Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Aprilie 2010

De ce cresc preţurile în plină criză

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 14 Aprilie 2010

Scumpirile punctuale înregistrate de anumite proprietăţi bucureştene în primul trimestru al anului nu sunt altceva decât excepţia care confirmă regula.

Deşi tendinţa generală vizibilă pe piaţa imobiliară autohtonă este de scădere a preţurilor locuinţelor – sau, în cel mai bun caz, de stagnare – se mai întâlnesc şi excepţii. Există şi proprietari care aleg să înoate împotriva curentului.

Motivul? Încăpăţânarea de a ţine cu dinţii de marje de profit caracteristice perioadei de boom a pieţei. În acest context, www.imobiliare.ro a realizat un top al proprietăţilor ale căror preţuri au crescut în primele trei luni ale acestui an. “Vorbim de anumite excepţii, însă, în general, proprietarii au tendinţa de a reacţiona subiectiv şi de a se raporta de cele mai multe ori doar la experienţele pozitive ale unor cunoscuţi, experienţe care de cele mai multe ori au avut loc în perioada 2006-2008. Însă realitatea de pe piaţa imobiliară din România nu justifică deocamdată aceste creşteri de preţ”, subliniază Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

Investitorii ţin de preţ şi mai aşteaptă
Prima proprietate inclusă în clasament ilustrează perfect tiparul de „excepţie care confirmă regula”. Este vorba de un imobil cu 35 de camere din zona Magheru, ce dispune de o suprafaţă utilă de 760 de metri pătraţi, un teren de 225 de metri pătraţi, o faţadă recent renovată şi amenajări moderne. Dacă la sfârşitul lunii decembrie 2009 clădirea era scoasă la vânzare pentru 1.000.000 de euro, preţul cerut la sfârşitul lunii martie este de 1.300.000 de euro. Nistor Bocăneală, consilier în cadrul agenţiei Metropolitan Business, spune că această scădere nu este decât rezultatul unei ieftiniri anterioare, venită din dorinţa vânzătorilor de a testa piaţa şi de a încheia rapid o tranzacţie. Încă din 2008, proprietarii, investitori italieni, au stabilit un preţ de vânzare de 1.300.000 de euro. „Au cumpărat clădirea apartament cu apartament, apoi au renovat-o şi acum vor să o vândă cu un anumit profit”, spune Bocăneală. În ciuda acutizării crizei, aceştia au refuzat să-şi reducă pretenţiile în materie de profit. Abia la sfârşitul anului trecut au făcut o concesie şi au scăzut preţul la 1.000.000 de euro, însă pentru o scurtă perioadă de timp, în speranţa că astfel vor încheia o tranzacţie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, au decis să revină la preţul iniţial şi să mai aştepte. Nistorescu este de părere că, dacă reducerea de preţ ar fi fost aplicată în 2008, imobilul s-ar fi vândut. Acum însă, el nu se aventurează să indice un prag al preţului pentru care încheierea unei tranzacţii să fie realizabilă.

Scumpiri la locuinţele noi şi reamenajate
Pe al doilea loc în topul scumpirilor din prima parte a anului se situează o vilă cu şapte camere şi o suprafaţă de 353 de metri pătraţi din Băneasa, ce a fost construită în 2008. Proprietatea costă acum 900.000 de euro, cu 140.000 de euro mai mult decât în ianuarie 2010. Vânzătorii motivează această majorare prin lucrările de reamenajare de care a beneficiat imobilul în această perioadă.
Tot o scumpire de 140.000 de euro a înregistrat şi un apartament de tip penthouse din zona Eminescu, ce costă acum 350.000 de euro. Locuinţa se află într-un imobil construit anul trecut, are patru camere şi o suprafaţă utilă de 140 de metri pătraţi. Preţul este negociabil, iar viitorul proprietar va primi şi un loc de parcare subteran. Apartamentul face parte dintr-un ansamblu rezidenţial care are paza asigurată.

Localizarea ridică pretenţiile proprietarilor
Pe cel de-al treilea loc în clasament se situează o casă cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 125 de metri pătraţi situată în apropiere de Piaţa Victoriei. Preţul acesteia a crescut cu aproape 20% în ultima lună, de la 360.000 de euro în decembrie 2009, la 430.000 de euro, pragul de începere a negocierii setat în prezent. Amplasarea proprietăţii într-o zonă centrală este argumentul menit să susţină majorarea de preţ.

Ultima poziţie în topul realizat de www.imobiliare.ro este ocupată de o vilă cu nouă camere din centrul istoric al Bucureştiului, ce dispune de o suprafaţă utilă de 663 de metri pătraţi şi un teren de 230 de metri pătraţi. Imobilul costă acum 145.000 euro, deşi în perioada decembrie 2009-februarie 2010, proprietarul era dispus să negocieze începând de la 135.000 euro. Zona în care este amplasată proprietatea şi terenul de care dispune aceasta, acestea sunt motivele ce stau în spatele scumpirii. Asta în ciuda faptului că vila necesită renovare şi stă nevândut de mai multe luni.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe