Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 August 2010

De ce ar trebui să semnezi un contract de închiriere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei, Chiriaşi
Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Un astfel de document oferă o mai mare siguranţă ambelor părţi implicate într-o tranzacţie.

Când vine vorba de ocuparea temporară a unei locuinţe, cei mai mulţi vor să rezolve lucrurile rapid şi fără prea multă bătaie de cap, pe cât posibil direct cu proprietarul. Dezavantajul este că, de multe ori, acesta din urmă este destul de reticent la a semna un contract de închiriere. Motivul este dat de faptul că astfel ar trebui să plătească un impozit considerabil, în valoare de 12% din valoarea chiriei încasate.

Dincolo de acest aspect însă, avantajele semnării unui contract de închiriere sunt considerabile. „E un câştig de ambele părţi. În ultima vreme, atât proprietarii, cât şi chiriaşii sunt mult mai deschişi la asta”, subliniază Florin Lungu, consultant senior în cadrul Gavriliu Imobiliare. Acesta precizează că, din punctul de vedere al chiriaşului, contractul reprezintă baza legală pentru care ocupă un anumit spaţiu locativ şi îi oferă o garanţie a faptului că nu poate fi dat afară oricând şi oricum. Pe de altă parte, semnarea unui act legal îi oferă proprietarului o siguranţă mult mai mare în privinţa persoanei căreia îi încredinţează locuinţa, explică şi Nicu Enciu, agent imobiliar al Apulum ’94.

Drept de reziliere de ambele părţi
Cum ar trebui să arate un contract de închiriere? În primul rând, acesta ar trebui să fie echilibrat din punctul de vedere al obligaţiilor şi drepturilor, atât pentru chiriaş, cât şi pentru proprietar. O atenţie deosebită ar trebui acordată, spre exemplu, dreptului de reziliere a documentului. „Există proprietari care spun că ei te pot da afară când vor, dar tu nu poţi pleca când vrei”, subliniază Florin Lungu. În acest sens, Nicu Enciu recomandă includerea unei clauze care să permită atât proprietarului, cât şi chiriaşului să rezilieze contractul cu anunţarea celeilalte părţi în termen de 30 de zile. Asta pentru că situaţii neprevăzute pot interveni oricând, şi de o parte şi de alta.

Potrivit reprezentantului Gavriliu Imobiliare, o altă situaţie des întâlnită este atunci când proprietarul vrea să aibă acces oricând în apartament. Din punct de vedere legal, la semnarea unui contract, nu are voie să facă acest lucru. Asta pentru că, în mod normal, el are drept de proprietate şi de folosinţă asupra unei locuinţe. Însă, în momentul în care semnează un contract de închiriere, proprietarul cedează dreptul de folosinţă. O soluţie ar fi o clauză care să stipuleze că proprietarul are dreptul de a vizita locuinţa la un anumit interval de timp, după anunţarea în prealabil a chiriaşului.

Acoperire în caz de daune
Un alt avantaj al semnării unui contract intervine în momentul în care apartamentul sau bunurile din acesta suferă anumite daune. În mod normal, chiriaşul este expus riscului ca proprietarul să-i oprească întreaga garanţie ca despăgubire, deşi valoarea reală a pagubelor este mai mică. Pe de altă parte, proprietarului i se poate întâmpla ca pagubele provocate să fie mai mari decât garanţia şi să rămână neacoperite. Astfel de situaţii pot fi evitate însă prin semnarea unui proces verbal de predare-primire anexat contractului, arată Florin Lungu. În acesta se vor trece atât toate bunurile din locuinţă, cât şi starea în care se găsesc acestea.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • szabo ilona

    Marea si singura problema e ca nu exista legi privind chiriasul si poate si proprietarul, atat drepturile cat si obligatiile acestora. Fiecare ar trebui sa aiba bun simt ceea ce de multe ori nu exista, pentru acest motiv ar trebui sa fie. Intrebarea este: daca ai facut mutatie definitiva la adresa mai poti sa reziliezi sau ramane viagera? Daca expira buletinul si trebuie sa schimbe tot la adresa unde a inchiriat se va elibera altul automat sau are nevoie de act de proprietate de la proprietar?

  • ARGEŞEANU

    Posibilitatea de a avea o locuinţă pe care să o ]nchiriezi, este salutară, având în vedere că ajuns la pensie, nu mai faci faţă cerinţelor, pentru că pensiile sunt f. mici. Ca proprietar trebuie să fii f. atent cu-i închiriezi şi cu toată atenţia poţi să te înşeli. Pentru aceasta contractul de închiriere trebuie să fie chibzuit, punând toate clauzele privitoare la data plăţii valorii stabilite, garanţia egală cu cel puţin o chirie. mai sigur cu 2 chirii, pierderea garanţiei în caz de reziliere a contractului înainte de termen, care e bine a nu fi făcut mai mult de 1 an (cu posibilitate de prelungire), reziliere cu preaviz din partea proprietarului de 3o zile, în care să se arate şi motivul, iar din partea chiriaşului cu preaviz scris de minimum, 60 zile cum prevăd dispoziţiile în materie (Noul Cod civil, art.1825 şi Legea 114/11.10.1996 art. 6-indice 2).
    Obligatoriu să se predea pe bază de proces-verbal în prezenţa cel puţin a unui martor, la starea în care s-a aflat în momentul închirierii(curat, zugrăvit, toate instalaţiile sanitare şi de canalizare în perfectă stare de funcţionare, precum şi instalaţia de apă rece, apă caldă, încălzire, gaze) Obligaţia curăţeniei curente, a liniştei şi respectului cuvenit, toate acestea dacă sunt încălcate, pot fi dovedite cu martori la o eventulaă reziliere. Contractul trebuie să prevadă în cifre şi litere, numărul camerelor, dependinţele şimodul de plata utilităţilor (integral sau cotă parte)şi neapărt şi suprafaţa totală închiriată. Trebuie luată în calcul şi impozitarea pe chirie şi sanătate (altă hoţie), astfel că la o chirie lunară de 600 euro, impozitarea este de 100 euro Obligativitatea predării bunurilor pe bază de inventar cu proces verbal în prezenţa cel puţin a unui martor, idem la primire.Chiriaşul care nu predă locaţia şi bunurile mobiliare pe baza unui proces verbal, i se poate imputa chiria, până intră în legalitate, procesul verbal fiind util la stingerea impozitării de către Secţia Financiară.
    Dacă se întâmpină greutăţi, se poate apela în prealabil, prin cerere scrisă la Secţia de Poliţie teritorială, pentru a solicita audierea şi printr-o declaraţie să îşi ia angajamentul că va respecta condiţiile contractuale şi legislaţia în vigoare, iar chiriaşul să fie notificat cu scrisoare cu AR (dovada de primire) asupra pretenţiilor. IN caz că vrea să-şi ia lucrurile şi să plece fără a plăti, apelaţi de urgenţă la tel. 112 şi prezentaţi copia cererii depusă la poliţie şi copia notificării sale. In acest fel e posibil să vă obţineţi pretenţiile cuvenite, fără a mai ajunnnge la judecată, care constituie cheltuială cu tx. de timbru şi avocat, plus timp, plus nervi, şi plus riscul unei judecăţi nedrepte.Mai există în afara contractului de închiriere, şi contractul de comodat, unde termenul e bine să fie cât mai scurt, să zicem de 3 luni cu posibilitate de prelungire tacită, dar care se poate rezilia, chiar mai uşor decât contractul de închiriere. Succesul este asigurat de relaţia amiabilă între proprietar şi chiriaşi.Eu cunosc toate acestea, pentru că sunt STAN PĂŢITUL, cu un chiriaş mieros la început şi ulterior,cât se poate de ingrat. VĂ UREZ SUCCES!

  • moromete

    Habar n’ai.
    N’ai inteles nimic.

  • L.F.

    In Romania legislatia in domeniul imobiliar este confuza si, oricum, nu prea este respectata. Preturile de inchiriere sunt MULT sub orice alta tara europeana, stimata doamna ”EUGENIA”. La Roma, unde am locuit multi ani, o garsoniera in zona IN, centrul istoric, depaseste 1000E… Aici, pe Bul. Magheru, cu C.T. prorprie, a.c., etc. etc. TOTUL NOU abia am obtinut 380 E..pentru un contract pe 10 luni. Am platit 190E Agentia imobviliara…Deci, pe luna, am ramas cu 360E..In conditiile in care Statul imi ia nu 12% ci….pentruca la calcularea impozitului se ia in calcul – la sectorul 2, cel putin – o rata de schimb LUNARA, alta in fiecare luna , mult deasupra schimbului real obtinut la orice Casa de schimb (nu mai spun de Banci…), si pe deasupra Tov. Boc ma obliga sa platesc si pentru Sanatate ( a se intelege MOARTE SIGURA in spitalele romanesti….), cu cat raman eu, proprietar?.. Apoi, in ORICARE alta tara europeana, garantia este de 2 (uneori chiar 3)chirii/luna..Aici, numai una. Chiriasul are 6o de zile termen de a rezilia contractul (de unde, garantia pe o luna este insuficienta), in timp ce proprietarul numai 30 de zile…Daca mai pleaca si cu intretinerea, lumina neplatite sau cu lucruri din inventar lipsa sau stricate, castigul este NESIMTIT DE MAAARE!!!…Asadar, Doamna EUGENIA si toti cei ce gabditi la fel……nu mai invidiati proprietarii si informati-va inainte de a scrie …ineptii.

  • Eugenia

    Romania a intrat in U.E. de mai bine de trei ani, si nu exista inca o lege de stat care sa oblige atat chiriasul cat si proprietarul sa “semneze un contract”! Si nu orice fel de contract pe care oricine le poate face conform imaginatiei fiecarui avocat sau agentii imobiliare,etc)! Chiar si perioada de 30 de zile este prea mica! In Romania chiriile sunt nesimtit de mari in comparatie cu orice tara din Europa, iar de cele mai multe ori conditiile oferite sunt nu mai departe de cartierele aproape marginase din tarile africane!
    Aceasta chestiune ar trebui sa fie reglementata obligatoriu prin legi de stat! Astfel amandoua partile, atat chiriasul ,cat si proprietarul sa fie in securitate si sa aiba drepturi egale, cum este si normal! Iar mai presus de toate, in Romania exista, inca, imens de multe minti obtuze care privesc chiriasul ca pe “un caine vagabond” care nu are “cotetul” lui, iar proprietarii ca pe niste nababi ai petrolului!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Avocatul te învață: cum te ferești de capcanele din contractele de vânzare-cumpărare și închiriere? – VIDEO

Semnarea unui contract nu este un lucru pe care să îl neglijezi sau să-l tratezi cu lejeritate pentru că pe termen lung este posibil să ajungi să-ți regreți neatenția,...

citește mai departe
Cum te ferești de capcanele din contractele de vânzare-cumpărare și de închiriere? Participi la webinarul “Întreabă expertul” și te duci pregătit la semnare

Vrei să cumperi o proprietate și îți este teamă că poți să cazi într-o capcană semnând un contract care ar putea cuprinde clauze abuzive sau pe care nu le...

citește mai departe
Chiriasii au drepturi, nu doar obligatii!

Incepe oficial “sezonul chiriilor” si, in ultima perioada, am incercat sa-ti oferim sfaturi utile pentru a evita probleme de orice gen, atunci cand inchiriezi o locuinta. Unii dintre voi...

citește mai departe
De ce este important contractul de închiriere?

Contractul de închiriere protejează atât proprietarul, cât şi chiriaşul. Având toate aspectele explicate clar, în scris, eventualele probleme ulterioare pot fi lămurite mult mai uşor. Dacă eşti chiriaş, în...

citește mai departe