Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Martie 2010

Efectele Primei Case resimţite doar în provincie

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Martie 2010

Prezintăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna februarie 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România.

februarie - indicele imobiliare.ro

După o primă lună în care preţurile au fost în general pe o pantă descendentă, februarie a continuat cu noi ieftiniri în Bucureşti şi în Constanţa. Evoluţia este însă diferită în celelalte oraşe mari din ţară, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi sau Braşov, unde, efectul psihologic al Primei Case nu s-a lăsat aşteptat. Astfel, pentru aceste oraşe, Indicele imobiliare.ro arată valori mai mari faţă de luna ianuarie.

La nivel naţional, valoarea Indicelui imobiliare.ro continuă să scadă
ianuarie-februarie
Faţă de luna ianuarie, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru februarie arată o scădere de -1,1% a preţurilor de vânzare ale apartamentelor publicate de agenţiile imobiliare şi particulari. Dacă pentru prima lună a anului 2010, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 1.213 euro/mp, valoarea acestuia pentru luna februarie este de 1.200 euro/mp. Totodată, scăderea este de -14.8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când, pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, agenţiile imobiliare şi dezvoltatorii cereau 1.408 euro.
Spre deosebire de 2009, animat şi de mediatizarea şi discuţiile care au avut loc în jurul programului Prima Casă 2 sau introducerea certificatului energetic, sectorul rezidenţial a început noul an într-un ritm mai dinamic, cel puţin prin prisma interesului constatat în piaţă. « Februarie este a doua lună consecutivă din an, în care preţurile la apartamente continuă să scadă la nivel naţional şi este foarte posibil ca lucrurile să nu se oprească aici. Interesantă este reacţia diferită la programul Prima Casă a principalilor jucători din segmentul rezidenţial: în Bucureşti şi Constanţa, preţurile au scăzut şi în februarie, în celelalte mari oraşe din ţară constatăm creşteri », susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureşti: ritm dublu de scădere la apartamentele noi faţă de cele vechi
Bucuresti
Cu o scădere de aproape 2% faţă de luna ianuarie şi de 18.5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa imobiliară din Bucureşti rămâne în continuare cea mai activă din ţară. Astfel, pentru luna februarie, Indicele imobiliare.ro arată o valoare de 1.300 euro/mp. Evoluţia este foarte diferită de la o categorie rezidenţială la alta: ritmul de scădere la apartamentele noi fiind de două ori mai mare decât în cazul apartamentelor vechi. Acest aspect, indică faptul că dezvoltatorii imobiliari sunt cei care dau trendul pieţei, fiind cu un pas înainte faţă de proprietari.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale noi din Bucureşti a ajuns în luna februarie la 1.455 euro/mp de suprafaţă utilă, ceea ce reprezintă o scădere de 2,2% faţă de valoarea lunii precedente, 1.487 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile sunt cu -21.4% mai mici. Cea mai interesantă dinamică au avut-o apartamentele cu două şi trei camere al căror preţ a scăzut cu peste 3% faţă de luna ianuarie 2010. Pe de altă parte, preţurile apartamentelor noi cu o cameră au crescut cu 0,1% în luna februarie.
Ritmul de scădere al preţurilor apartamentelor vechi din Capitală a fost diferit faţă de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru luna februarie fiind de 1.254/euro mp de suprafaţă utilă, cu 1.1% mai puţin decât în luna precedentă, respectiv 18.5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Surprinzătoare este evoluţia preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere care s-au scumpit a două lună consecutiv, în timp ce toate celelalte tipuri de apartamente vechi s-au ieftinit în februarie cu procente cuprinse între 0.5 şi 2.4%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse între 16.4 şi 20.6%.

Braşov: dezvoltatorii imobiliari, cu un pas înaintea proprietarilor
Brasov
În Braşov, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna februarie, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 951 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 1,6% faţă de luna ianuarie. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2009, se înregistrează totuşi o scădere de -15.4%. Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale şi proprietarii apartamentelor vechi din Braşov reacţionează diferit la efectele crizei imobiliare. Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit în ultima lună cu 2.3%, preţul mediu ajungând la 994 euro/mp faţă de 1.017 euro/mp în ianuarie. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul cerut a ajuns în luna februarie 2010 la 954 euro/mp, cu 1.1% mai mult faţă de luna precedentă. Deşi s-a diminuat în ultima lună analizată, în Braşov, persistă o diferenţă de preţ de peste 40 euro/mp de suprafaţă utilă între cele două categorii imobiliare.
În Braşov, toate tipurile de apartamente vechi, cu excepţia celor cu 4 camere, s-au scumpit uşor în luna februarie Cel mai mult s-au scumpit apartamentele cu două şi trei camere al căror preţ de strigare a crescut cu 2.2% în luna februarie. Şi apartamentele cu o cameră s-au scumpit în luna februarie cu 1.2%, în timp ce preţul apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 0.8%. Acest fapt poate indica în mare măsură care sunt tipurile de apartamente spre care se îndreaptă cererea. Avantajate, în acest sens, par să fie apartamente cu două camere care îşi menţin cel mai ridicat preţ pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca: apartamentele vechi, cu 19% mai scumpe decât cele noi
Cluj Napoca
Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca rămâne în continuare una dintre cele mai interesante din ţară. După o lună ianuarie foarte dinamică, cu scăderi considerabile de până la 5%, evoluţia înregistrată în februarie reaşează lucrurile, astfel încât preţul pe metrul pătrat util a trecut din nou peste pragul de 1.000 euro, ajungând până la valoarea de 1.011 euro, în creştere cu 1.7% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi continuă să se ieftinească într-o manieră spectaculoasă. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele situate în ansamblurile rezidenţiale noi a ajuns în luna februarie la 887 euro/mp de suprafaţă utilă, cel mai scăzut nivel de la începutul crizei. Şi preţul apartamentelor vechi s-a modificat simţitor, însă în sens invers: 1.057 euro/mp de suprafaţă utilă, în februarie 2010. Oferta foarte generoasă şi variată de apartamente noi de pe piaţa imobiliară clujeană accentuează diferenţele de preţ dintre apartamentele vechi şi cele noi: paradoxal, preţul cerut pentru prima categorie este cu 19% mai mare.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.057 euro/mp util, în creştere cu 23% faţă de luna precedentă. În februarie, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu două camere: +4.7%. O creştere semnificativă de preţ constatăm şi în cazul apartamentelor cu o cameră: +3.2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile de strigare sunt cu până la 12% mai mici, iar faţă de vârful pieţei imobiliare diferenţa este de până la 35%.

Constanţa: scăderi pe toate liniile
Constanta
Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 2.2% în luna februarie. În a doua lună a anului, Indicele imobiliare.ro pentru Constanţa a înregistrat valoarea de 1.030 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu aproape 23% mai mică. Preţurile apartamentelor vechi şi a celor noi rămân în continuare foarte apropiate ca şi valoare: 1.030 euro/mp pentru apartamentele vechi, faţă de 1.026 euro/mp pentru cele noi. Spre deosebire de alte oraşe mari din ţară, cele două tipuri de apartamente au avut o evoluţie foarte asemănătoare în luna februarie. Preţul apartamentelor noi a înregistrat o scădere de 2.7% în intervalul analizat, în timp ce preţul apartamentelor situate în blocurile vechi a scăzut cu 2.1% în februarie.
Preţurile de strigare ale apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa au continuat să scadă în luna februarie, până la 1.030 euro/mp de suprafaţă utilă, valoare cu 2.1% mai mică faţă de luna precedentă, respectiv 23.9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ultima lună, doar apartamentele cu două camere s-au scumpit foarte puţin, cu 0,2%, în timp ce apartamentele cu una şi trei camere s-au ieftinit cu 2.4%, respectiv 4%. De altfel, apartamentele cu trei camere îşi menţin în continuare un preţ mediu pe metru pătrat relativ ridicat. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu una (-25.2%) şi două camere (-24.6%).

Iaşi: revigorare uşoară, după multe luni de declin
Iasi
După o lungă perioadă de declin pe piaţa imobiliară ieşeană, luna februarie aduce un val de optimism şi o uşoară revigorare resimţită şi în evoluţia preţurilor. Trendul de scădere a preţurilor la apartamente, manifestat pe tot parcursul anului 2009 dar şi în prima lună a lui 2010, încetat în februarie. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică în luna februarie valoarea de 935 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 1.4% faţă de ianuarie. Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi a celor vechi se menţine importantă: 1003 euro/mp de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor noi, faţă de 912 euro/mp de suprafaţă utilă pentru apartamentele vechi. Ambele categorii de apartamente au înregistrat creşteri în intervalul analizat.
Preţul mediu al apartamentelor vechi a urcat în luna februarie peste pragul psihologic de 900 euro (912 euro/mp). Apartamentele cu o cameră se menţin în continuare cele mai scumpe pe piaţa imobiliară ieşeană, Indicele imobiliare.ro indicând pentru luna februarie o valoare de 952 euro/mp pentru această categorie imobiliară, cu -0.7% mai mică decât în luna precedentă. Apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o creştere considerabilă de 3.2% faţă de prima lună a anului, iar cele cu trei camere s-au scumpit cu 1.3% în intervalul analizat.

Timişoara: apartamentele noi şi vechi s-au scumpit în februarie
Timisoara
Luna februarie a adus uşoare creşteri de preţuri şi pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a crescut cu 1.6%, până la valoarea de 968 euro. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa rămâne semnificativă: 15%, iar faţă de perioada de vârf a pieţei, mijlocul anului 2008, preţurile cerute sunt cu 30% mai mici. Diferenţele de preţuri între apartamentele din ansamblurile rezidenţiale noi şi cele cerute pentru apartamentele construite înaine de 1989 au crescut în ultima lună. Pentru luna februarie, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 998 euro/mp în cazul apartamentelor noi, faţă de 964 euro/mp pentru apartamentele vechi. Totuşi, atâta timp cât pe piaţă nu există o cerere în creştere, scumpirile înregistrate în ultima lună nu se pot susţine pentru o perioadă prea mare de timp.
În a doua lună a anului, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi a ajuns la 964 euro, cu 1% mai mult decât în luna precedentă. Apartamentele cu una şi trei camere au înregistrat creşteri de 2.4%, respectiv 1.6% în ultimele 30 de zile. Pe de altă parte, apartamentele cu două şi patru camere s-au ieftinit cu 1.4%, respectiv 0.6%. Apartamentele cu patru camere au cea mai mică valoare pe metru pătrat, 853 euro, în vreme ce garsonierele şi apartamentele cu o cameră îşi menţin un nivel relativ ridicat al preţurilor, în jurul valorii de 1.050 euro/mp.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Marius

    Ultimele zvonuri privind introducerea certificatului energetic dau ca dată de obligativitate a existenţei acestuia la vanzarea/închirierea unei construcţii pentru începutul lunii aprilie 2010.

  • Daniel Crainic

    Uite cateva informatii lamuritoare, sper, cu privire la metodologia care sta la baza calcularii indicelui imobiliare.ro: Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe http://www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

  • Marius D.

    Stati un pic.Adica voi luati in considerare un indice care tine cont doar de cat cer propietarii, pe o piata a cumparatorilor?Asta-i buna.
    Asa da anal-ize…

  • Gabriela Boac

    de certificatul energetic mai stiti ceva? se mai introduce, asa cum se discuta, la sfarsitul lunii martie? pentru ca daca se introduce, va determina, probabil, o scadere si mai accentuata a preturilor la apartamentele vechi, in bucuresti cel putin, avand in vedere ca putine se vor incadra in categoria a, b sau c, pentru a fi vandute prin prima casa…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Numărul hotelurilor şi al pensiunilor scoase la vânzare a crescut cu aproape 60% în primul semestru

Am realizat o analiză a evoluţiei numărului de hoteluri şi pensiuni scoase la vânzare în primul semestru al acestui an, pe baza anunţurilor din portal. În primele şase luni...

citește mai departe
Ce proprietăţi caută românii după 5 săptămâni de la anunţarea măsurilor de austeritate

Cu ochii pe locuinţele mai ieftine de 40.000 euro La cinci săptămâni de la anunţarea măsurilor de austeritate de către guvernanţi, www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, a efectuat...

citește mai departe
Oportunităţi de criză: preţurile pe care toată lumea şi le dorea acum doi ani

Prezentăm în baza anunţurilor înscrise în portal un top al locuinţelor atractive prin prisma raportului calitate/preţ în marile oraşe din ţară După aproape doi ani de la primele semne...

citește mai departe
Scăderi de preţ de până la 41.5% la chiriile spaţiilor de birouri

Prezintăm o analiză referitoare la dinamica preţurilor, înregistrată în ultimele 12 luni, la spaţiile de birouri scoase la închiriere pe principalul portal imobiliar din România. Analiza a luat în...

citește mai departe