Este bine să cumperi o locuință într-un bloc cu “bulină roșie”? Sfatul specialistului

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 22 Octombrie 2019, Ultima actualizare: 28 Octombrie 2019

bulina rosie risc seismic

A face sau a nu face o investiție imobiliară într-un bloc cu “bulină roșie”? Aceasta este întrebarea. Pe de-o parte, ai oportunitate de a cumpăra proprietăți situate în zone centrale, privilegiate, din Capitală cu bani puțini, pe de altă parte te gândești că iei o decizie imprudentă din cauza expertizei pe baza căreia imobilul a fost încadrat într-o categorie de risc seismic. Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate, spune că un cumpărător nu ar trebui să pună atât de mult preț pe “bulina roșie”, ci, mai degrabă, să vadă potențialul pe care o achiziție de acest tip îl are de a se transforma în timp într-o investiție profitabilă.

“Eu am investiții în blocuri catalogate cu risc seismic. Aici este o discuție foarte amplă. Depinde dacă și cum a fost făcută expertiza, dar și riscul raportat la randament”, a declarat Bădescu în cadrul emisiunii imoExpert.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că la unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate de-a lungul timpului în București, cel din 1977, au căzut, efectiv 20-30 de blocuri, dar și că un cutremur cu magnitudine mare se produce la noi o dată la zeci de ani.

“Momentul adevărului pe riscul seismic va fi la următorul cutremur”, a mai spus el, convins fiind că discountul la care poți să achiziționezi astfel de proprietăți este semnificativ superior riscului pe care ți-l asumi.

Toate acestea nu exclud însă o documentare temeinică înainte de a face o investiție într-o locuință dintr-un bloc cu “bulină”. Încearcă să afli cine a construit clădirea respectivă. cine a fost arhitectul și nu numai. S-ar putea să fii surprins de rezultat.

cladiri vechi risc seismic bucuresti

Discutând strict despre categoria de risc seismic în care o proprietate poate fi încadrată, Bădescu spune că lucrurile nu stau mereu chiar atât de rău în realitate ca pe hârtie. Atunci când au trecut printr-o nouă expertiză, unele imobile vechi au ajuns să fie încadrate în complet alte clase de risc față de cele atribuite inițial.

“Sunt anumite clădiri care erau în risc I și au intrat în risc III. Lucrurile nu s-au făcut extrem de profesionist la momentul acela pentru că lumea a crezut că vine statul și reface pe gratis blocul”, a explicat fondatorul Freedom Group Real Estate.

“Au mai fost niște interese chiar la nivelul primăriei, să scadă prețurile. După aceea, funcționarii au cumpărat trei apartamente în respectivul bloc. Cunosc cazuri. Sincer, eu am o încredere limitată în tiparul acesta”, a mai adăugat Octavian Bădescu, prezent în platoul imoExpert.

octavian bădescu la imoexpert

URMĂREȘTE AICI EDIȚIA DIN OCTOMBRIE A EMISIUNII IMOEXPERT

“Cred că investiția în asemenea proprietăți calificate în categorii de risc, foarte multe situate în centrul Bucureștiului, este una foarte bună din perspectivaa randamentului investițional și chiar a potențialului de apreciere a capitalului”, a concluzionat el.

349 de imobile vechi cu risc seismic I în București

Lista oficială a imobilelor din București expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic a fost actualizată la mijlocul lunii octombrie din 2019 și a fost publicată de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). CONSULTATĂ LISTA AICI.

Potrivit datelor AMCCRS, în Capitală există 349 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, localizate în mare parte în centrul orașului, pe Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta, pe Bulevardul Carol I sau pe străzi precum Lipscani, Eminescu, Grigore Cobălcescu și Bărăției.

La acestea se adaugă 366 de clădiri încadrate în clasa II de risc seismic și 113 în clasa III.

Iată ce înseamnă, conform legii, fiecare clasă de risc seismic:

  • clasa I – din această clasă fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării-limită ultime
  • clasa II – în această categorie se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă
  • clasa III – cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante
  • clasa IV – corespunde construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

Primarul General: Până în 2020, se va interveni la toate clădirile din clasa I de risc seismic

Primarul General al Capitalei a dat asigurări, încă din luna martie a acestui an, că în următoarea perioadă se va interveni asupra tuturor imobilelor care fac parte din categoria I de risc seismic.

“La 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977, consolidarea clădirilor cu risc seismic este încă o problemă cu care ne confruntăm. Faptul că ani de zile, printr-o legislație precară, un singur proprietar dintr-un imobil, care nu-și dărea acordul, putea bloca întreaga consolidare a unei clădiri cu multe etaje, a fost cel mai grav lucru”, declara atunci Gabriela Firea.

“În țările europene care au consolidat masiv, expertiza risc seismic I-pericol public – ține loc de ordin de evacuare. Pentru că reprezintă un risc pentru siguranța cetățenilor (…) Până în 2020 se va interveni la toate cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic”, a mai spus ea. Conform datelor PMB, în aceste imobile locuiesc, în total, aproape 9.000 de persoane.

Pentru anul 2019 sunt prevăzute fonduri pentru expertizarea a aproape 250.000 de mp, proiectare și execuție pentru 100 de clădiri, lucrări de punere în siguranță pentru 100 de clădiri și lucrări de reabilitare a fațadelor pentru 100 de clădiri. Peste 1.500 de persoane care locuiau în imobile încadrate în clasa I au fost mutate până în octombrie.

AFLĂ CE ALTE SUBIECTE S-AU DEZBĂTUT ÎN CADRUL EMISIUNII IMOEXPERT

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Este un moment bun să faci o investiție imobiliară? Ce iei în calcul și cum identifici proprietatea ideală ca un profesionist -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Este bine să cumperi o locuință într-un bloc cu „bulină roșie”? Sfatul specialistului […]

  • Ai 27.000 de euro pentru o investiție imobiliară în București. Ce opțiuni ai? -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Bădescu nu exclude nici garsonierele și apartamentele din blocuri cu risc seismic. În opinia sa, o astfel de investiție este una foarte bună din pespectiva randamentului investițional și a potențialuui de apreciere a capitalului, iar riscurile efective sunt destul de reduse. […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tendințe imobiliare și zone fierbinți pe piața rezidențială din Timișoara

Zona Take Ionescu, Medicinei și cea situată în imediata apropiere a proiectului Iulius Town sunt unele dintre cele mai bine cotate din Timișoara. Prețurile la nivelul orașului diferă destul...

citește mai departe
Afaceri profitabile la malul mării. 5 proprietăți imobiliare cu potențial de investiție

Litoralul atrage nu doar turiști dornici de aventură și relaxare, ci și investitori avizați în căutarea celor mai bune oportunități pentru a-și multiplica capitalul. Pentru că, de ce nu,...

citește mai departe
Investițiile de tip shared ownership – noul mod de business din imobiliarele de lux. Care sunt avantajele?

În ultimii ani, termenul cunoscut din afara țării – shared ownership –  a câștigat popularitate pe piața investițiilor în imobiliarele de lux. Noul mod de business a apărut atât...

citește mai departe
România, printre țările din ECE care au încheiat anul pe plus la capitolul investiții imobiliare

Deși în primul semestru volumul achizițiilor s-a situat sub nivelul din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului. România, Polonia și Slovacia sunt țările din...

citește mai departe
Savills: Proprietățile montane, tot mai atractive (și) pentru investitori

O tendință interesantă prilejuită de criza sanitară pe piața imobiliară globală este aceea că proprietățile din zonele turistice montane ale lumii au devenit tot mai atractive pentru investitori, după...

citește mai departe