Guvernul a amânat astăzi aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă ce prevedea modificarea datei de intrare în vigoare a obligativităţii certificatului energetic. Noul termen propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) este 15 iunie 2010. Dată fiind amânarea aprobării actului normativ însă, rămân în vigoare prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2009. Potrivit acestora, proprietarii locuinţelor vechi vor trebui să deţină un certificat energetic pentru derularea unei tranzacţii imobiliare de la 1 ianuarie 2011.
Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, ceea ce înseamnă că au consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat de peste 200 kWh/m2an. Consumul recomandat este de sub 100 kWh/m2an.
Certificatul energetic este un instrument util în vederea atingerii acestui standard, întrucât include, pe lângă simpla atestare a performanţei energetice a clădirii, şi o serie de recomandări pentru creşterea sa. Documentul tehnic este valabil 10 ani de la data emiterii. Până la 30 aprilie 2010, au fost atestaţi 767 de auditori energetici, informează MDRT într-un comunicat.
gabi
precontractele semnate si incheiate la notariat pentru vanzare-cumparare locuinte, precum si documentatiile depuse la institutiile bancare in vederea perfectarii contractelor de vanzare-cumparare locuinte, inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se finalizeaza conform legislatiei in vigoare la data incheierii/inregistrarii acestora.
Dupuis Elisabeta
Buna ziua
Am o garsoniera in Ploiesti, 29mp, an constructie 1960 , termopane, usa metalica, parchet. Vreau sa o vind urgent insa nu sunt lamurita !! este necesar certificatul energetic ? unde se elibereaza?
va multumesc anticipat .
d-na Elisabeta Dupuis