențialii cumpărători și îl poate promova apoi prin canale proprii, inclusiv pe rețelele de socializare, pentru a se asigura că ajunge la un număr cât mai mare de persoane interesate de achiziționarea unei proprietăți.

Acesta te ajută, totodată, să planifici vizionările și, în timpul acestora, grație experienței, poate scoate în evidență unele puncte forte ale locuinței la care tu poate nici nu te-ai gândit.

Tot agentul te poate îndruma și îți poate estima costurile necesare pentru eliberarea actelor de care ai nevoie pentru întocmirea contractului de vânzare-cumpărare. Unii agenți îți și pregătesc actele necesare și analizează contractele pentru detalii pe care tu poate nici nu le-ai lua în considerare, dar care pot fi importante.

În plus, un agent imobiliar te poate ajuta să găsești un notar potrivit și poate negocia prețul final în locul tău, iar acest lucru este avantajos, în special dacă nu te simți confortabil să ai o astfel de discuție cu potențialul cumpărător.

Cum găsești agentul imobiliar?

Poți găsi agentul sau agenția imobiliară care să se ocupe de locuința pe care vrei să o vinzi prin recomandările prietenilor sau cunoștințelor tale. Întreabă-i pe apropiații tăi care au fost experiențele lor cu agenții alături de care au lucrat și dacă mai au datele lor de contact.

O altă variantă este cea de a-l căuta online.Imobiliare.ro îți oferă această posibilitate prin intermediul secțiunii “Agenții”. Aici poți căuta persoana potrivită care să lucreze alături de tine pe parcursul procesului de vânzare în funcție de localitatea în care se află proprietatea. În plus, poți vedea și ce alte proprietăți sunt promovate de către fiecare agenție, deci îți dai seama rapid dacă locuința ta s-ar încadra sau nu în portofoliul acesteia.

Întrebările care te ajută să cunoști mai bine agentul imobiliar

Înainte de a te hotărî care va fi agentul imobiliar care va lucra alături de tine pentru a încheia tranzacția imobiliară, este important să îl cunoști mai bine. Poți să îi pui o serie de întrebări pentru a-ți da seama dacă există chimie între voi și dacă are cunoștințele necesare pentru a facilita vânzarea locuinței tale.

Iată care sunt întrebările pe care ar fi bine să le pui agentului imobiliar atunci când te întâlnești prima oară cu el.

1. Care este cel mai bun preț pe care crezi că îl pot obține pentru această locuință
și în cât timp se va vinde?

Agentul îți va explica care sunt prețurile pe piața locală și poate justifica sugestia de preț scoțând în evidență anumite puncte forte ale locuinței.

Experiența sa își va spune cuvântul atunci când îți va oferi un răspuns.

Poți verifica sugestia lui consultând rapoartele “prețExpert”. Acesta este un produs inovativ, unic în România, dezvoltat de Imobiliare.ro, care poate fi utilizat de vânzători pentru a afla în doar câteva secunde cât valorează o proprietate imobiliară și în cât timp se va vinde, dar și ce proprietăți similare există pe piață, care sunt prețurile medii de vânzare în zona respectivă și cum au evoluat acestea pe parcursul ultimilor 3 ani.

În momentul de față, rapoartele “prețExpert” pot fi generate pentru locuințe din peste 100 de localități din România.

2. Crezi că este necesar să fac unele îmbunătățiri pentru a face locuința mai atractivă pentru potențialii cumpărători?

Tot pe baza experienței pe care o are, acesta poate să îți sugereze o serie de îmbunătățiri care pot aduce plus valoare locuinței, fără a necesita cheltuieli prea mari.

3. De cât timp lucrezi în domeniu și ce alte locuințe ai în portofoliu în această zonă?

Astfel vei afla mai multe detalii despre experiența profesională a agentului imobiliar.

Atenție! Dacă acesta are prea multe locuințe în portofoliu este posibil ca timpul alocat pentru a-ți găsi un cumpărător să fie mai limitat.

4. Care este cea mai bună modalitate de a te contacta?

Află care este disponibilitatea agentului și dacă este mai simplu pentru el să discute cu tine la telefon sau prin e-mail.

5. Poți să îmi explici în ce va consta procesul de vânzare?

Agentul trebuie să îți explice, pe înțelesul tău, cum se va desfășura promovarea locuinței, ce variante de promovare vei avea la dispoziție și care vor fi ceilalți pași care trebuie urmați pentru a încheia o tranzacție imobiliară.

Astfel afli și ce servicii poate să îți ofere și cum va proceda pentru a se asigura că anunțul tău va ajunge la cât mai multe persoane.

6. Care este comisionul tău?

Răspunsul la această întrebare te va ajuta să îți estimezi costurile pentru încheierea tranzacției imobiliare. Află, totodată, ce contract vei semna cu el și care sunt condițiile menționate în acesta.

Nu uita că la finalul discuției trebuie să ai sentimentul că agentul imobiliar va depune toate eforturile necesare pentru a te ajuta să găsești cât mai repede un cumpărător și să vinzi cât mai avantajos locuința.

Descarcă AICI un model de contract de intermediere

Descarcă AICI un model de contract de reprezentare exclusivă

* Aceste documente au caracter informativ.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
Restart Energy: facturi mai mici la utilități și furnizor de încredere pentru zeci de mii de consumatori din toată țara (P)

Schimbarea furnizorului de energie și gaze naturale este gratuită și este dreptul consumatorilor, prevăzut prin lege. Deși au trecut deja câteva luni de la liberalizarea pieței de energie și...

citește mai departe
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
ADIRU: Schimbare de paradigmă pe piața imobiliară din România (P)

Reprezentanții asociației se așteaptă la suspendarea lucrărilor, noi directive energetice aplicabile, măsuri legislative negative, creșteri majore de prețuri pentru locuințele noi. Dacă anul 2020 a fost unul destul de...

citește mai departe
Regulamentul Concursului “Giveaway Philips Senseo Viva Cafe”

În perioada 12.04.2021 – 18.04.2021, ora 23:59 are loc concursul “Giveaway Philips Senseo Viva Cafe” pe contul de Instagram al Imobiliare.ro Art.1 Organizatorul și regulamentul oficial al concursului Concursul...

citește mai departe
Nordis Group achiziționează terenuri pentru extinderea complexului rezidențial și hotelier din Mamaia. Investiția totală va depăși 200 de milioane de euro

Fondurile atrase de prima etapă a ansamblului, ce include cel mai mare SPA de pe litoralul românesc, se cifrează la aproximativ 90 de milioane de euro. Nordis Group, companie...

citește mai departe