Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Noi 2008

Efectele nerespectării antecontractului

scris de avocatnet.ro in categoria Info juridic

Antecontractul mai este cunoscut şi sub denumirea de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare, iar în cazul în care doar una dintre părţi se obligă, promisiune unilaterală.

Este posibil ca ulterior încheierii precontractului, una dintre părti să se răzgândească, renunţând la îndeplinirea obligaţiilor asumate, situaţie în care se pune problema măsurilor sau sancţiunilor la care cealaltă parte poate recurge.

În cazul în care părţile au prevăzut expres în antecontract sancţiunile ce pot fi aplicate în cazul încălcării obligaţiilor asumate, se vor aplica acele prevederi, având în vedere că, potrivit art. 969 cod civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, fiind deci obligatorii.

De regulă, în precontractele de vânzare cumpărare se prevede că dacă se răzgândesc, promitentul cumpărător va pierde avansul achitat, iar dacă promitentul vânzător va refuza înstrăinarea bunului, acesta va restitui dublul avansului primit.

În cazul în care părţile nu au fost suficient de prevăzătoare încât să determine expres urmările încălcării precontractului, se aplică dispoziţiile generale ale legii civile.

Având în vedere dispoziţiile art. 1073 Cod civil, potrivit căruia creditorul are dreptul la îndeplinirea întocmai a obligaţiei şi în caz contrar are dreptul la dezdăunare, partea în culpă poata fi obligată, în justiţie, la executarea obligaţiei asumate.

Astfel, în cazul în care vânzătorul (sau promitentul vânzător) nu mai doreşte înstrăinarea bunului în condiţiile precontractului, cumpărătorul (sau promitentul cumpărător) are două opţiuni. El poate să solicite instanţei de judecată pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de vânzare cumpărare, urmând a consemna preţul vânzării într-un cont la dispoziţia vânzătorului. În cazul în care cumpărătorul nu optează pentru această variantă (pentru că fie vânzarea nu mai este posibilă, bunul fiind înstrăinat către un terţ, fie nu mai este dorită), el poate alege să oblige promitentul vânzător la restituirea avansului primit şi la plata suplimentară de daune interese.

În situaţia în care cumpărătorul nu mai doreşte achiziţionarea bunului, promitentul vânzător poate obţine de la acesta daune interese. Desigur însă că în lumina art. 1073 Cod civil, şi vânzătorul poate solicita pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de vânzare cumpărare însă o astfel de soluţie nu este întotdeauna practică, posibiliăţile de obţinere a preţului fiind limitate.

Părerile cititorilor
48 păreri
 • Dumitriu

  Buna ziua. Am facut un precontract cu o firma care trebuia sa construiasca un apartament. Perioada precontractului a fost pe perioada de 2 ani acesta expirand la data de 8 iulie 2018. Constructia apartamentului nu este inceputa. Am mai facut si un act aditional in care se precizeaza stagnarea platii ratelor pana la finalizarea constructiei 30 mai 2018. Precizez constructia nu este nici macar inceputa pana in prezent. Cum pot recupera suma pe care am achitat-o in avans? V-as fi recunoscatoare pentru un raspuns in cea ce as putea face.

 • Alina

  Buna seara. acum 1 an am cumparat un ap in faza de proiect cu termen de predare la sfarsitul lui iulie 2017, cu o perioada de prelungire de 3 luni plus alte 2 luni in care se aplica penalitati. Termenul a expirat iar apartamentul ar urma sa-l primesc peste alte 2-3 luni. Intrebarea mea este ce as putea sa fac sa beneficiez de acele sume din penalizari, intru cat, agentia imobiliara a spus ca nu plateste nimic. Ce optiuni asa avea?

 • Florin

  Buna ziua,
  As dori sa inchei o PROMISIUNE BILATERALA DE VANZARE – CUMPARARE cu un dezvoltator ptr. un imobil cu finalizare septembrie 2018. Terenul pe care se edifica cladirea este intabulat. La imobil se lucra in continuare. Rog sa imi spuneti la ce riscuri sunt expus prin incheierea acestei promisiuni Ce trebuie sa contina promisiunea pentru a nu fi pacalit. CU RESPECT!

 • Bogdan Elena

  Buna ziua, vreau sa va întreb, dacă am făcut un antecontract de vânzare cumpărare între fiica căsătorită, iar între timp fiica a divorțat dar antrecontractul nu s-a finalizat. Eu am obligația să vând locuința fostului ginere conform antecontractului? Menționez ca antecontractul a fost încheiat in prezenta unui avocat si am primit o parte din bani in timpul căsătoriei dintre cei doi (fica, ginere). Va multumesc si va rog să-mi trimiteti răspunsul cat mai repede posibil.

 • Jenicā

  Bunā seara !
  Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani. A primit prin partaj voluntar de la fratii lui casa cu terenul aferent.
  Doresc sa vand prin antecontract o parte din teren vecinilor de långā mine.
  Mentionez ca locuiesc cu mama mea si sunt singurul fiu.
  Nu am facut masa succesoralā.
  As putea vinde prin antecontrat impreuna cu mama mea fará succesiune si mentionånd cå pe viitor sā fac succesiunea?
  Vā multumesc!

 • o

  Buna ziua, am cumparat cu o promisiune un apartament la et. 1. Constructorul acum este in proces cu cel care detine terenu` pt. ca nu avea voie sa vanda parterul si subsolul. Am dat in judecata pe cei 2 pt. a obtine o o hotarare. S-a platit toata suma de bani. Ce se va intampla?

 • Vasile

  Buna seara, am facut un antecontract cu cineva pentru o casa inainte de a semna antecontractul. Cand am fost si ne-am uitat la casa, ne-a zis ca are fundatia facuta bine, stalpi si centura. Dupa ce am facut antecontractul si am livrat suma de 5000 euro, ne-am dus si ne-am uitat la casa mai bine ca nu ne-a lasat sa ne uitam mai bine daca are toate cele si cand ne-am uitat, nu are nici centura, nici stalpi si nici fundatie. Am gasit in fundatie pamant galben cu caramizi. Am facut poze, ce sanse am sa imi recuperez avansul legal pentru ca vanzatorul nu vrea sa dea inapoi avansul?

 • Oana

  Buna ziua, am casa in vanzare acum fix un an. Am facut un precontrat de vanzare-cumparare pt. ca intersatul sa poata solicita credit pt cumpararea imobilului. Contractul a fost facut pe 6 luni si mí-a inmanat o suma de bani din valoarea casei. Intre timp el nu a facut rost de bani si i-am renovat contractul de 2 ori. I-am facut prelungire, poate, poate alta banca ii da, dar pana in prezent nimic. Pot sa renunt si sa o vand altei persoane?

 • Dumitru Monica

  Buna ziua! In anul 2002 tatăl meu a cumparat o casa din paianta. Problema mea este ca tatăl meu are la ora actuala precontractul încheiat in 2002, act ce trebuia finalizat, ceea ce nu a facut atunci. Se poate finaliza acum contractul in conditia in care nu se mai stie nimic de fostii proprietari? Ce trebuie facut? Multumesc si astept raspuns, va rog!

 • DORU

  Buna ziua, am facut o PROMISIUNE DE VANZARE – CUMPARARE SI CONTRACT DE CONSTRUIRE ptr. un imobil care treb. terminat in 30 .04. 2016 dar nici pana in momentul de fata nu este gata, este facut doar la rosu. Am achitat 80 la suta din bani la semnarea contractului. Societatea constructoare imi tot spune ca va fi gata dar se vede ca nu imi poate spune clar cand vor termina. AS DORI SA MA LAMURITI UN PIC SAU SA-MI SPUNETI UNDE AS PUTAE APELA SA REZV. ACEASTA PROBLEMA. CU RESPECT!

 • liviu

  Se poate anula un precontract facut de o agentie imobiliara?

 • Camelia

  Buna ziua, am facut un antecontract in urma cu 3 ani. Vanzatoarea avea obligatia de a isi cumpara terenul si a face toate demersurile pentru prefectarea vanzarii (cadastru, intabulare, etc) in termen de 3 ani, iar eu de a ii da inca o diferenta de bani. Termenul a expirat iar vanzatoare nu si-a respectat obligatiile. In acest caz pot solicita instantei o hotarare jud. care sa tina loc de contractul de vanzare cumparare?

 • ioan monica

  Buna ziua, in cazul in care am antecontractul si vanzatorul decedeaza, cum pot obtine titlul de proprietate?

 • Nastasa Elvira Mihaela

  Buna seara, cata valabilitate cere instanta de judecata pentru a introduce o actiune in instanta pentru nerespectare de promisiune de vanzare cumparare, vina fiind a vanzatorului.

 • Olteanu

  Bună ziua, vreau sa cumpăr un imobil iar dezvoltatorul solicita avansul băncii. Urmează sa semnez un act de promisiune. Ce am de făcut sa nu fiu pacalita? Mulțumesc anticipat!

 • Victor

  Buna seara! Doresc sa cumpar un apartament si am semnat un antecontract cu un dezvoltator. In antecontractul de vanzare-cumparare nu s-a mentionat faptul ca vanzatorul trebuie sa plateasca dublul avansului primit de la cumparator, in cazul in care acesta nu mai doreste sa vanda apartamentul, ci doar faptul ca mi se va inapoia avansul. Cum as putea sa beneficiez de plata suplimentara, de daune de interese?

 • sava elena

  Sunt proprietar, am incheiat un precontract vanz-cumparare ptr o parte din teren. Termenul limita este de 17.04.2016. Daca cumparatorul solicita in mod expres ieri, 08.03.2016,pe un ton neprincipial ca vrea sa-si aduca mater. fara ca eu sa incasez actele. Ce se poate intampla? Cu stima, Sava.

 • stefan

  Am cumparat un teren prin precontract termenul pentru semnarea actelor a trecut de 3luni ;nu se poate face cadastrul.. ce e de facut?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe