Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Iulie 2013

Din 20 iulie, nicio tranzacție fără certificat energetic! Ce trebuie să știi ca să obții acest document

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 18 Iulie 2013

Cât costă, de ce să te ferești și ce pași trebuie să urmezi – iată câteva dintre informațiile de care ai nevoie.

Ești proprietar și vrei să vinzi sau să închiriezi o locuință în perioada următoare? Dacă da, probabil ai aflat deja că ai încă un pas de parcurs până la a bate palma cu un client. Este vorba despre obținerea certificatului energetic, fără de care tranzacția pe care o vei încheia poate fi anulată.

20 iulie este data de intrare în vigoare a unei noi legi privind performanţa energetică a clădirilor (Legea nr. 159/2013, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005). Aceasta stipulează obligația proprietarilor de imobile de a prezenta certificatul energetic la încheierea unei tranzacții de vânzare sau închiriere; în caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare urmează a fi supuse nulității relative (ele pot fi anulate în cazul în care una dintre cele două părți reclamă lipsa documentului).

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-house-energy-efficiency-levels-isolated-white-background-d-render-image31263467Imobiliare.ro ți-a pregătit o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le știi despre obținerea certificatului energetic:

1. Cât costă?
Nu există un preț standard pentru întocmirea unui certificat energetic – acesta diferă de la auditor la auditor. Ca idee generală, Emilia Cerna-Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR), estimează că, în mod normal, costurile pentru un apartament pot ajunge la un maximum de circa 150 de euro. Pentru a-ți face o părere mai clară, pe site-ul AAECR sunt prezentate o serie de recomandări de costuri pentru o astfel de lucrare, în funcție de tipul imobilului și de clasa energetică în care acesta se încadrează. Astfel, pentru un apartament cu o suprafață desfășurată construită mai mică de 50 de metri pătrați, o asemenea lucrare ar trebui să varieze între 2,5 euro pe metru pătrat (pentru clasa A) și 3,5 euro pe metru pătrat (pentru clasa C). Pentru apartamentele cu suprafețe desfășurate construite cuprinse între 50 și 100 de metri pătrați, costurile sunt cuprinse între 2 și 2,8 euro pe metru pătrat. Pentru locuințele individuale cu o suprafață construită mai mică de 200 de metri pătrați, tarifele recomandate variază între 1,5 euro pe metru pătrat (pentru clasa A) și 2,1 euro pe metru pătrat (pentru clasa C).

Aici poți afla mai multe despre tarifele recomandate de AAECR.

2. Ferește-te de lucrările executate neprofesionist!
Un pericol pe care îl semnalează oficialii AAEC sunt lucrările făcute „după ureche”, fără ca auditorul să inspecteze locuința. „În momentul în care va exista cerere (mai mare, n.red.), tentația va fi să se facă lucrări într-un mod neprofesionist. Înainte de a semna un contract, proprietarii trebuie să fie siguri că auditorul se va deplasa la imobil. De la distanță, pe internet, pe baza unor informații furnizate de proprietar, nu se poate face un certificat, e o escrocherie. Nu există certificate făcute într-o oră”, explică, pentru cititorii Imobiliare.ro, Emilia Cerna-Mladin. Aceasta precizează că eliberarea unui asemenea document durează, de regulă, două-trei zile. Un alt semnal de alarmă prin care poți deosebi un auditor profesionist este și prețul excesiv de mic comparativ cu media pieței. „În momentul în care dai 200 de lei pe un certificat, în mod clar e o escrocherie”, spune Cerna-Mladin.

3. Ce ai de făcut:
Găsește și contactează un auditor acreditat! Aici găsești lista tuturor specialiștilor atestați până în prezent de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Pentru a avea un plus de siguranță că lucrarea solicitată va fi executată profesionist, poți apela la unul dintre membrii AAEC, pe care îi poți găsi aici.

Încheie un contract de prestări servicii cu auditorul energetic! Pentru a evita neplăcerile ulterioare, nu semna nimic până când specialistul nu se deplasează la imobil sau nu ai certitudinea că o va face.

Oferă auditorului informațiile și documentele solicitate: planurile clădirii/apartamentului, precum și orice altă informație legată de istoricul imobilului (anul construirii, materialele de construcție folosite, echipamentele de instalații, modificări de spațiu, schimbări de funcțiune, reparații, probleme de condens ascunse, consumuri facturate de energie și apă etc.).

În cazul în care vei observa nereguli din partea auditorului energetic, semnalează-le la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), precum și la Institutul URBAN-INCERC SA, care deține copii ale documentelor realizate de către auditor. De asemenea, poți aduce acest fapt și la cunostința AAECR.

Numărul de auditori, o problemă?
La data de 8 iulie 2013, la nivel național existau 1.387 de auditori acreditați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Cei mai mulți specialiști în domeniu – 415 – există în București-Ilfov, pe următoarele două locuri în clasament situându-se județul Timiș, cu 128 de auditori, și Iași, cu 65. Deși per ansamblu numărul auditorilor energetici pare suficient pentru a face față cererii venite din partea proprietarilor de locuințe, este de remarcat că distribuția regională a acestora este inegală. Astfel, în afară de județele mari, bine acoperite la acest capitol, există 12 alte județe care au mai puțin de 10 astfel de specialiști: Teleorman (9), Vaslui (9), Botoșani (8), Covasna (8), Vrancea (8), Harghita (7), Călărași (6), Giurgiu (6), Sălaj (6), Buzău (5), Tulcea (5) și Ialomița (3). De precizat este și faptul că, de regulă, majoritatea auditorilor sunt concentrați în orașele-reședință de județ, fapt ce ar face dificilă deplasarea acestora în celelalte localități, în condițiile unui val de solicitări. În opinia Emiliei Cerna-Mladin, distribuția în teritoriu a numărului de auditori nu va reprezenta o problemă. „Nu cred că lucrările vor rămâne nefăcute. Dacă va exista o cerere piață, oamenii vor fi motivați să devină auditori”, subliniază reprezentanta AAECR.

Citește și: Ce riști dacă închei o tranzacție fără certificat energetic: poate fi declarată nulă!

Părerile cititorilor
16 păreri
  • geo

    Tocmai am ratat o tranzactie din cauza unui auditor din asta. Am stabilit intalnirea si nu a aparut nu a mai raspuns la tel

  • CASTILIAPOPA

    AS DORI SA FAC UN CERTIFICAT ENERGETIC LA UN APRTAMENT DIN LOCALITATE BAILESTI ,DOLJ CUI TREBUIE SA MA ADRESEZ

  • ELENA

    pierdere de bani , timp , stress , act nenecesar pentru vinzarea unei noi constructii de firma autorizata .Rusine !

  • afrim constantin

    buna ziua , ce documente si ce specializare iti trebuie sa poti deveni auditor energetic? mentionez ca am scoala de maistri in domeniul energetic , am studii de licenta in domeniul economia comertului si serviciilor, master in managementul asigurarii calitatii, si in prezent am trecut in anul 3 inginerie. mai mentionez ca posed o camera de termoviziune care lucrez cu ea de circa 5 ani pt hidroelectrica ,urmarire puncte calde .
    – as dori sa pot deveni auditor energetic deoarece chiar imi place sa fac asta. mentoionez ca,camera de termoviziune face poze cu cladirea si cu pierderile de caldura pe timp de iarna ,Va multumesc si astept raspuns.

  • CRISTINA PETI

    DECI, DUPA CE CA S-AU REABILITAT TERMIC BLOCURILE DE CATRE PRIMARII, IN CAMPANIA ELECTORALA, IN FUNCTIE DE PILELE PE CARE LE-A AVUT CINEVA LA PRIMARIE, LA NOI IN SECTOR, CEL PUTIN, ACUM ITI SPUN CA TREBIE SA VINZI APARTAMENTUL MAI IEFTIN. OARE E BINE??!!

  • mirela

    Nu e chiar asa complicat sa eviti aceasta chestie pt ca in lege scrie “contractul de vanzare poate fi atins de nulitate daca cumparatorul reclama lipsa certificatului !!! deci, la notar il pui sa semneze o declaratie prin care spune ca nu este interesat de acest certificat…de altfel scrie clar in orice act de vanzare cumparare faptul ca cumparatorul cunoaste starea bunului ce face obiectul tranzactiei si ca este de acord sa achizitioneze bunul astfel. In Belgia, tara cu o traditie in ecologie exista obligatia certificatului DACA se vrea, adica pt a mari pretul in mod justificat, astfel cel care il are poate mari pretul fata de cel care nu il are. DAR NU IL OBLIGA NIMENI SA IL AIBA. NICI LA NOI….asa ca nu vad panica. Unde scrie ca notarul nu accepta tranzactia daca nu ai certificatul? Nicaieri nu exista o asemenea norma de aplicare. Legea e lege, iar metodologia aplicarii e o alta chestie.

  • Adriana Lefter

    Rolul certificatului energetic este de a informa potentialul cumparator cu privire la clasa energetica in care se incadreaza imobilul de care este interesat; acesta isi poate face un calcul realist nu doar in privinta ratei lunare pe care o va avea de platit, ci si in ceea ce priveste intretinerea respectivei proprietati. Acesta este un aspect foarte important mai ales la achizitia unui apartament vechi, unde intretinerea pe timp de iarna poate ajunge si la 500-600 de leipe timp de iarna – o suma importanta, ce se adauga la plata ratei.
    Pe de alta parte, la modul ideal, preturile locuintelor ar trebui sa fie diferentiate in functie de clasa energetica in care se incadreaza, iar locuintele cu o slaba performanta energetica sa fie mai ieftine.

  • Adriana Lefter

    Puteti gasi lista de auditori autorizati la nivel national pe site-ul MDRAP, ce a fost inclus in articol.

  • elena

    cine este competent sau autorizat pentru eliberarea acestui certificat energetic , cui trebuie sa te adresezi ? multumesc

  • Doina Nanu

    nu stiu cum sa mai ia bani.cui sa te plingi?
    de ce ar fi necesar?
    al cui interes sete?

  • maria

    vreau sa stiu unde se duc acesti bani?
    si ce se intimpla cu ei?

  • anicuta

    O tampenie,in loc sa simplificam lucrurile,le complicam din ce in ce mai mult.Daca vinzi o locuinta,platesti mai mult altora(niste neica nimeni)decat ar trebui sa primesti tu ca proprietar.Unde-i dreptul de proprietate?Mi se face sila de legile facute de incompetenti.Pentru ce-i platim oare?

  • Ion Doru

    Alta ‘inventie’ menita sa mai aduca niste bani de pe urma romanului impovarat de taxe si impozite. O alta manarie/hotie a unor ‘caractere’ avide dupa bani castigati usor. Oare cat o sa mai rezistam acestor impostori?

  • Gherman Mihai

    Cu ce ne avantajeaza pe noi propritarii acesta taxa de mediu ? Prin aceaste taxa s-au facut citva locuri de munca . Nmic altceva. Tot pe spatele poporului.

  • Laurentiu Onu

    O idiotenie ca toate cele stipulate de legi facute doar ca sa complice niste lucruri care pot fi realizate simplu, asa cum bunul simt impune.Similara cu taxa de mediu la autoturisme si multe alte chestii aberante.

  • Zamfir Silviu

    In caz de inchiriere, cui trebuie prezentat acest certificat?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe