Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
22 aug. 2016

E și filozofia celor cu bani: „Vrem locuințe mai bune, dar ținem strâns de preț!”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Dorința de îmbunătățire a situației locative ar indica o majorare a puterii financiare a populației, dar și o revenire a încrederii în piață.

Pentru majoritatea românilor, prețul reprezintă un criteriu restrictiv când vine vorba de achiziția sau închirierea unei locuințe. Analiza de mai jos dovedește însă că acest aspect este foarte important chiar și pentru clienții cu venituri ridicate, care țintesc, de regulă, spre proprietăți de lux.

vanzare casa

Potrivit agenției imobiliare bucureștene Nordis, ponderea românilor care au închiriat locuințe în zona Șoseaua Nordului a crescut semnificativ anul acesta, până la un nivel de 30% în primul semestru din 2016 (față de doar 15% în toamna lui 2014). Majoritatea clienților din această categorie sunt antreprenori sau manageri în poziții middle și top management în cadrul unor companii multinaționale, însă alături de aceștia se regăsesc și oameni din lumea sportului, persoane publice și figuri mondene.

Nordul Capitalei, „raiul” expaților
Consacrat ca o zonă rezidențială exclusivistă, nordul Capitalei este cunoscut îndeosebi pentru popularitatea în rândul oamenilor de afaceri străini, care dispun de bugete generoase pentru plata chiriei (dat fiind faptul că această cheltuială este inclusă, de regulă, în pachetele de beneficii oferite de compania angajatoare). Reprezentanții Nordis punctează că numărul expaților activi pe această piață s-a menținut constant în perioada analizată, însă ponderea lor în totalul cererii a scăzut, pe fondul majorării solicitărilor din partea clienților români.

„Un rol important în creșterea cererii de proprietăți de închiriat în zona de nord, din partea românilor, l-a avut și finalizarea clădirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business în zona de nord a Capitalei. Tot mai mulți români și-au mutat centrele de interes în zona de nord a Bucureștiului, fie că este vorba de locul de muncă, școlile sau grădinitele copiilor, centre de agrement sau accesul facil către aeroport. În perioada următoare, ne așteptăm ca numărul cererilor venite din partea expaților să crească din nou și, implicit, ponderea în totalul închirierilor, datorită procesului ciclic de reînnoire a contractelor expaților din multinaționale și ambasade, ce are loc de regulă la începutul fiecărei toamne.”

Irina Poștoacă, Manager Departament Închirieri Nordis

Mai atenți la banii plătiți din propriul buzunar
Cu toate că se orientează spre proprietăți mai bune de închiriat, românii nu sunt deloc nepăsători față de factorul preț. Astfel, bugetele de închiriere ale clienților autohtoni sunt cu circa 25-30% mai mici decât cele oferite de străini. „Alături de colegii lor expați, dar având bugete mai mici și susținute din veniturile proprii, românii aleg apartamente medii, cu trei sau patru camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat în intervalul 800 și 1.400 euro. În plus, chiriașii români doresc să negocieze mai mult prețul chiriei, decât expații.”, explică Irina Poștoacă, Manager Departament Închirieri Nordis.

În primul semestru al anului, cele mai multe locuințe premium s-au închiriat la bugete cuprinse între 1.000 și 1.800 de euro pe lună în nordul Capitalei. Majoritatea au fost apartamente cu trei camere, urmate în ordinea preferințelor de cele cu patru camere. Căutate au fost ansamblurile rezidențiale cu facilități precum sală de fitness, piscină, grădină, sau imobilele noi situate în apropierea parcurilor și mijloacelor de transport în comun.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe