Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Aprilie 2011

Dr. Doom al României: “Ce-a fost mai rău a trecut!”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 04 Aprilie 2011

Chiar dacă ţara noastră se află încă la periferia hărţii investiţionale a Europei, începe să fie vizibilă o uşoară revenire a interesului investitorilor străini.

La sfârşitul lui 2007, după ani întregi de scumpiri galopante ale proprietăţilor imobiliare, o voce din real estate-ul autohton anunţa primul val de scăderi de preţuri. Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei More Real Estate Services caracteriza atunci piaţa rezidenţială bucureşteană ca fiind una „supraîncălzită”, în contextul în care circa 90% dintre locuinţele disponibile spre vânzare erau considerate prea scumpe.

După mai bine de trei ani de scăderi de preţuri pe toate segmentele imobiliare, Papageorgiadis dă acum primele semnale pozitive. Întors de la târgul imobiliar MIPIM, desfăşurat la Cannes, acesta spune că, din interacţiunea cu investitorii, perspectivele pentru piaţa imobiliară locală sunt mai bune decât în ultimii doi ani. „Nu mă aştept la ceva incredibil anul ăsta, dar ce a fost mai rău a trecut”, spune omul de afaceri grec. Acesta precizează că este pentru prima dată din 2008 încoace când se poate observa o creştere a interesului investitorilor străini pentru ţara noastră – o creştere mică, dar importantă. Papageorgiadis povesteşte că, dacă în perioada 2007-2008 toţi se arătau interesaţi de România şi se înghesuiau să cumpere proprietăţi aici, în 2009 lucrurile s-au schimbat radical. De la 150 de potenţiali investitori care îşi manifestau interesul pe toată durata târgului, compania sa a ajuns la un număr de 15, maximum 20 de contacte stabilite. Situaţia a fost relativ similară şi în 2010.

Ce caută investitorii în România
La ediţia MIPIM din 2011 însă, CEO-ul More Real Estate a observat începutul unei schimbări în atitudinea oamenilor de afaceri străini, aceştia începând din nou să întrebe despre cum stau lucrurile în ţara noastră. „Avem şi câţiva investitori care vor să investească acum în România”, spune Papageorgiadis. Printre contactele stabilite pe durata târgului se numără: un dezvoltator de retail de lux, două lanţuri hoteliere internaţionale care analizează intrarea pe piaţa românească, un fond de investiţii din Scandinavia care vrea să achiziţioneze terenuri intravilane în sudul Bucureştiului, şapte fonduri de investiţii care sunt interesate de proprietăţi generatoare de venit (spaţii comerciale, industriale), precum şi mai multe fonduri de investiţii care vor să achiziţioneze apartamente la pachet la preţuri foarte bune.

Suntem încă la periferie, dar avem şanse să ajungem în centru
Papageorgiadis explică faptul că există un ceas al investiţiilor în regiunea Europei Centrale şi de Est. Astfel, în trecut investitorii s-au îndreptat mai întâi către Polonia, apoi spre Cehia, Slovacia, Ungaria şi, în cele din urmă, spre România. În momentul de faţă, ceasul investiţiilor se află la Polonia, dar va ajunge şi la România. La nivelul întregului continent european, în centrul atenţiei sunt acum pieţele mature – Marea Britanie (Londra), Franţa (Paris), Germania (Munchen, Frankfurt) -, pentru că spre aceste direcţii au „fugit” investitorii în momentul izbucnirii crizei. Pe de altă parte, ţări precum Spania, Portugalia, Grecia sau România se află la periferia hărţii investiţionale. Pe măsură ce pieţele dezvoltate ies din recesiune, ele vor deveni mai scumpe, iar oamenii de afaceri vor căuta şi alte opţiuni de a-şi valorifica capitalul.

Deşi nu va aduce revenirea propriu-zisă a pieţei autohtone, anul 2011 va fi totuşi mai bun decât 2009 şi 2010. Astfel, în piaţă vor avea loc mai multe tranzacţii, în special cu proprietăţi la preţuri foarte avantajoase – active de tip distressed sau executate silit de către bănci. Un trend mai clar de revenire va fi vizibil anul viitor, în vreme ce o creştere puternică a pieţei va avea loc abia în 2013-2014. Papageorgiadis punctează însă că în niciun caz piaţa nu va reveni la boom-ul din 2007-2008. „Ce a fost atunci e istorie”, spune el. De acum încolo, România ar putea avea 10 ani de creşteri de preţuri, însă creşteri mici, sustenabile din punctul de vedere al evoluţiei economiei.

Ce ne mai poate împiedica?
La scenariul revenirii pieţei imobiliare sunt necesare două amendamente. În primul rând, spune Papageorgiadis, piaţa va merge pe această direcţie uşor ascendentă doar dacă cei care activează în acest domeniu nu vor reveni la „jocurile” din trecut, cu scumpiri de la o zi la alta. Cei care se arată acum interesaţi de piaţa imobiliară fac parte dintr-o nouă generaţie de investitori – oameni de afaceri mult mai precauţi, interesaţi de oportunităţi clare, care vor să se bazeze pe nişte beneficii concrete şi care se află în căutarea unei pieţe stabile. În momentul aceştia vor fi asaltaţi de un alt val de creşteri de preţuri, ei nu vor ezita să-şi întoarcă privirea de la ţara noastră.

Un al doilea factor care ar putea influenţa negativ traiectoria pieţei locale este evoluţia economiei mondiale, în contextul unor evenimente care ar putea avea repercusiuni serioase asupra întregii lumi – situaţia din Japonia, conflictul din Libia, preţul ridicat al petrolului. Astfel, dacă economia lumii va avea o evoluţie negativă în acest an, România nu va face excepţie.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • bitu cristiana

    eu vreau sa vind urgent aceasta unitate plec !!!
    va rog contactati-ma cu cinva caruia ii trebuie un hotel chiar si in rate pe 10 ani

  • olaru

    Ceea ce numim boom-ul anilor 2007 2008 nu a fost meritul cuiva ci o manevra (discutabila) a bancilor care dadeau credite si celor care nu voiau sa primeasca. Astfel s-a cheltuit intr-o veselie si totul parea ca merge. A venit insa vremea sa dam banii inapoi. Acum este acea vreme. Este foarte greu pentru ca ne-am obisnuit sa mergem cu masina dupa tigari si am inceput sa credem ca acest lucru este firesc si mai credem ca noi nu avem nici o datorie, numai statul are datorii. Balbaiala guvernelor a starnit vrajba si neincredere. Populatia refuza sa mai creada si sa participe la un program care nu exista de iesire dintr-o criza, care justifica toate ineptiile guvernamentale. Poate generatiile viitoare daca vor beneficia de o educatie adecvata. Este sigur ca vor veni investitori cand totul se va cumpara pentru un blid de zama. Vor face ordine si ne vor pune la munca, pe aceia care vrem sa traim. Probabil se vor schimba multe lucruri atunci, multe impotriva vointei noastre, pentru ca eu cred ca in cugetul nostru comunizmul este mai pezent ca oricand. Poate inca un zero la predictia lui Brucan este mult dari mai este.

  • Stanescu Iulian

    …CEL PUTIN INCURAJATOR
    Oferta noastra de vanzare –preluare investitie

    Cartier Rezidential “Cornisa Ialomitei”,Strada Caramidari,nr.40,
    Targoviste, judetul Dambovita.

    In urma unui studiu de piata, in anul 2008 am inceput constructia cartierului rezidential <>; amplasamentul cartierului rezidential se afla in Judetul Dambovita, Strada Caramidari-primul inel de Centura din Targoviste in zona de NV a orasului Targoviste si se intinde pe o suprafata de 2979 mp+324 mp=3303 mp, parcelat pentru noua unitati locative+ teren amenajare loc joaca. Locatia este unica prin amplasament,este situata intr-o zona in plina urbanizare si modernizare, ceea ce ne-a determinat sa demaram constructia a noua case/ vile cu parter si etaj, si suplimentar cu pod cu posibilitate de mansardare;casele au suprafete desfasurate construite cuprinse intre 143,7 mp si 253 mp plus 250-300 mp teren aferent pentru fiecare. Fiecare casa/vila finalizata este conceputa la acea data de arhitecti ,astfel incat sa aiba o compartimentare echilibrata,confortabila si eficienta,dupa cum urmeaza: parter-terasa exterioara,un living spatios,bucatarie mare,baie,hol si casa scarii,la etaj,sunt distribuite echilibrat trei dormitoare decomandate,baie,hol si acces la pod ignifugat ce poate fi mansardat,doua balcoane mari ;fiecare casa are curte si spatiiu amenajat pentru parcare .
    Solutia constructiva in sistem AMVIC,a fost proiectata in concordanta cu solutii adecvate pentru a obtine o eficienta energetica maxima , fiecare casa îndeplinind in totalitate gusturile celui mai exigent client,avand costuri de exploatare foarte mici;in acest sens,instalatiile termice au fost concepute prin pardoseala.Intru cat conceptia proiectelor pentru acest cartier a fost facuta in anul 2008,cand dezvoltarile imobiliare luasera amploare, proiectele au fost concepute pentru case/vile de lux,adresandu-se unui segment de piata peste medie,la preturile de vanzare de atunci,astfel toate materialele utilizate la realizarea constructiilor sunt de cea mai buna calitate,fiind achizitionate de la firme consacrate din Europa,asigurand finisaje de exceptie. Sunt concepute 4 variante de modele de case,mai mici si mai mari termoizolate in sistem AMVIC( http://www.amvic.ro), si sunt in diverse faze de executie/stadii fizice :
    In prezent,proiectul este realizat in diferite stadii de executie,dupa cum urmeaza:
    Din totalul de 9(noua)loturi,stadiile fizice sunt urmatoarele :
    Lotul nr.10(suprafata teren296mp)-cuprinde o casa P+1(casa 10) ,cu suprafata construita desfasurata de 143,70 mp,cu amprenta la sol de 71,80mp.
    Casa 10 este finalizata,cu finisaje de exceptie la exterior realizate cu vopsea structurata,si placaje cu caramida aparenta,este realizata in procent de 97%(fara vopsitorii si parchet la interior,lasand posibilitatea potentialului client sa-si aleaga nuantele si gradul de finisaje),instalatiile sanitare,electrice sunt realizate (fara aparatura electrica si obiectele sanitare) ,instalatia termica este realizata integral prin pardoseala, furnizor TIEMME italia(www.tiemmesystems.ro) ,astfel incat sa se preteze si la panouri solare pentru prepararea apei calde menajere si aport la incalzire centrala,acestea fiind optionale,gresie si faianta de calitate Italia, montate in bucatarie ,holuri si cele doua bai.Tamplaria la interior si exterior este montata,ferestrele sunt de fabricatie GEALAN(www.gealan.ro),sunt prevazute cu cinci camere bariera termica cu geam “Low-e” cu un transfer termic foarte bun.La exterior , casa zece are finisajele de exceptie , realizate cu placaje cu caramida aparenta KLINKER(www.klinker.ro),balcoane realizate cu mana curenta din fier forjat,usa la intrarea principala securizata.

    Invelitoarea la casa 10 este realizata din tigla din otel de fabricatie DECRA (www.decra.ro)cu galvanizare de calitate, protejat de un sistem multistrat de acoperire de piatra naturala,de culoare brun maro;
    Lotul nr.8-9(duplex)-(suprafata teren299mp si 296 mp)-cuprinde doua case P+1(casa 8 si 9 duplex) ,cu suprafata construita desfasurata de 2 x 143,70 mp,cu amprenta la sol de 2 x 71,80mp,in faza “LA ROSU.
    Lotul nr.7-(suprafata teren299mp)-cuprinde fundatia realizata la cota +/- 0,00 ,iar proiectul de executie pentru casa 7,este conceput in doua variante-varianta initiala in sistem AMVIC-P+1,si varianta cu structura din lemn, P+M.
    Lotul nr.5-6(duplex)-(suprafata teren345mp si 362 mp)-este in faza de proiect.
    Lotul nr.3-4(duplex)-(suprafata teren381mp si 350 mp)-cuprinde doua case duplex P+1-,in faza de executie- realizat planseu peste etaj,cu suprafata construita desfasurata de 2x 253 mp,fiecare cu amprenta la sol de 126,5 mp.
    Datorita suprafetelor mari ale acestei constructii,exista si gandirea/idea pentru o recompartimentare,astfel incat sa rezulte un mic imobil cu patru locuinte mai mici,doua la parter si doua la etaj (de cca 120 mp fiecare)
    Lotul nr.2-(suprafata teren351mp)- este in faza de proiect.
    Total suprafata teren este de 3303 mp,respectiv 2979 mp-noua loturi case,plus o suprafata suplimentara de 324mp , pretabil pentru amenajare loc de joaca pentru copii.

    Lucrarile de sistematizare pe verticala si imprejmuirea incintei,sunt realizate ,retele de alimentare cu apa,canalizare , pluviale,bransament gaze,sunt realizate si racordate la retelele orasenesti,iar reteaua de energie electrica este existenta in incinta locatiei; aleea de acces si trotuarul din incinta -sunt realizate la stadiul de infrastructura cu borduri, fara stratul de bitum.
    Imprejmuirea incintei este realizata din panouri metalice cu fundatii de beton armat.
    Intru cat criza economica si blocajele financiare ne au afecta,(pe care nu le-am anticipat la momentul demararii proiectului de investitii),nu mai avem resursele financiare de finantare pentru finalizarea acestor investitii;investitiile respective au fost sustinute din credite bancare.Dat fiind faptul ca Solutia de creditare a bancii a fost tentanta la acea data,in sensul ca am avut doi ani de gratie,la dobanda si la rambursarea imprumutului,in anul 2008 am demarat lucrarile de constructii.
    Astazi nu mai dispunem de fondurile necesare sustinerii investitiei in continuare si pentru rambursarea creditului déjà restant,suntem nevoiti sa vindem/cedam intreaga investitie unui potential investitor;din acest motiv,de forta majora suntem dispusi la o oferta generoasa pentru investitor,care oricum nu ne va acoperi costurile directe efective de pana acum ,ca sa nu mai vorbim de alte pierderi,dar macar sa putem lichida datoriile la bancile care ne-au creditat pentru aceasta investitie.
    Nota:Mentionam ca toate lucrarile de constructii si instalatii au fost realizate in regie proprie cu firma noastra,asadar costurile au fost cat mai reduse.
    RECAPITULATIE OFERTA:
    1.Teren parcelat=3303 mp (amenajat,imprejmuit cu gard fundatie din beton si panouri metalice)
    2.Infrastructura:
    -borduri alei si trotuare ,terasamente amenajate-fara stratul de bitum
    – retele de alimentare cu apa,canalizare , pluviale,bransament gaze,sunt realizate si racordate de la retelele orasenesti,iar reteaua de energie electrica este déjà existenta in incinta locatiei;
    3.Case /vile construite in sistem AMVIC-bine termoizolate in diverse faze(casa 2,5,6-in faza de proiect-utilitati asigurate,casa 7-in faza fundatie cota zero-utilitati asigurate,casa 3,4-duplex-realizat planseu peste parter-utilitati asigurate,casa 8,9-duplex -terminat la faza “La Rosu”-utilitati asigurate,si casa 10-finalizata in procent de 97%(mai putin vopsitorii la interior,parchet,obiecte sanitare si aparate electrice.
    Toate acestea le punem la dispozitia(le predem ) unui investitor pentru suma de 447.500 euro pentru acoperirea creditelor si dobanzilor bancare .
    In aceasta suma,nu este inclus comisionul de tranzactionare,si alte costuri pe care aceasta le genereaza.
    Va multumim!

    Contrust Prod SRL
    Dezvoltator: Iulian Stanescu,
    tel/fax:0245-222062;0722243426;0731346738,
    e mail: [email protected];[email protected],
    site:www.ecoresidence.ro;www.lacasaverde.ro

  • ‘chiriasu’

    “ce-a fost mai rau… a trecut” sau asa ceva… dar pt cine?
    Mi se pare ca tot la niste preturi astronomice se gandeste acest doctor… eu dau case si iefitne si rapid instalate, la cheie. ‘cercati “totcedoresti” si o sa vezi…..

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În contextul pandemiei, parcurile de retail au avut de câștigat în fața mallurilor

Mallurile au resimțit efectele închiderii magazinelor cu produse neesențiale, dar și a restaurantelor și cinematografelor. Parcurile de retail din România s-au dovedit a fi mult mai reziliente în timpul...

citește mai departe
În cadrul ansamblului Dimri Residence va fi finalizată o clădire mixtă, de retail și birouri, în vara lui 2021

Imobilul va avea o suprafață de 7.000 de metri pătrați, peste 40% dintre spațiile comerciale disponibile aflându-se în discuții în vederea închirierii. Dezvoltatorul imobiliar Dimri Construction & Development, de...

citește mai departe
Dezvoltatorii se extind și în județele care duceau lipsă de proiecte comerciale moderne. Parcurile de retail, „pariul” momentului

În ciuda epidemiei de Covid-19, capitalele de județ sunt atractive pentru investitorii în proiecte de retail, datorită potențialului lor economic. Cel mai recent raport de piață realizat de compania...

citește mai departe
Românii n-au renunțat la cumpărături: aproape o treime dintre retaileri au avut vânzări similare sau mai mari în T3 2020 față de 2019, în ciuda scăderii traficului în magazine

Evoluția celor doi indicatori relevă că, deși merg mai rar în magazine, consumatorii sunt dispuși să cheltuiască mai mult într-o singură „vizită”. Deși retailul a fost unul dintre cele...

citește mai departe
Cele mai recente livrări de pe piața de retail. La cât ajunge stocul autohton de asemenea spații

Potrivit reprezentanților Cushman & Wakefield Echinox, piața de profil prezintă în continuare potențial de dezvoltare. În urma celor mai recente livrări de centre comerciale, stocul de retail modern din...

citește mai departe