Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Aprilie 2013

Eşti eligibil pentru un credit Prima Casă? Cât poţi împrumuta de la bancă, în funcţie de venit

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Gradul maxim de îndatorare permis de către instituţiile financiare pentru împrumuturile Prima Casă este de circa 50%. Înainte de a merge la bancă, poți calcula, cu aproximație, suma pe care ți-ar acorda-o acestea cu ajutorul unui simulator de credit.

Dacă vrei să accesezi un credit de tip Prima Casă, ar trebui să ştii mai întâi în ce sumă să te încadrezi pentru achiziţia unei locuinţe – asta luând în calcul, desigur, şi plata avansului minim de 5% pentru o astfel de tranzacţie. www.imobiliare.ro îţi prezintă, pe baza informaţiilor afişate pe site-ul conso.ro, o analiză a sumelor ce pot fi împrumutate prin intermediul programului guvernamental, în funcţie de veniturile solicitanţilor.

Ce salariu trebuie să ai pentru o casă de 60.000 de euro

Pentru a putea accesa suma maximă permisă pentru achiziţia unui imobil nou-construit – 61.750 de euro, pentru o casă cu un preţ de 65.000 de euro -, pe o perioadă de 30 de ani, este suficient ca o familie de două persoane, fără alte datorii, să aibă un venit familial de 3.360 de lei. (Pentru exemplificare, au fost luate în calcul un grad maxim de îndatorare de 50% permis de către bănci şi o Dobândă Anuală Efectivă de 4,8%). Pe de altă parte, pentru a obţine un credit de 57.000 de euro, aceeaşi familie ar trebui să dispună de un venit de circa 3.150 de lei. Cu 3.000 de lei pe lună se poate împrumuta o sumă maximă de 54.000 de euro, în vreme ce, pentru un salariu de 2.000 de lei, creditul acordat de către bancă ar ajunge la circa 32.500 de euro. Teoretic, şi dacă ai venituri mai mici poţi aplica la programul guvernamental. Astfel, cu un venit de 1.500 de lei pe lună te poţi încadra în limita unui credit de 21.700 de euro, iar cu 1.000 de lei poţi lua de la bancă aproape 11.000 de euro.

Persoanele cu 1.000-2.000 lei lunar: o treime din cereri

Potrivit datelor brokerului de credite Kiwi Finance, anul trecut cele mai multe solicitări pe segmentul Prima Casă – circa 33% din total – au venit din partea unor beneficiari cu venituri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Pe locul al doilea se situează cei cu venituri de 2.000-3.000 de lei pe lună (cu o pondere de puţin peste 25%), în timp ce următoarele două poziţii sunt ocupate de românii care primesc 3.000-4.000 de lei pe lună (circa 14% din total) şi, respectiv, 4.000-5.000 de lei pe lună (aproximativ 13,5%). Segmentul solicitanţilor cu venituri mai mici de 1.000 de lei a reprezentat în 2012 circa 3,5% din total.

Diferenţe mici între ofertele băncilor

În ceea ce priveşte costurile practicate de băncile din piaţă pentru creditele de tip Prima Casă, se poate remarca o îngustare a diferenţelor dintre ofertele finanţatorilor. În prezent, Dobânda Anuală Efectivă pentru această categorie de împrumuturi ipotecare variază între un prag minim de 4,71% (la Alpha Bank şi Raiffeisen Bank) şi unul maxim de 4,88% (la OTP Bank). Această diferenţă nu se simte însă foarte mult la plata ratei lunare. Astfel, pentru un credit de 57.000 de euro, un beneficiar al programului Prima Casă ar trebui să plătească între 275 euro şi 279 euro. Cât despre suma totală de rambursat pe parcursul a 30 de ani, există o diferenţă de circa 1.400 de euro.

Părerile cititorilor
24 păreri
 • Ioana

  Daca am un bar in spania de 3 ani am vreo sansa la proiectele de prima casa?

 • mihaela

  Cu salariul minim și doi copii pot obține finantare Prima Casa?

 • Maria

  Buna seara

  Daca mi-am schimbat locul de munca, dupa cat timp pot sa imi iau creditul prima casa?

  Multumesc

 • Dinca diana

  Buna ziua.As avea cateva intrebari: daca ar putea cineva sa imi raspunda, i-as multumi foarte mult.Eu de abia m-am angajat la 4 ore si am salariu brut 800 de lei, iar sotul are 2000 de lei net. Credeti ca am reusi sa facem un imprumut? Nu suntem casatoriti cu acte, este vreo problema sau ar trebui sa fim casatoriti ca sa ni se aprobe mai repede?Si daca avem amandoi 25 de ani, este mai bine sa incercam acum cat suntem mai mici sau sa asteptam pana facem 28-30 de ani? Avem si un copil.Va multumesc mult. Multa sanatate

 • Cristi

  Buna ziua,
  Am fost la o banca pentru un credit “prima casa”. Am dus si adeverinta de venit iar raspunsul lor a fost halucinant. Care sunt limitele minime de grad maxim de indatorare? Nu am cerut o suma impresionanta, am cerut chiar putin. Am impresia ca au incurcat moneda. E posibil grad maxim de indatorare 8% cand am pus si co-debitor? Am estimat si fara co-debitor si tot stupid mi se pare 18%… E posibil asa ceva?

 • tanase ana

  Buna ziua, as dori sa stiu daca la un salariu de 1800lei care ar fi suma ce mi s-ar aproba pentru prima casa si care ar fi rata lunara? Va multumesc!

 • Adriana

  Buna ziua, as dori sa stiu daca eu si mama mea avem salariul minimum la 8 ore amandoua daca ni s-ar acorda un credit pt prima casa si cat ar fi aproximativ rata lunara? Multumesc!

 • george mitea

  daca eu am 1100ron si sotia 900 ron am putea sa ne ancadram la un apartament prin prima casa putem saaducem si codebitori va multumim

 • albu ion

  o ideee f buna

 • Ionela

  Buna Ziua! As dori sa stiu ce suma pot imprumuta da sotul meu are 1550 net si eu 800 lei. Avem un copil de 6 luni si nu avem nici o alta rata. Va multumsc!

 • Danut

  am pe cartea de munca 1800 iar sotia 900. in mana amandoi luam in jur de 2000 lei. avem un copil de 3 ani si nu avem proprietati. ce suma ni s-ar cuveni pt prima casa ?

 • nicoleta

  Buna ziua ave2m un venit lunar de 2000 cat putem lua pt creditprima casa si cat ar fi rata pe luna

 • Patrulescu Mihaela

  Buna ziua,sotul are un salariu pe cartea de munca de 800 lei si eu sunt in postnatal cu 800 lei.Putem lua un credit prima casa?Sau dupa postnatal daca avem amandoi un veit de 2000 ron,cat am putea obtine?Multumesc mult.

 • Cristy

  Buna ziua , doresc sa cumpar o locuinta cu Prima Casa am un salariu de 3670 d euro p luna ma incadrez? aveti idee cat dureaza pana la obtinerea creditului ?

 • roxana popa

  BUNA ZIUA AM UN SALARIU DE 1700 PE CARTEA DE MUNCA SI RATA DE 420 DE LEI ASA PUTEA SA MA INCADREZ LA prima casa.
  multumesc

 • harsan viorel

  Buna ziua,eu as dori sa ma informeze cineva,despre cum as putea accesa ,un credit,,PRIMA CASA”,in conditiile in care eu si sotia suntem salariati la stat,detinem o locuinta primita de la parinti, sub forma donatiei,in suprafata de aproximativ 52 mp,dar locuinta se afla intr-un oras dintr-un alt judet din Romania,fata de care noi ne desfasuram activitatea.

 • Violeta

  Buna ziua! Am dori sa stim ce credit ni s-ar putea oferi pentru programul Prima Casa, in conditiile in care sotul are salariul pe cartea de munca 1700 ron, iar eu sunt in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani si beneficiez de o indemnizatie in valoare de 600 ron plus alocatia copilului de 200 ron. Si care ar fi rata pe luna? Va multumesc anticipat

 • dan george

  vreau sa-mi cumpar o locuinta cu prima casa am venit de 2400 net de 4 puni se poate da sau nu. multumesc

 • Maria Mina Pop

  As dori sa stiu, am un apartament in Spania umparat in rate as putea sa ma incadrez la programul prima casa ptr. ca in romania nu avem casa si eu, adica sotia si fata ne/am mutat in romania si numai sotul a mai ramas in spania.

 • Maria Morar

  Cei ce lucreaza in strainatate cu contracte de munca, trebuie sa aiba cel putin 2 contracte, consecutive, de minim un an de zile sau contract de munca, pe perioada nedefinita, de minim 2 ani de zile.

 • Adriana Lefter

  Veniturile obtinute legal (pe cartea de munca) sunt singurele luate in calcul de catre banci pentru acordarea unui credit. In cazul dumneavoastra, este vorba doar despre cei 850 de lei pe luna. Acest venit este prea mic pentru contractarea unui credit pentru locuinta. Pentru a putea obtine imprumutul dorit, ar trebui sa aveti toate veniturile trecute pe cartea de munca.

  O zi buna!

 • Danciulescu

  Buna ziua , as dori sa stiu ce conditii aveti pentru persoanele care muncim in strainatate.Multumesc.

 • dinu marian

  am 2 copii (5-7ani)platesc chirie 200euro pe luna in Bucuresti sotia lucreaza fara carte de munca iar eu am salariu pe cartea de munca de 850lei pe luna .Cum as putea sa obtin un credit ptr o locuinta?

 • monica

  Buna ziua ,am dori sa stim daca putem accesa la creditul Prima Casa in conditiile in care lucram in strainatate si daca raspunsul este afirmativ ,de ce acte am avea nevoie.
  Multumim.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Interesul pentru Noua Casă ia avânt: ING Bank România a primit de 2 ori mai multe cereri decât anul trecut. Ce pași trebuie să urmeze solicitanții

Aprobarea financiară se obține independent de imobilul ales, căutarea acestuia putând avea loc ulterior, în termen de 90 de zile. Din martie 2021, cei interesați de achiziția unei locuințe...

citește mai departe
Motivul pentru care programul Noua Casă ar putea să nu aibă “beneficii reale în piața imobiliară”. Cum poate fi corectată situația, în opinia ADIRU

Majorarea avansului pentru locuințele noi, de la 5% la 15%, odată cu introducerea programului Noua Casă, va avea mai multe dezavantaje, sunt de părere reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din...

citește mai departe
Care vor fi, de fapt, condițiile pentru Noua Casă: credite de maximum 140.000 de euro pentru locuințele noi, față de 70.000 de euro, pentru restul

Schimbările aduse programului au fost elaborate în contextul situației create de COVID-19, dar și pentru a elimina restricțiile impuse, recent, prin varianta „O familie, o casă”. Supuse unei serii...

citește mai departe
Schimbarea schimbărilor: programul „O familie, o casă” se va transforma în „Noua casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

UPDATE 2: În cadrul ședinței de Guvern de pe 22 iulie 2020, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind desfășurarea programului Noua Casă – fostul Prima...

citește mai departe
Proiectul „O familie, o casă” revine în scenă, cu ceva modificări: a trecut de Camera Deputaților, ar urma avizul Președintelui

Deși lucrurile păreau să se fi liniștit la acest capitol, programul Prima Casă se vede iarăși pus sub semnul întrebării – nu în ceea ce privește continuitatea sa, ci...

citește mai departe