Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 apr. 2010

Cum să scoţi cât mai mult profit din 50.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Ai ceva economii şi ai vrea să le „rotunjeşti”. Nu ştii ce să alegi dintre un depozit bancar, achiziţia unor acţiuni sau a unei proprietăţi imobiliare.

Toţi cei care au reuşit să facă afaceri în ultimii doi ani spun că perioadele de recesiune sunt cele mai bune pentru investiţii. Asta se aplică însă numai dacă ştii cât şi pe ce să pariezi. În actualul context economic, cum ai putea să valorifici în mod optim un capital fix, de – să zicem – 50.000 de euro?
Indiferent de soluţia pe care o vei alege pentru „înmulţirea” banilor tăi, primul pas ar trebui să fie acelaşi. Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, spune că, din suma disponibilă pentru investiţii, un minimum de 20-30% ar trebui păstrat într-un depozit bancar. În cazul unui buget de 50.000 de euro, ar însemna să pui deoparte, din start, circa 10.000 de euro. Depozitul bancar reprezintă una dintre cele mai sigure soluţii, ajutând la protejarea capitalului de inflaţie. Principalul dezavantaj al acestui tip de investiţie este că nu asigură o creştere semnificativă a sumei depuse.

Depozitele bancare, soluţia cu cel mai scăzut risc
Totuşi, pentru investitorul cu un apetit scăzut pentru risc, opţiunea de a-şi plasa toţi banii într-un depozit bancar rămâne una cât se poate de viabilă. „Avantajul major al depozitelor bancare este acela că sunt scutite de impozitul pe profit pe întreaga durată a lui 2010 şi sunt garantate de stat exact până în plafonul de 50.000 de euro”, subliniază Răzvan Popescu, consultant financiar în cadrul OVB. Randamentul astfel obţinut nu este deloc de neglijat. La un curs de 4,07 RON pentru un euro, rezultă un echivalent de 203.500 RON la 50.000 de euro. „Pentru un depozit la termen pe trei luni, încă mai putem găsi dobânzi de 8,75-9%. Acesta ne-ar aduce un randament de 4.612 RON la trei luni”, ilustrează Popescu. Pentru a se proteja de eventualitatea scăderii dobânzilor la depozitele bancare, este indicat ca deponentul să bifeze opţiunea de prelungire cu capitalizare, ce obligă banca să plătească o dobândă fixă chiar dacă dobânda de politică monetară a BNR va continua să scadă. În cazul în care aceasta din urmă va creşte, clientul poate merge la bancă şi îşi poate renegocia contractul cu actualizarea la zi a dobânzii.

Leul, randament dublu faţă de euro
În ceea ce priveşte moneda în care este cel mai rentabil să faci un depozit bancar, leul este, de departe, cea mai bună alegere. La un depozit în euro pe trei luni cu o dobândă de 3,50%-3,55%, se obţine un randament net inferior faţă de un depozit în lei, respectiv 443 de euro, arată Popescu. La un depozit pe şase luni, randamentele comparative pentru depozite în lei faţă de euro ar fi de 8.047 RON şi, respectiv, 937 de euro, iar la 12 luni dobânzile s-ar ridica la 17.806 RON şi, respectiv, 2.000 de euro. Papageorgiadis recomandă ca depozitele bancare să nu fie făcute momentan pe o perioadă mai mare de trei luni, astfel încât deponentul să poată beneficia de ofertele „de vară” ce ar putea fi lansate de către bănci în perioada următoare.

Bursa: în creştere, dar până când?
Pentru investitorii cu un gust pentru risc ridicat, bursa ar fi o opţiune cât se poate de atractivă. Papageorgiadis spune că valoarea unor acţiuni româneşti s-a dublat sau chiar s-a triplat comparativ cu pragul de jos atins anul trecut. În plus, o serie de analişti prevăd o continuare a trendului de apreciere a acestora. Nimic nu poate fi însă sigur. Sunt, de asemenea, destule voci în piaţă care se aşteaptă la un nou declin al bursei după creşterea rapidă înregistrată în acest an. Reprezentantul More Real Estate avertizează că, dacă se va trece la o nouă fază a crizei, bursa va fi prima „strivită”, după cum s-a întâmplat în trecutul apropiat.

Mai multe tipuri de acţiuni
Cei care se decid să investească totuşi pe bursă ar trebui să dispună cel puţin de un set de cunoştinţe minime în acest sens, pentru a evita asumarea unor riscuri inutile. Papageorgiadis recomandă alegerea acţiunilor puternice, cum ar fi SIF-urile. Pentru investitorii pe termen scurt, o apreciere de 20-30% şi o depreciere de 10-15% ar fi marjele care ar permite achiziţionarea unui pachet de acţiuni. De asemenea, este de evitat plasarea întregii sume într-un singur tip de acţiuni.
Pentru a elimina dubiul unei investiţii ineficiente, banii mai pot fi plasaţi pe fonduri de investiţii ce mizează pe acţiuni, spune Popescu. Acestea au un portofoliu de acţiuni ce aduc randamente bune, unele depăşind pragul de 20% de la începutul anului până în prezent. O altă soluţie este cea a apelării la un unit-linked, variantă care combină siguranţa depozitelor bancare cu posibilităţile de câştig ale investiţiilor la bursă.

Imobiliarele, la punctul 0 pentru investiţii
Pentru cei care vor să beneficieze atât de siguranţă, cât şi de posibilitatea creşterii semnificative a valorii investiţiei, proprietăţile imobiliare reprezintă în continuare o soluţie. Ilias Papageorgiadis spune că preţurile proprietăţilor au scăzut, în medie, cu 40% până la 70% faţă de perioada de vârf de la începutul lui 2008. Acesta precizează că preţurile reale de tranzacţionare, ce se situează la mai puţin cu 15-30% faţă de cele cerute iniţial de proprietari, au atins, în mare, un prag minim, faţă de care nu vor mai avea loc scăderi semnificative în perioada următoare. Când este sigur că a atins acest nivel minim al preţului într-o negociere, investitorul poate trece la încheierea tranzacţiei.
Folosind cei 40.000 de euro din bugetul iniţial de 50.000 de euro (după plasarea a 10.000 de euro într-un depozit bancar), cumpărătorul poate achiziţiona o garsonieră fie într-un complex rezidenţial nou, fie într-un bloc vechi, dar construit după 1985. O asemenea proprietate ar genera, prin închiriere, un randament anual de 7-8% din valoarea iniţială a investiţiei. În plus, pe termen lung, proprietarul poate miza şi pe o creştere anuală de 5-6% a valorii proprietăţii, dacă aceasta este de calitate.
În cazul investiţiei într-un teren, este necesar ca acesta să fie amplasat într-o zonă cu (sau aproape de) utilităţi, ce dă semne clare de dezvoltare în perioada următoare. De luat în seamă sunt proprietăţile cu cel puţin 70-80% mai ieftine faţă de perioada de apogeu de la începutul lui 2008. Papageorgiadis avertizează însă potenţialii investitori să nu se aştepte la profituri spectaculoase din imobiliare în mai puţin de 1,5-3 ani de acum încolo – perioadă necesară pentru revenirea şi reinstaurarea pe un trend clar asecendent al pieţei.

Părerile cititorilor
11 păreri
 • Ala

  Este unul dintre cele mai bune articole pe care le-am gasit pe aceasta tema. As fi foarte interesata de un articol asemanator reactualizat si daca se poate cu mai multe sugestii. Multumesc!

 • ghena

  un articol partial superficial, care se adreseaza tot celor cu bani; cine a facut 50.000 euro, va sti si ce sa faca cu ei; poate ca ar fi fost interesant sa dea un exemplu si ptr. cei care dispun de sume mai mici.

 • ionut

  cei care au stiut sa faca de ex. 50000E,probabil ca stiu sa ii si cheltuie.Parerile acestor specialisti,nu ajuta cu absolut nimic pe omul de rind ,ba mai mult il baga in groapa,acesta din urma crezind cu adevarat ca e momentul sa-si cumpere mult doritul apartament…..Nimic mai gresit crestine.DACA ACUM 5 ANI de ex NU AI AVUT 20000e PTR UN APARTAMENT SI TI SE PAREA IMPOSIBIL DE CUMPARAT,CUM SE FACE CA ACUM POTI PLATI 70-80000e SI ZICI CA AI FACUT O BUNA CUMPARATURA? Mai treaca timpul si poate s-o destepta si romanul……

 • T.T.

  Ati auzit probabil ca in Amereica au dat faliment mai mult de 100 de bani de la inceputul crizei ecomomice. In Europa sint mai multe banci care au clacat in fata crizei. In Romania ati auzit de falimente bancare in ultima perioada? de la criza economica incoace? Sinteti sigur ca nu vor fi? Cum sa am incredere in banci, daca sint netransparente in activitate. Ca statul garanteaza banii depusi la banci? sa fim seriosi, si banii depusi la FNI au fost garantate de stat.
  Multumesc NUl

 • kkkkkt

  Informatia asta o stia orice om.
  Nu e chiar asa de interesant acest articol.
  Si, nu prea ai cum sa scoti profit din 50.000 euro. Esti un bizon pt shmecherii cu milioane de euro.

 • imobiliarul chior

  Daca au scazut preturile imobilelor raportat la 2008, nu inseamna ca nu sunt aberant de mari raportat la 2005. 3 ani vor fi pe minus 10 % anual. Dupa aia putem vorbi de „investitii” in imobiliare.

 • adriana

  Un articol foarte bun… din care mi-am extras multe informatii.

 • Sabau Virgil Liviu

  Interesant faptul ca – si sunt sigur ca nu sunt unicul cu aceasta idee – in sinea mea, gandeam la fel. Cu alte cuvinte, acest articol este oglindirea propriului meu rationament nespus. Insa pot afirma ca Adriana Drăguşin l-a spus mult mai bine decat l-as fi spus eu, si mult mai profund, mai documentat. Caci, in definitiv, nici macar nu ma pricep la asa ceva. Pentru Adriana Drăguşin – mult succes in continuare !

 • filip lepus

  Un articol superficial, fara prea multe informatii utile.

 • cosmin banica

  Foarte interesant si bun articolul.Multumim ptr.idee….asteptam cu interes si altele.!

 • sandu ciorba

  Este foarte bun articolul. Astept cu interes revenirea pietel de capital si eu… Cele bune. Pan Americano!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe