Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Mai 2010

De ce e mai rentabil să construiești acum decât în perioada de boom

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 10 Mai 2010

Criza oferă avantaje atât dezvoltatorilor, cât și cumpărătorilor: unora prin reducerea costurilor de construcție, iar celorlalți prin ieftinirea locuințelor noi.

Scăderea drastică a prețurilor din ultimii doi ani și sute de locuințe rămase nevândute în ansambluri rezidențiale proaspăt finalizate. Ai zice să acestea sunt contraargumente suficiente pentru cei care s-ar mai încumeta să vadă în piața imobiliară bucureșteană un loc propice pentru investiții. Și totuși nu se întâmplă așa. Chiar dimpotrivă. Project Expo a adus la cunoștința căutătorilor de case două proiecte noi: Scandinavia Residence, a cărui lansare oficială a avut loc chiar în prima zi a târgului, și Solaris Parc, prezent pentru prima dată la un eveniment de profil.

Proiecte noi, medii și high-class
Cel dintâi ansamblu, dezvoltat de fondul de investiții finlandez Ahlstrom Capital, presupune o investiție de peste 15 milioane de euro în șapte blocuri cu 420 de apartamente. Prețurile încep de la 41.000 de euro pentru o garsonieră și ajung la 110.000 de euro pentru un penthouse. Lucrările la primele două blocuri au început în urmă cu o lună și urmează a fi finalizate la sfârșitul acestui an. Termenul de livrare a întregului proiect este de maximum trei ani de zile.

Solaris Parc reprezintă tot o investiție străină, italiană de data aceasta, în valoare de șase milioane de euro. Ansamblul este situat în comuna Frumușani și include 130 de vile individuale. Acestea vor fi livrate în două faze, termenul final de predare fiind de doi-trei ani. Vilele sunt de două tipuri: vila Dana are un preț de 420 de euro pe metru pătrat construit și o valoare totală de 150.000 de euro; casa Giulia costă 650 de euro pe metru pătrat construit și ajunge la 198.000 de euro. Ambele tipuri de locuințe sunt destinate unei categorii de populație cu venituri superioare. Potrivit Danielei Rainov, managerul de proiect pentru Solaris Parc, publicul țintă al proiectului este o familie care are deja o casă, dar vrea să o vândă, să contracteze un credit și să cumpere astfel ceva mai bun. Veniturile per familie sunt de cel puțin 2.000 de euro pe lună, completează Gennaro Miniero, administratorul companiei dezvoltatoare, Belvedere Imobiliare. Acesta precizează că actualele prețuri ale caselor vor fi menținute pe parcursul vânzării primelor zece unități din fiecare tip, după care vor crește cu cel puțin 10-15%. Până acum, cinci-șase case din cadrul ansamblului au fost deja precontractate.

Ieftiniri prin reducerea suprafețelor
Toate aceste planuri de investiții străine ar putea părea hazardate, nimic altceva decât o reminescență a entuziasmului din perioada de boom a pieței. Totuși, ele au o explicație cât se poate de simplă. “E mai rentabil să construiești în 2010 decât în 2008”, subliniază Nicu Stângă, general managerul Premium Imobiliare, compania promotoare a Scandinavia Residence. Ca ilustrație, acesta face un scurt calcul. Față de 2008-2009, prețurile totale ale apartamentelor noi au scăzut cu 30-40%, acesta fiind unul din principalii factori de atracție pentru cumpărători. Unul din “trucurile” folosite pentru a obține aceste reduceri constă în micșorarea suprafețelor locuințelor, care înainte erau concepute prea mari. Așa se explică că scăderea reală a prețurilor, aplicată la metru pătrat, este de fapt de până în 20%. În același timp însă, costurile de construcție pentru dezvoltatori s-au diminuat cu peste 25%. Diferența arată în mod clar că demararea unui proiect în această perioadă este o afacere mai bună decât în perioada de boom. Ținând cont de faptul că și locuințele noi au devenit mai accesibile, multe dintre ele încadrându-se în programul Prima Casă, aceasta pare să fie o situație din care atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii au de câștigat.

Costurile de construcție, în ușoară creștere
O logică asemănătoare este aplicată și de către dezvoltatorul Solaris Parc. “Noi nu suntem veniți din Lună. Este o oportunitate nemaipomenită. Am început construcția în perioada de criză la un preț foarte redus”, subliniază Gennaro Miniero. Acesta precizează că majoritatea locuințelor noi disponibile acum pe piață sunt foarte scumpe, pentru că sunt ridicate în perioada de apogeu a costurilor. Totuși, avantajul costurilor mici de construcție nu poate dura la nesfârșit. Nicolae Stângă precizează că acestea se află acum în ușoară creștere. Astfel, prețul fierului beton s-a majorat cu 15% în ultimele două luni, confirmă Daniela Rainov.

Părerile cititorilor
  • Florin

    Solutia la faptul ca statul si bancile ne jecmanesc este foarte clara: asocierea intre cei ce doresc sa isi faca case sau sa isi cumpere apartamente…Am trecut de faza in care doream 1 Ha de teren in jurul casei. este oarecum imposibil la ce preturi sunt acum. Singura problema este cea a utilitatilor, dar cred ca se poate rezolva cu putina imaginatie si fara a ocoli legea.
    Actualii dezvoltatori au profituri de pana la 100% fata de suma investita. Ei ar trebui sa inteleaga ca, avand in vedere ca nu au inca un nume pe piata din Romania, trebuie sa dovedeasca prin calitatea lucrarilor si prin preturi.
    Bancile nu au inteles ca noi nu cersim un credit si, ca in vremurile astea de criza , ar trebui sa ne ofere toate facilitatile de acordare a unui credit. Au saracit populatia Romaniei sugand toata puterea romanilor. reclamele bancilor suna foarte tentant dar, daca faci o simulare de creditare pe site urile lor vei vedea care este de fapt fata acestora…camatarie curata!In primii ani platesti 70% din valoarea creditului ca dobanda, apoi daca nu mai platesti pe ei nu prea ii mai intereseaza…si au scos parleala cu fraierii….

    Doresc o moarte fara dureri bancilor! …si sanatate!:))

  • Doncea G.

    Cheltuielile oricarui dezvoltator pentru o garsoniera de 50mp intr-un bloc de 4 etaje nu depasesc 15.000 EUR. Pot demonstra acest lucru oricand folosind preturile la vedere pentru teren, materiale de constructii & instalatii la cea mai buna calitate. mana de lucru, managementul de proiect, cheltuieli de administrare si antrepriza, comisioane bancare tot.
    Totusi pretul de vanzare al garsonierelor porneste de la 41.000 EUR. Atunci cand cumparatorul recurge la o finantare/credit/… suma platita creste cu cel putin 60%.
    La un calcul aproximativ cumparatorul plateste cel putin 65.000 EUR pentru ceva in valoare de maxim 15.000 EUR.
    Nici bancile, nici dezvoltatori si nici cumparatoriii nu au invatat nimic din aceasta criza. In prezent nu fac nimic altceva decat sa astepte reluarea spiralei care ne-a condus la dezastru. 75% din banii platiti de cumparator intra in buzunarele unor “baieti destepti”.
    Oricat de mult s-ar proteja bancile la acordarea de finantari, in realitate merg mana-n mana la profit de peste 300% cu dezvoltatorul.
    Mai exista vreo afacere cu profituri atat de mari?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe