Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Cum alegi chiriașul potrivit? 5 pași care te ajută să iei decizia corectă

Alegerea chiriașului potrivit se poate dovedi a fi o provocare, dar este extrem de importantă pentru a evita orice probleme și neînțelegeri pe parcursul perioadei de timp în care acesta va locui în apartamentul tău.

Există o serie de lucruri pe care trebuie să le afli de la posibilul chiriaș înainte de a încheia contractul, dar nu uita să îți urmezi și propriile instincte și să te gândești dacă îl consideri a fi o persoană cu care vei putea avea o relație bună, bazată pe respect reciproc.

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi chiriașul.

1. Care sunt veniturile persoanei care vrea să închirieze locuința.

Discută cu persoana interesată de închirierea locuinței despre situația sa financiară. Ideal este să găsești un chiriaș al cărui venit lunar este cel puțin egal cu suma a trei chirii.

Nu uita să întrebi dacă are și alte datorii, precum ratele la bancă, pentru că este posibil să fie pus într-o situație dificilă și să întârzie plata dacă valoarea acestora alături de chirie reprezintă cea mai mare parte a veniturilor sale.

2. Încearcă să găsești un chiriaș care își dorește stabilitate.

Pentru a vedea cât de stabil este posibilul chiriaș poți să îi pui atât întrebări legate de numărul de locuințe pe care le-a închiriat în ultimii ani, dar și despre locurile de muncă pe care le-a avut pe parcursul timpului.

Dacă acesta tinde să își schimbe la perioade scurte de timp locul de muncă și nu este stabil din punct de vedere profesional este posibil să nu mai poată plăti chiria și să ajungi să cauți un nou chiriaș după câteva luni.

3. Află motivele pe care le-a avut atunci când a schimbat locuința.

Poți să îl întrebi direct acest lucru și să vezi ce spune sau să încerci să contactezi un fost proprietar de la care a închiriat o locuință.

Dacă este o persoană deschisă și îți oferă datele de contact ale acestuia, poți afla dacă fostul proprietar îl consideră sau nu un chiriaș problemă, dacă a cauzat daune sau dacă la adresa lui au fost făcute în mod repetat plângeri pentru zgomot excesiv.

4. Află dacă are animale de companie.

Este important să afli dacă persoana interesată de închirierea locuinței are sau își dorește să aibă, în viitorul apropiat, animale de companie.

Nu uita să iei în considerare faptul că un animal de companie poate avea un comportament impredictibil și poate cauza unele daune, de exemplu o pisică poate zgâria canapeaua, un iepure poate să roadă cablurile aparaturii electronice sau electrocasnice, iar din cauza unui câine vecinii s-ar putea plânge de zgomot.

Află mai multe despre animalul de companie pe care îl deține posibilul chiriaș și dacă este dispus să acopere orice cheltuieli legate de eventualele daune pe care le-ar putea produce acesta. Poți încerca, totodată, să ceri o garanție mai mare în acest caz.

5. Nu accepta prea multe persoane în chirie.

Cu cât sunt mai multe persoane care închiriază o locuință, cu atât zgomotul este mai mare. Este recomandat să nu ai mai mult de 2 persoane în chirie într-un apartament cu 2 camere.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Românii, mai interesați de case și vile în perioada de pandemie. Cât de sustenabilă este, în continuare, această tendință?

Dintre județele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, cel mai bun raport între oferta de case și cea de apartamente se găsește în Brașov. În cadrul celui mai...

citește mai departe
Schimbarea schimbării: programul „O familie, o casă” se va transforma în „O nouă casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

Potrivit oficialilor FNGCIMM, plafonul de garantare ar urma să fie majorat la 80.000 de euro – ceea ce ar extinde lista de opțiuni pentru cumpărători. După ce a revenit...

citește mai departe
Românii, mai interesați de case și vile în perioada de pandemie. Cât de sustenabilă este, în continuare, această tendință?

Dintre județele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, cel mai bun raport între oferta de case și cea de apartamente se găsește în Brașov. În cadrul celui mai...

citește mai departe
Interes și bugete mai mari pentru locuințele de vacanță de pe litoral. Tot mai mulți români își doresc confort și servicii de calitate!

Comparativ cu acum zece ani, gusturile celor care își doresc să investească într-o asemenea proprietate s-au schimbat, în strânsă corelație cu tendințele din domeniul turistic. Pe segmentul locuințelor de...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile de tranzacționare ale locuințelor în primul trimestru din 2020? România, în jumătatea superioară a clasamentului scumpirilor din UE

Statisticile oficiale relevă că piața rezidențială autohtonă a consemnat creșteri peste media regiunii atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu perioada similară din 2019. Potrivit celor mai recente...

citește mai departe
Pentru a păstra „distanța socială”, unele companii își extind birourile. Fiecărui angajat ar trebui să-i revină nu zece, ci 20 de metri pătrați

Ca urmare a tendinței determinate de pandemia de COVID-19, Globalworth România, unul dintre marii jucători de pe piața office autohtonă, a închiriat, în ultimele trei luni, peste 25.000 de...

citește mai departe
Anca Bidian, Kiwi Finance: Prețurile locuințelor „față cu” cererea, oferta și creditarea – inclusiv pe timp de pandemie!

Din cauza restricțiilor de deplasare, cu 60% mai mulți români au apelat, în ultimele luni, la serviciile brokerului de credite. În cadrul unui nou webinar marca CPI organizat săptămâna...

citește mai departe