De ce nu se înghesuie românii la cele mai ieftine locuinţe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 24 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

În ciuda preţurilor reduse, de sub 20.000 de euro, garsonierele confort trei nu se situează în topul preferinţelor românilor.

În actualul context economic, cea mai mare parte a potenţialilor cumpărători caută locuinţe mici şi ieftine. La modul teoretic, cel puţin. Practica arată însă că românul nu este dispus să renunţe chiar la orice pentru un preţ cât mai mic.

În mod logic, cele mai atractive din punctul de vedere al preţului ar trebui să fie garsonierele de confort 3 sau 2. În Bucureşti, cea mai ieftină astfel de ofertă postată pe www.imobiliare.ro este o garsonieră de 17 metri pătraţi, situată în zona Pieptănari. Aceasta este scoasă la vânzare pentru 16.000 de euro.

Deşi atractive la prima vedere, astfel de oferte nu reuşesc însă întotdeauna să atragă valuri de cumpărători dispuşi să meargă până la negocierile finale. Laurenţiu Sampetru, associated broker în cadrul agenţiei Coldwell Banker Unirii, spune că a avut recent în portofoliu o garsonieră de 13.000 de euro, situată în zona 1 Decembrie 1918, în apropiere de Auchan. Acesta povesteşte că a primit peste 100 de cereri pentru respectiva ofertă. În momentul în care ajungeau la o vizionare însă, majoritatea potenţialilor cumpărători se răzgândeau. Împrejurimile, felul în care arăta blocul şi suprafaţa redusă a garsonierei contrabalansau efectul preţului scăzut. În cele din urmă, proprietatea a fost totuşi vândută, la un preţ de 12.200 de euro.

Garsonierele confort 1, cele mai căutate
Reprezentantul Coldwell Banker spune că garsonierele confort 3 sau 2 au avantajul mult-căutat al preţului scăzut, pot fi recent renovate şi utilate, dar cea mai mare parte a clienţilor preferă să plătească câteva mii de euro în plus şi să beneficieze de o suprafaţă mai mare. „O garsonieră confort 1 are mult mai multe şanse sî se vândă. E ca şi cum ai cumpăra o pereche de pantofi: de ce să cumperi unii foarte ieftini, care să se strice în trei săptămâni, şi să nu dai ceva mai mult pe unii mai buni”, subliniază Sampetru. Potrivit acestuia, garsonierele confort 1 sunt mai căutate chiar decât apartamentele cu două camere, dat fiind că îmbină preţul mai redus cu o suprafaţă rezonabilă.

Cum ar trebui să arate o garsonieră pentru a atrage atenţia cumpărătorilor? Sampetru spune că ar fi o locuinţă decomandată, situată la un etaj intermediar, cu o suprafaţă utilă de 32-33 de metri pătraţi, cu balcon. Preţul de listare ar fi 38.000-39.000 de euro, iar cel de tranzacţionare s-ar situa între 35.000-37.000 de euro. Ca zone, căutate sunt Fizicienilor, Dristor, Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Sărat, Baba Novac etc. Sampetru spune că, în momentul de faţă, 70% dintre cumpărătorii de garsoniere plătesc cu bani gheaţă, în vreme ce restul apelează la credite.

Locuinţe în blocuri noi, până la 30.000 de euro
Căutate în actualul context de piaţă sunt şi apartamentele cu o cameră din ansamblurile rezidenţiale noi, dacă acestea au preţuri rezonabile. Remus Agapi, consultant imobiliar în cadrul agenţiei Travahar, are la vânzare o garsonieră de 30 de metri pătraţi, într-un bloc nou din zona Rahova. Preţul este de 30.000 de euro. Locuinţa este ultima disponibilă dintr-un bloc de 32 de garsoniere, recent finalizat. „Restul de locuinţe le-am vândut în trei luni, doar cu cash”, spune Agapi. Jumătate dintre aceste garsoniere au o suprafaţă de 25 de metri pătraţi şi au fost achiziţionate la preţuri de circa 24.000 de euro.

Remus Agapi spune că cea mai mare parte a clienţilor au cumpărat locuinţele pentru a locui în ele, nu pentru a le închiria. Foarte multe cereri au venit din partea unor cumpărători din afara Capitalei: părinţi care se aflau în căutarea unor case pentru copiii veniţi la facultate. Acest gen de cumpărători aveau, de regulă, un buget de 25.000-35.000 de euro – bani gheaţă.

Părerile cititorilor
2 păreri
 • danutz

  Sa platesti 12.ooo pentru o cutie de chibrit???
  Am vazut prin anunturi ca se vand si prin Livezilor, Ferentari cu 6-7.000. Adevarate ghetouri in care nu cred ca vreun om intreg la minte ar vrea sa-si creasca un copil. Mai bine stai cu chirie intr-un imobil decent decat intr-o cocina. Oricate imbunatatiri i-ai aduce tot nu merita.
  Pacat ca “dezvoltatorii”, nu se orienteaza la blocuri de garsoniere undeva la 25 mp,,,la un pret rezonabil,,,nu de 1000euro/mp.

 • Auchan

  Autorul nu este sanatos la cap sau este rau intentionat. Blocul in care se afla garsoniera de 13000 EUR este plin de tigani, manele la maxim, trafic de droguri, prostitutie si este chiar vis a vis de bila in zona Auchan .
  Care om sanatos la cap ar da 100 EUR pe o locuinta intr-o astfel de zona .
  Raspuns : Autorul acestui articol sau o persoana invatata sa traiasca in asfel de conditii de parnaie

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Facturi zero la electricitate. Cât costă panourile fotovoltaice și cum obții bani prin programul “Casa Verde”

„În a doua jumătate a lunii august se dă startul programului Casa Verde 2024. Ghidul de finanțare urmează să fie publicat în această săptămână” – Laurențiu Neculaescu, președintele AFM...

citește mai departe
Orașul din România unde locuințele s-ar putea vinde cu 6.000 euro/mp în doar câțiva ani. Atrage tinerii, este sigur și se lucrează intens la infrastructură

Un oraș din regiunea de vest a țării are toate premisele pentru ca, în doar câțiva ani, locuințele scoase la vânzare pe plan local să ajungă să se vândă...

citește mai departe
De ce câștigă Timișoara lupta cu Cluj-Napoca în materie de imobiliare și cum evoluează polii secundari Oradea și Arad

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Cresc prețurile în 2024? Conduce o rețea de agenții imobiliare prezentă în peste 25 de orașe. Iată răspunsul său

Vrei să cumperi o locuință, dar aștepți să scadă prețurile? Cel mai probabil nu se va întâmpla în 2024. Iată cum va evolua piața rezidențială anul viitor în opinia...

citește mai departe