Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 feb. 2016

Darea în plată și prețurile caselor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei

Majoritatea jucătorilor din imobiliare se așteaptă la o reglare semnificativă a valorilor de tranzacționare în cazul adoptării actului normativ (în forma sa inițială).

Pe parcursul perioadei de recesiune, locuințele din România au consemnat reduceri semnificative de prețuri, de peste 50%. Deși ultimii doi ani au pus punct declinului, jucătorii din imobiliare se tem că legea dării în plată ar putea arunca din nou piața în cădere liberă, pe fondul scăderii drastice a numărului de clienți eligibili pentru credite ipotecare.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-you-can-buy-house-close-up-male-hand-holding-key-chain-foreground-image32194596

Potrivit unui sondaj realizat de Imobiliare.ro în cadrul evenimentului Clubul Profesioniștilor în Imobiliare – Ediția Națională, peste 80% dintre cei 400 de respondenți consideră că legea dării în plată, în forma sa inițială, reprezintă un risc pentru piața imobiliară din România. Astfel, 45% dintre participanții la studiu se așteaptă la o prăbușire a pieței similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% preconizează o încetinire temporară a acesteia.

Pe de altă parte, 64% dintre participanții la sondaj sunt de părere că o creștere a avansului solicitat de instituțiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influența negativ şi în mare măsură piața imobiliară din România. Doar 4% consideră că o asemenea măsură va avea efecte pozitive asupra pieței imobiliare.

Citește și: BCR, despre darea în plată: la cât va ajunge avansul și câți își vor mai putea permite un credit

Din nou pe minus?
În acest context, 80% dintre cei chestionați cred că prețurile locuințelor vor fi afectate în mod semnificativ – jumătate dintre aceștia se așteaptă la ieftiniri de peste 20%, în vreme ce o proporție egală estimează că scăderile vor fi de peste 10%. Doar 12% dintre respondenți consideră că scăderea prețurilor va fi de cel mult de 5%.

De menționat este că, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare în întreaga țară (noi și vechi) au crescut, în medie, cu 6,7%, până la 971 de euro pe metru pătrat util la finele lunii ianuarie 2016 (față de 910 euro pe metru pătrat util în perioada similară a anului precedent). Dintre marile orașe, cele mai semnificative majorări au fost consemnate în Timișoara (13,5%) și Cluj-Napoca (12,9%). În Capitală, pretențiile proprietarilor sunt cu 3,8% mai ridicate decât la începutul lui 2015.

Citește și: 2016 începe cu scumpiri: vezi excepțiile de la regulă!

Efecte colaterale
Potrivit sondajului citat, aprobarea legii dării în plată ar avea consecințe și pe piața închirierilor. Astfel, aproape 30% dintre respondenți cred că prețurile vor crește cu 20% sau mai mult, iar 45% se așteaptă la majorări de 10% sau mai mult.

Majoritatea celor intervievați consideră că efectele economice ale legii dării în plată (în forma sa inițială) ar fi semnificativ negative pe piața imobiliară. Mai mult de jumătate (55%) dintre participanții la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcții ar fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv prin prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenți consideră că cererea și oferta s-ar echilibra imediat, iar piața ar continua să funcționeze ca în prezent.

Părerile cititorilor
12 păreri
 • Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/

  Foarte interesant!

 • vasile

  Pentru Jean:si viceversa; daca nu mai exista credit, marea majoritate a romanilor(mai ales tinerii) vor deveni chiriasi, nu proprietari.

 • Alex

  Tinerii din Romania au dreptul la Prima Casa!

  Legea darii in plata se poate si cu Prima Casa!

 • Teomir

  Incep prin a raspunde intrebarii din articol. Preturile vor cunoaste o usoara oscilatie, asa cum se intampla la orice lege noua. Se vor stabiliza apoi, dar dupa parerea mea nu departe de cele actuale, poate chiar cu o tendinta de scadere. Constructiile vor cunoaste insa un trend ascendent, pentru ca in perspectiva unor dobanzi bancare negative (vezi Japonia, etc) tot surplusul de bani se va investi in imobile, singurele care in afara de aur isi pastreaza valoarea.
  In ce priveste reactiile bancare de mai sus, se vede clar din modul de a scrie articolului cine da tonul.
  Este prima lege care incearca sa rupa pisica in ce priveste relatia banca-client, in sensul ca si banca sa aiba responsabilitati. Oricum in ce priveste prima casa, va pot explica un caz personal: Pentru un apartament de 35 mp (camera, bucatarie, nou, la bloc) pentru fiul meu, a trebuit sa giram si eu si sotia, pe langa ipoteca pe apartament, in ciuda garantiei statului pentru 50%, iar avansul a fost de 15% pentru 29000 Euro. Deci banca este super-acoperita! Dupa trei ani de rate, daca le-ar ramane apartamentul ar fi mai mult decat orice dobanda de la ora actuala.

 • Nicu

  Sunt de acord cu darea în plată! Va imaginați care ar fi costul unui apartament real și cu cât îl plătim noi? Va imaginați ca un dezvoltator câștiga de la 60% la 120%,apoi la banca. Asa ca un apartament de 60 mp care are costul de 25000€ ajungem sa-l cumpărăm cu 55000€, îl plătim în 30 ani unde mai dam în plus 48000€, oare se merită? Eu cred ca trebuie sa înființam asociații și casele sa le construim noi ( cei care au nevoie).

 • Gabriela

  Eu astept sa scada preturile, pana cand eu si altii vom putea cumpara case cu banii in mana si fara sa apelam la banci. Amintiti-va cu cat au fost vandute apartamentele lui Ceausescu in anii 90 si la ce scoruri s-a ajuns ulterior…
  Cat despre banci, nu va faceti griji. Vor pune comisioane la orice si ne vor taxa.

 • Eugen

  Sa vedem bancile cu ce credite se vor mai intretine acum .
  Ca de pe urma achizitionarii de locuinte nu se mai poate.
  Un credit de 30 de ani aducea venit considerabil de pe urma lui.
  Acum nu vor mai fi credite pentru ca nu tot Romanu’ isi permite acest avans cu care in unele cazuri deja ai cumparat o garsoniera.

 • Daiana

  In care tari preturile au scazut cu 70-80%? Nu cred ca vor fi schimbari semnificative. Sunt orase in Romania in care peste 80% dintre cumparatori platesc cash. (??????)

 • jean

  Este foarte simplu, toata lumea sa nu mai lucreze cu bancile(credite de toate felurile,depuneri, etc.) atunci sa vedem ce or sa faca!?; or sa te roage sa iei credite pentru case cu avans ZERO, daca nu exista deponenti si cei care iau credite pentru diverse nevoi, atunci BANCILE MOR.
  LAGEA DARII IN PLATA ESTE NECESARA.

 • eugen c

  Ar fi un lucru bun scaderea preturilor la un nivel suportabil. Pt ca piata sa creasca trebuie mai intai sa ajunga la minim. Dupa o crestere de 12 ori a preturilor in perioada 2002-2008, reducerea cu 50% (in euro) nu a fost suficienta, in alte tari preturile s-au redus si cu 70-80%.

 • Mihai

  Perfect de acord cu parerea dl.-ui Similea.

 • Similea

  Nu am credit, dar consider că Legea dării în plată este absolut necesară. Este complet nedrept ca după ce au fost executați silit, oamenii să mai plătească zeci de ani rate la bănci. Au plătit avans plus rate 8 ani pe care le pierd. Ajunge! Ce vor băncile? Băncile sunt vinovate de acordarea unor credite nesustenabile și de formarea bulei imobiliare. Ele au evaluat incorect imobiliarele la prețuri imense.
  Acum vor o noua bulă imobiliară prin stimularea excesivă a creditului.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe