Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 mai 2014

După 3 luni de scumpiri, prețurile apartamentelor revin pe minus. Ce mari orașe fac excepție

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

În Timișoara, suma medie solicitată de vânzători este mai mare acum față de perioada similară a anului trecut.

Dacă în primul trimestru al anului piața apartamentelor a fost caracterizată, per ansamblu, de un trend ascendent al prețurilor, în luna aprilie vânzătorii și-au mai temperat pretențiile. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru unitățile locative noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară a scăzut cu 2,1% în ultimele 30 de zile, de la 938 la 918 euro pe metru pătrat util; față de perioada similară a anului trecut, valoarea actuală este cu 1,8% mai mică. Această tendință generală de ieftinire nu s-a resimțit însă și în toate marile orașe ale țării – chiar dimpotrivă. În trei dintre cele cinci centre regionale analizate, inclusiv în Capitală, prețul mediu cerut de proprietari a continuat să crească.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-3d-concept-overcoming-problems-image29392419

București:
În aprilie, apartamentele scoase la vânzare în Capitală s-au apreciat cu 0,6%, de la 1.078 la 1.085 de euro pe metru pătrat, nivelul actual situându-se cu 1,4% sub cel consemnat în aceeași perioadă din 2013. Tendința de creștere a fost dictată în mod exclusiv de segmentul locuințelor vechi, al căror preț a crescut cu 1,3%, de la 998 la 1.011 euro pe metru pătrat; acestea sunt, în prezent, cu 2,6% mai ieftine decât anul trecut. După avansul din martie, unitățile locative din blocurile nou-construite au revenit pe un trend descendent, cu un minus de 0,7%, de la 1.201 la 1.192 de euro pe metru pătrat – valoare cu 2,5% mai mică decât cea din urmă cu un an.

Brașov:
Și orașul de la poalele Tâmpei se înscrie pe lista scumpirilor din ultima lună, cu un avans de 2,1%, de la 822 la 839 de euro pe metru pătrat; per ansamblu, apartamentele disponibile spre vânzare în Brașov sunt acum cu doar 0,5% mai ieftine decât în 2013. Spre deosebire de București, aici creșterea a fost generată în mod exclusiv de locuințele din blocurile noi: acestea s-au scumpit cu 14,6% în aprilie (de la 820 la 940 de euro pe metru pătrat), recuperând astfel declinul de aproape 6% consemnat în martie; în prezent, unitățile din ansamblurile rezidențiale brașovene sunt cu 2,1% mai scumpe față de aceeași perioadă din 2013. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi au avut o evoluție mult mai temperată în ultimele 30 de zile – acestea s-au ieftinit cu 1,2% (de la 823 la 813 euro pe metru pătrat), situându-se acum cu 2,4% sub nivelul consemnat în intervalul similar din 2013.

Cluj-Napoca:
În capitala Transilvaniei, Indicele Imobiliare.ro relevă o scădere de 2,3% în a patra lună a anului, de la 895 la 874 de euro pe metru pătrat; prețul mediu cerut în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca este cu 5,7% mai mic decât cel valabil în urmă cu 12 luni. Locuințele din blocurile vechi au consemnat un declin de 0,5% în aprilie (de la 991 la 986 de euro pe metru pătrat) și sunt acum cu 0,4% mai scumpe decât în aceeași perioadă din 2013. Unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 1,5%, de la 807 la 795 de euro pe metru pătrat; acestea sunt însă semnificativ mai ieftine comparativ cu anul trecut, respectiv cu 8,9%.

Constanța:
În ultima lună, apartamentele scoase la vânzare în Constanța s-au scumpit cu 1,8%, de la 849 la 864 de euro pe metru pătrat; acestea se situează la aproape același nivel de preț ca anul trecut, cu un minus de doar 0,2%. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,4% în ultimele 30 de zile (de la 843 la 863 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 0,5% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni. Unitățile locative din ansamblurile rezidențiale au consemnat un recul ușor, de 0,2%, de la 867 la 865 de euro pe metru pătrat; valoarea valabilă la ora actuală este cu 2,8% mai mică decât cea consemnată în aprilie 2013.

Timișoara:
În orașul din vestul țării, vânzătorii și-au redus pretențiile cu 0,5% luna trecută, de la 814 la 810 euro pe metru pătrat; cu toate acestea, prețul mediu cerut în prezent pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara rămâne mai mare decât cel practicat în perioada similară din 2013, la o diferență de 2,4%. Locuințele vechi s-au depreciat ușor în aprilie, cu 0,1%, de la 804 la 803 euro pe metru pătrat; acestea sunt cu 2,2% mai scumpe decât anul trecut. Unitățile locative nou-construite s-au ieftinit însă cu 1,5%, de la 876 la 863 de euro pe metru pătrat; valoarea actuală este cu 4,2% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni.

Părerile cititorilor
1 părere
  • jee

    Ehee ar trebui sa tot scada mai ales la apartamentele de peste 30 ani… Sunt deja vechi si inghesuite si mai vor si o gramadq de bani p el… Scuze pt cei ce au bibelouri de aur sauceva scump prin parchet….

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe