Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Octombrie 2008

Cum să alegi chiriaşii?

scris de Claudia Ciuta in categoria Proprietari
Ultima actualizare: 01 Septembrie 2010

Vrei să atragi chiriaşi care să păsteze imobilul curat şi să îl îngrijească la fel de bine ca şi tine?

Dacă persoanele cărora le închiriezi sunt cunoscute, procesul de căutare este mai uşor. Însă, de ce să refuzi posibilitatea închirierii unor persoane pe care nu le-ai mai văzut până atunci? Sunt mari şanse să îţi placă mai mult decât persoanele pe care le cunoşti.

Nu ar trebui să alegi chiriaşul doar că urmare a faptului că îţi este prieten. Trebuie să iei în considerare gradul acestuia de seriozitate şi responsabilitate pentru că vei fi asociat cu el atâta vreme cât foloseşte imobilul tău. Chiriaşul este cel care va interacţiona cu vecinii, el va întreţine imobilul ordonat sau nu, el va plăti întreţinerea la timp sau nu. Mai bine prevenim, decât să avem regrete mai târziu : este mai greu să scăpi de un chiriaş care îţi crează probleme decât să găseşti unul cu care să ai o bună colaborare.

Fie că îţi este prieten sau că nu l-ai mai văzut până atunci, trebuie să stabiliţi reguli clare încă de la început pentru că, până la urmă, închirierea unui imobil este o afacere şi trebuie privită ca atare.
În cazul în care nu îi cunoaşti pe viitorii chiriaşi, poţi lua în cosiderare următoarele:

  • a mai stat în chirie? Dacă da, care este motivul pentru care acum închiriază un alt imobil?
  • cum a comunicat cu fostul proprietar? Dacă îl critică prea mult, gândeşte-te ce nu i-ar plăcea la tine. Cum a procedat la plata chiriei? A întârziat vreodata?
  • poţi lua legătura cu fostul proprietar pentru a primi recomandarea acestuia? Asigură-te că numărul pe care îl primeşti este al fostului proprietar. Există posiblilitea ca relaţia dintre ei să nu se fi încheiat în termeni amiabili şi să primeşti numărul de telefon al unui prieten.
  • unde lucrează şi de cât timp? Cum se simte acolo? Cât timp vrea să mai rămână?
  • la ce interval obişnuieşte să facă curăţenie generală?
  • află cât mai multe informaţii despre motivul pentru care chiriaşul a ales imobilul tău.
  • cum îi place să se distreze? Poate are în plan organizarea unor petreceri pentru a sărbători mutarea în casă nouă.
  • a avut probleme cu foştii vecini? Din ce cauză?
  • cum ar reacţioana dacă vecinii sunt mereu zgomotoşi şi ascultă muzică foarte tare la orice oră din zi?
  • a avut probleme cu poliţia?
  • a trebuit să apeleze vreodată la politie? Care a fost motivul?
  • au fost necesare îmbunătăţiri la fosta locuinţă după ce s-a mutat?

Dacă ai încredere în acestă persoană după discuţia pe care aţi purtat-o, înseamnă că poţi lua o decizie.

Este prevăzut prin lege ca nu poţi să decizi cui îi vei închiria imobilul în funcţie de starea civilă, religie, rasă, sex sau culoarea pielii.

Părerile cititorilor
15 păreri
  • Mimishor

    Ma uit pe anumite comentarii si ma crucesc. In momentul cand iei un spatiu spre inchiriere , fie el de locuit fie el pentru afaceri, trebuie sa fi constient ca nu vei sta acolo gratuit, deci trebuie sa achiti chiria pe care ai stabilit-o. Toti vor sa inchirieze spatii si sa nu plateasca sau daca se poate sa plateasca doi lei. Ar trebui sa cunoasteti faptul ca un proprietar de spatii comerciale are de achitat catre bugetul de stat o impozite si taxe care de multe ori te lasa cu foarte putini bani din ce incasezi.
    Depinde cum s-a incheiat contractul .
    De aceea proprietari atentie ,este plina lumea de impostori care inchiriaza spatii si apoi vor sa stea gratis, batjocorind de foarte multe ori proprietarul prin atitudinea lor, golani cu chip de domni fac zile amare proprietarilor care in mod normal nu ar trebui sa tolereze obraznicia unui astfel de chirias. Atentie cum faceti contractul in asa fekl incat sa-l puteti rezilia in celmai scurt timp daca chiriasul nu achita chiria imediat.

  • Danutz

    Daca chiriasul nu plateste se poate intrerupe curentul, debransare 30 de lei. La mine nu a functionat ca era o singura persoana si mi-a declarat senina ca nu o deranjaza. Dar daca este firma nu prea cred ca nu ar avea efect…. In cazul meu am rezolvat putin cam ciudat: am pandit cand nu era acasa si mi-am furat singur geamurile si usile, inclusiv cea de la intrare. A anuntat politia si aia cand au venit si au vazut cum sufla curentul perdelele au inceput sa rada….A rezistat trei zile, cred ca atata a durat sa-si gaseasca alta locuinta. Si am mai facut ceva: am pandit si cand cara mobila am luat un taxi si i-am urmarit unde se muta. Apoi, dupa ce au carat tot si am pus usa schimband yala, i-am amenintat ca daca nu-mi dau banii parasc la noul propietar ce au facut la mine. Si asta a functionat, recuperand aproape toata datoria!

  • VLAD

    In calitate de chiriasi am o problema cu proprietarul.
    Am inchieiat un contract cu acesta, in care am prevazut ca cheltuielile de intretinere trebuie sa fie la zi altfel ma oblig sa platesc doua luni chiria. Ideea e ca am 270 lei restante la chirie si pentru asta vrea sa ma dea in judecata ca sa recupereze cele 2 chiri. Ideea e ca la garantie nu mai visez sa o recuperez si asa l-as lasa cu banii astia la intretinere. crede-ti ca ar putea castiga in instanta? Sper ca noul cod civil sa rezolve problemele de genu si sa nu mai fie nici chiriasi nici proprietari “smecheri”

  • dragusinoiu ion

    Am probleme cu chiriasul,care refuza sa plateasca chiria si intretinerea de 5 luni.I-am trimes 3 somatii cu confirmare de primire,dar degeaba,ma amana permanent pe deverse motive.Contractul este inregistrat,platesc impozit,iar de anul acesta am inteles ca trebuie sa platesc si 5.5% sanatatea,pe niste bani fictivi,pe care nu-i primesc.Am consultat si un avocat,dar am fost dezamagit cand am aflat ca procesul este de lunga durata,si daca chiriasul este falit nu recuperezi nimic,si in plus mai ai si alte costuri cu avocatul si executorul judecatoresc.Am aflat de la avocat ca cel mai simplu sa scap de chiriasi,este sa reziliez contractul de energie si sa-l las pe intuneric.Personal consider ca un abuz nu trebuie rezolvat cu un alt abuz.Ce sfaturi pot primii.

  • magda

    Contractul ar putea fi facut pentru un numar de camere mai mic decat are apartamentul , astfel incat sa asigure accesul de drept al proprietarului in orice moment, fara ca acesta sa fie considerat violare de domiciliu. In cazul in care ai un chirias rau platnic iar contractul este prost facut, se poate presa prin deconectarea apartamentului de la reteaua electrica din initiativa proprietarului, de catre societatea Electrica.Daca cotorul de gaze este in afara apartamentului, se poate intrerupe si gazul.

  • Spatii

    Cei care “trag” tepe au existat si vor exista mereu, si o fac si ei cand si unde li se lasa “spatiu de manevra”.
    Vorbesc din pozitia de proprietar, care inchiriaza de ani buni spatii catre persoane juridice.
    Din pacate, cei din comentariile de mai sus, care au luat deja teapa, au in cele mai multe cazuri slabe sperante sa mai recupereze vreodata banii.
    Dar macar pot evita sa se mai lase pusi in aceasta situatie pe viitor, mai ales cei care inchiriaza la FIRME (persoane juridice):

    1 – Cand e vorba de firme, e mult mai usor de verificat societatea si actionarii pe internet, INAINTE DE A SEMNA ORICE CONTRACT CU EI!
    Daca sunt tepari veti gasi informatii despre firme tepuite de ei in relatii de afaceri si probleme create, mult mai usor decat despre o persoana fizica oarecare cu un loc de munca la firma x sau y …
    “Fratele Goagal” si site-uri gen bonitate.ro , vrajitorul.ro sunt de mare ajutor.
    De cele mai multe ori veti gasi in 1-2 ore de verificari, ptr cine stie sa caute, o gramada despre trecutul “glorios” sau nu al celor ce vor sa va fie chiriasi.

    2 – Nu am inventat eu, ci se practica uzual in vest si state, ca INTODEAUNA, la semnarea contractului, sa se perceapa in AVANS contravaloarea a 3 CHIRII:
    – Prima Luna (chiria)
    – Ultima Luna (chiria)
    – GARANTIE (echivalentul a 1 luna de chirie uzual)
    Astfel, la o eventuala evacuare a clientului sau plecarea lui “subita”, chiar daca nu a platit chiria pe luna in curs, raman banii din “Ultima luna” si din Garantie se acopera restante la intretinere si eventuale reparatii de regula, iar ce ramane se restituie la max 2 luni de la iesirea din spatiu, cand deja vin toate facturile de curent, gaz, etc…

    3- Uitati de contracte tip de la finante.
    Puneti mana pe un contract “serios” facut de un profesionist, in care sa fie specificate clar si DETALIAT drepturile si obligatiile fiecarei parti si cu clauza de executare directa in caz de nerespectare.
    Pentru a fi intr-adevar “direct executabil” contractul, e necesar sa fie semnat in fata notarului direct de administratorul (ii) societatii sau reprezentant.
    Stiu, suna complicat si costa proprietarul la incheierea contractului 100 euro in plus — dar scuteste de dureri de cap si pierderi de mii de euro.

    Teparii si poate si cativa clienti care poate nu ar fi creat probleme o vor rupe la fuga cand li se vor impune aceste conditii. Dar firmele serioase si bine intentionate de cele mai multe ori vor accepta pentru ca un contract bine facut scuteste ambele parti de dureri de cap ulterioare.
    Cel putin in cazul meu, sunt in relatii foarte bune cu toti chiriasii care ii am inca in spatii si cei care au plecat si asta de ani de zile…
    Sper ca cele scrise sa fie de ajutor pentru unii …

  • EU

    si eu am avut probleme cu chiriasii, am inchiriat unei agentii imobiliare care n-a mai platit la intretinere, cei de la intretinere m-au dat in judecata si a trebuit sa platesc eu tot. Acum i-mi ramane sa dau agentia in judecata, dar daca nu are nik pe firma, adik dak firma e falita cum i-mi recuperez datoriile? Persoana care avea firma are pe numele ei un apartament, dar nu e pe firma. Mai am vre-o sansa dak o dau in judecata?
    Cine are astfel de probleme dak dori-ti sa vb pe mess [email protected]

  • imobiliare ploiesti

    Intr-adevar sunt fel si fel de oameni, trebuie sa fii foarte atent pe cine iei in chirie.

  • alexa

    Ei bine, chiriasii au si ei experentele lor. Si daca le-a mers cu cativa, sunt convinsi ca le va merge pe mai departe. A mea, de fapt ale mele, doua femei, mama si fiica, au stat fara sa faca vreodata curatenie, au fumat permanent in casa, mi-au stricat lucruri, etc. si am fost bucuroasa ca au plecat. M-au lasat fireste cu datorii de milioane si nu m-au anuntat cand s-a hotarart sa se schimbe situatia la gaze.Desi puteam rezolva cu 8 milioane ca toti locatarii, acum trebuie sa dau dublu, si nu sunt interesati cei de la firma sa vina pentru un singur proprietar. Mai grav, agentul, de la o agentie mult respectabila, imi cam rade in nas, ca am oprit buletinul fetei in agentie spre a o face sa plateasca, l-am lasat la el, si acum se comporta ca si cum nu as avea nici un drept. (Daca e cineva interesat, postez si numele agentiei) Cam asa stau lucrurile. Sunt oameni si oameni. Ceea ce mi se pare tragic este ca, ne lasam lehamite, caci sitemul judiciar pare facut pentru oameni lipsiti de bun-simt uneori. Mi-au stricat apartamentul, am cheltuit lunar sute de mii pe telefon sa le conving sa isi plateasca datoriile. Agentul spunea sa le dau afara, dar cand am vrut sa o fac m-a rugat pentru ele. Ce sa cred? La un moment dat mi-a spus ca oricum nu are nici o datorie fata de mine, ca ele l-au platit. Dar daca nu acceptam sa le inchiriez apartamentul, il mai plateau? Ce e de facut? Stam si lasam sa se perpetueze aceasta situatie?
    Ca stiu multe persoane pagubite.

  • AC

    incercati cu forta ….la mine a reusit….l-am batut grav pe chirias pana a iesit !

  • florina ana

    Am avut un chirias cu contract si de 6 zile s-a mutat ,lasandu-ne cu datorii.L/am gasit unde sta.Ce facem?Il denuntam la Politie ca ce?

  • Dumitru Ana

    Si eu stau cu chirie,dar fara contract si nu am probleme.Vreau sa zic ca eu platesc in avans ,adica de exemplu in ultima zi din luna martie platesc pentru luna aprilie.In felul acesta nu are nimeni de pierdut, iar daca eu vreau sa plec de exemplu la sfarsitul lunii aprilie sa zicem, atunci cand plec nu mai am nimic de platit pt ca am platit chiria in avans,decat intretinerea pt ca se plateste cu o luna in urma si nu sunt o persoana care sa nu platesc.Intradevar sunt multe persoane care nu sunt corecte dar ca sa ai siguranta ca si proprietar ca i-ti plateste parerea mea este sa-i ceri la inceput pe langa chirie in avans pe o luna si aproximativ 200 ron garantie pt intretinere ca nu cumva sa plece si sa-i platesti tu datoriile la intretinere. Si ca sa fii sigur ca plateste intretinerea in fiecare luna, poti in fiecare luna cand te duci sa-i ceri chitantele sa vezi daca a platit la zi .Mie proprietara care mi-a inchiriat nu mi-a cerut sa vada chitantele dar daca mi-ar cere i-as arata.

  • Amadeus

    Corneliu ai MARE dreptate! si eu ma aflu in situatia descrisa de tine.Am inchiriat unei firme de imobiliare (sic!) si m-am trezit ca au disparut din locuinta, peste noapte, lasandu-mi in afara de datorii cu chiria datorii la gaze, apa, curent, telefon;i-am dat in judecata pentru rezilierea contractului si ca sa-mi recuperez banii, procesul dureaza iar ei au avut “grija” sa vanda tot si sa declare falimentul; in afara de mine mai sunt si alti creditori;cum legea permite intai firmelor de stat sa-si recupereze debitele, pot sa ma consolez deja ca “am luat teapa” de cateva mii de euro! De ce nu exista obligativitatea tuturor firmelor de imobiliare sa se inregistreze la o autotitate nationala care sa monitorizeze activitatea lor si bonitatea administratorilor si unde clientii sau colaboratorii pacaliti sa se poata adresa? Ce fac ei de fapt ? dau o teapa, intre timp isi infiinteaza o alta firma si o iau de la capat.

  • Stoian Ganciu Darius

    Buna ziua!
    In cazul in care inchiriez un apartament unui necunoscut, am un contract in care clauzele sunt stabilite clar si am probleme cu el in privinta platii chiriei.Pur si simplu, acesta nu vrea sa mai plateasca chiria.
    Daca a semnat clauza din contract, cum ca in cazul in care nu achita chiria la zi, eu ca proprietar am dreptul de a rezilia unilateral contractul. Care este cea mai scurta procedura de evacuare?
    Exemplul meu se refera bineinteles la un caz extrem.
    Va multumesc si astept un raspuns.

  • corneliu belba

    Contractele de la circa financiara nu au valoare daca tu,in calitate de proprietar ,doresti sa reziliezi contractul inainte de termenul expirarii lui.Chiriasul insa ,te poate anunta cu 30 zile inainte ca pleaca,fara ca tu sa ai vreun cuvant de spus.Chiriasul meu de exemplu,nu a platit in avans chiria (conform contract)si nici restantele pe ultimile5luni si nu vrea sa plece.Eu,in calitate de proprietar,sunt nevoit sa apelez la instanta pt.a-l putea evacua!(obligat cu executor judecatoresc+sentita definitiva)ceea inseamna muuuuuult timp si bani+pierderea chiriei/prioada procesului+plata avocat!!! in timp ce chiriasul rau platnic se bucura de proprietatea mea,nu plateste chiria si poate nici lumina, gazul apa ,etc.,urmand ca dupa ce as castiga procesul de evacuare ,sa fac alt proces pt. recuperarea pierderilor ce inseamna din nou muuuuult timp,bani,avocati etc.CE ZICETI??????

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe