Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 mai 2019

Cum au evoluat prețurile apartamentelor, pe CARTIERE, în T1 2019?

scris de Adriana Drăgușin in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Cum au evoluat preturile apartamentelor pe cartiere in T1 2019

Dintre Cluj-Napoca, București și Timișoara, orașele cu cel mai mare nivel al prețurilor apartamentelor, Capitala a înregistrat, pe cartiere, cele mai semnificative variații la acest capitol în T1 2019.

Ca și trimestrul anterior, marja de creștere a prețurilor apartamentelor în cele mai mari piețe imobiliare ale țării s-a situat la un nivel de sub 2%, potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare. După un avans de 1,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în primul pătrar din 2019, la un nivel de 1.560 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din București s-au scumpit, pe de altă parte, cu 1,3%, ajungând la o valoare de 1.320 de euro pe metru pătrat util. În primele trei luni din an, apartamentele din Timișoara s-au menținut, practic, la o medie de 1.200 de euro pe metru pătrat util, orașul de pe Bega păstrându-și locul al treilea în clasamentul național al orașelor cu cele mai scumpe apartamente.

Cluj-Napoca:

Cel mai mare avans al prețurilor, în cuantum de 5,9%, a avut loc, perioada analizată, în cartierul Someșeni: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 de euro pe metru pătrat util (față de 1.210 euro pe metru pătrat trimestrul anterior). O creștere importantă, de 3,5%, a avut loc și în Baciu, o „localitate-dormitor” a capitalei Transilvaniei, unde așteptările proprietarilor au ajuns la 1.010 euro pe metru pătrat (de la 980 de euro pe metru pătrat). Creșteri importante au mai avut loc și în Plopilor (+3,2%), precum și în zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+2,5%) și Iris (tot +2,5%).

Ca și în trimestrul anterior, câteva cartiere din Cluj-Napoca au cunoscut și ieftiniri la începutul acestui an. Cea mai importantă scădere de preț, în valoare de 2,1%, a fost consemnată în Florești, unde un apartament a ajuns să coste, în medie, 880 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai temperate, mai mici de 2%, au avut loc și în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (-0,8%), precum și în cartierul Zorilor (-0,4%). Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate în arealul central și ultracentral (+0,2%), dar și în Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (+0,8%).

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament. Pe poziția secundă, la o distanță relativ redusă, se află cartierul Plopilor, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.770 de euro pe metru pătrat util. De menționat sunt și zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (unde pretențiile vânzătorilor ajung la 1.680 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.580 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (tot cu 1.580 de euro pe metru pătrat).

Ceva mai altfel stau lucrurile în clasamentul zonelor cu cele mai accesibile apartamente din Cluj-Napoca. În primul rând, ecartul dintre primele două poziții s-a accentuat, Floreștiul coborând sub pragul de 900 de euro pe metru pătrat util, iar Baciu sărind de nivelul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Următoarele două poziții din top sunt ocupate, în continuare, de zonele Someșeni (cu 1.280 de euro pe metru pătrat) și Iris (1.400 de euro pe metru pătrat), în vreme ce arealul Mănăștur-Borhanci-Câmpului a fost depășit de Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (cu 1.440 de euro pe metru pătrat).

București:

Cel mai mare oraș al țării a consemnat, pe zone, creșteri vizibil mai mari decât orașul de pe Someș – majoritatea în arealul de centru-nord al orașului. Cel mai mult, respectiv cu 11,4%, s-au apreciat locuințele din Kiseleff-Aviatorilor (de menționat este însă că în acest cartier al Capitalei prețurile scăzuseră substanțial în ultimele două trimestre din 2018, anume cu 5,6% în T3 și, respectiv, cu 13,8% în T4). Majorări importante au avut loc și în Dorobanți-Floreasca (+9,7%), în Ștefan cel Mare (+9,4%), Parcul Carol-Cantemir Mărășești (+6,8%) și Victoriei-Romană-Universitate (+4,9%).

Ca și în cele trei luni anterioare, Bucureștiul a depășit Cluj-Napoca nu doar în ceea ce privește scumpirile, ci și în ceea ce privește cuantumul scăderilor de preț. Ieftiniri au avut loc, în general, în cartiere mai slab cotate, fie „muncitorești” fie, cel mult, din perimetrul semicentral. Pe primul loc în acest clasament, cu un declin trimestrial de 5,6%, se situează zona Griviței-Gara de Nord, aceasta fiind urmată de Ferdinand (-3,1%), Pantelimon (-3%), Moșilor (-2,8%) și, respectiv, Ghencea (-0,9%).

În ciuda avansului important consemnat în primul trimestru al anului, zona Kiseleff-Aviatorilor nu a reușit să-și recâștige întâietatea în topul bucureștean al cartierelor cu cele mai scumpe apartamente. În fruntea acestuia se situează, așadar, tot Herăstrău-Nordului, unde pretențiile vânzătorilor au stagnat la o valoare de 2.560 de euro pe metru pătrat util. La o distanță considerabil mai mică decât trimestrul anterior se află acum locuințele din Kiseleff-Aviatorilor, care ajung la o medie de 2.340 de euro pe metru pătrat util. Tot pe locul al treilea în clasament, dar semnificativ peste pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat util, se află acum Dorobanți-Floreasca (cu 2.190 de euro pe metru pătrat util). În rândul celor mai bine cotate zone ale Capitalei intră și Aviației (cu 1.920 euro pe metru pătrat util) și, respectiv, Unirii (cu 1.750 euro pe metru pătrat util).

Cel puțin ca ordine, clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente disponibile spre vânzare a rămas, și el, neschimbat. Pe primul loc se găsește tot Ghencea (cu o medie de 890 de euro pe metru pătrat, la fel ca trimestrul anterior), acest cartier fiind urmat de Rahova (cu 980 de euro pe metru pătrat), apoi de Giurgiului (1.000 de euro pe metru pătrat), Giulești (tot 1.000 de euro pe metru pătrat) și Drumul Taberei (cu 1.060 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

Ca și în trimestrele anterioare, marjele de creștere consemnate în cartierele timișorene au fost mai mici atât în comparație cu Bucureștiul, cât și cu orașul de Someș. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 3,4%, a fost înregistrat în arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (după un trimestru de scădere și unul de stagnare). Tot creșteri au avut loc și în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+3,1%), în Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+2,3%), în Girocului-Soarelui-Buziașului (+1%), dar și în Lipovei-Aradului (+0,6%).

Spre deosebire de celelalte două mari centre regionale ale țării, București și Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor au scăzut trimestrul trecut într-un singur cartier timișorean. Este vorba despre Braytim, unde pretențiile vânzătorilor s-au diminuat ușor, anume cu 0,2% în decurs de trei luni. În Torontalului, pe de de altă parte, prețurile au stagnat, în vreme ce creșteri ușoare au fost înregistrate în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+0,1%), Circumvalațiunii (+0,3%) și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (+0,5%).

În ceea ce privește clasamentul zonelor cu cele mai mari prețuri la apartamente, Ultracentral-Medicină-Piața Unirii se situează, în mod firesc, pe primul loc, la o distanță considerabilă față de cartierul de pe poziția secundă, anume Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion – este vorba despre o diferență de peste 200 de euro pe metru pătrat, de la 1.510 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Zonele de pe următoarele poziții sunt, însă, mult mai apropiate ca nivel de preț: un apartament poate fi achiziționat cu 1.250 de euro pe metru pătrat în Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria, cu 1.220 de euro pe metru pătrat în Circumvalațiunii și, respectiv, cu 1.210 euro pe metru pătrat în Lipovei-Aradului.

În mod specific pentru Timișoara, zonele cu cele mai accesibile apartamente din oraș nu prezintă diferențe foarte mari de preț față de aceste din urmă trei zone. Astfel, un cumpărător interesat de un apartament ar trebui să scoată din buzunar 1.160 de euro pe metru pătrat în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, 1.170 de euro pe metru pătrat în Braytim, 1.180 de euro pe metru pătrat în Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân, 1.190 de euro pe metru pătrat în Girocului-Soarelui-Buziașului și, respectiv, 1.200 de euro pe metru pătrat util în Torontalului.

Părerile cititorilor
5 păreri
 • Roza

  La potentialul pe care il are Romania – preturile sunt inca mici si trebuie sa si mai creasca. Daca vor scadea cu 20% pana la finalul 2019 – voi fi primul care isi va baga toti banii aici

 • calin.cazan

  Aiurea. Totul e blocat, nu se vinde mai nimic, presa ( inclusiv PROTV ) sustine o scadere de preturi de 15-20% pana la sfarsitul anului. Sincer, inteleg ce urmariti cu articolele astea, dar nu cred ca este ok.

 • Marian

  Inteleg ca statisticile sunt facute cu referire la pretul cerut de vanzator si nu la pretul tranzactionat. Pe de alta parte trebuie luat in calcul si numarul tranzactiilor efectiv realizate, nu doar la ce se ofera in anunturi.
  E foarte posibil ca vanzatorii sa incerce sa tina cat mai pot de preturi, dar asta nu inseamna ca resusesc sa si vanda la acea valoare.

 • ciuchita tavi

  Trendul are o tendinta de crestere exprimata in euro/metrul patrat util si …anticipez ca nu se va opri!!

 • Avram Cosmina

  Nu vad mentionata nicaieri o evaluare a preturilor pentru zonele din sud: Berceni, Aparatorii Patriei, Dimitrie Leonicda desi vad ca acolo s-a trecut deja la o modernizare a infrastructurii rutiere (largire drum, amenajare totuare, constructie parcari) o parte fiind deja finalizata. Care e situatia preturilor in aceasta zona de Sud?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe
Două noi proiecte rezidențiale în nordul Capitalei, dezvoltate de o companie românească. Vor aduce pe piață 800 de apartamente

Cele două concepte de locuire se adresează atât celor dornici să facă parte dintr-o comunitate mai restrânsă, cât și celor care aspiră la un stil de viață mai activ....

citește mai departe
Câte dintre locuințele finalizate în zona Capitalei sunt achiziționate de către investitori. Închirierea, mai atractivă decât revânzarea

Pe fondul situației create de epidemia de Covid-19, randamentul oferit de închirierea locuințelor nou-construite s-a mai diminuat în ultimele 12 luni. Dacă te gândești la achiziția unei locuințe în...

citește mai departe
Cererea de locuințe din marile orașe, cu aproape o treime mai mare decât în urmă cu cinci ani. Evoluția din 2021 vs 2020

Cel mai semnificativ avans al acestui indicator a fost consemnat în Brașov, iar cea mai mică creștere a avut loc în Constanța. Potrivit celui mai recent raport de piață...

citește mai departe