Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 Dec 2010

Ilias Papageorgiadis: Despre preţuri şi tranzacţii în 2011

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Deşi pretenţiile proprietarilor îşi vor continua, cel mai probabil, trendul descendent anul viitor, acestea nu vor ajunge la acelaşi nivel cu oferta cumpărătorilor.

În ultimii doi ani, proprietăţile imobiliare – rezidenţiale sau nu – s-au ieftinit considerabil. Ce se va întâmpla de acum încolo este o întrebare firească în prag de 2011. Potrivit lui Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei More Real Estate Services, în momentul de faţă piaţa este împărţită în două lumi paralele: cea a preţurilor cerute, pe de o parte, şi cea a preţurilor de tranzacţionare, pe de alta. „Aşa cum am estimat acum doi ani, preţurile de tranzacţionare au atins, mai mult sau mai puţin, pragul de jos în 2010. Preţurile cerute continuă să scadă şi îşi vor menţine traiectoria şi pe parcursul lui 2011, dar valoarea efectivă de cumpărare va rămâne aproximativ aceeaşi ca în acest an”, este de părere Papageorgiadis. Spre exemplu, dacă un vânzător cere 300.000 de euro pe o proprietate, iar un cumpărător oferă 200.000 de euro, anul viitor oferta celui din urmă se va menţine la aproape acelaşi nivel (plus sau minus 5%), în vreme ce pretenţiile proprietarilor s-ar mai putea reduce, fără a ajunge însă să corespundă cu ceea ce le oferă piaţa.

Număr redus de achiziţii în 2010
Care va fi dinamica scenei imobiliare autohtone, în contextul în care prăpastia dintre aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor s-ar putea menţine şi pe parcursul anului viitor? O privire retrospectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat anul acesta ar fi de folos. Potrivit directorului More Real Estate, nici în 2010 preţurile cerute nu au corespuns cu cele oferite de potenţialii clienţi. Exact din acest motiv, numărul tranzacţiilor încheiate nu a fost unul foarte ridicat. „De două ori am văzut în 2010 (în martie şi în septembrie) încercarea unora de a ridica preţurile fără a avea cererea necesară pentru a susţine această decizie. Rezultatul a fost că piaţa a îngheţat şi mai mult”, explică acesta.

Un comportament de consum mai sănătos
Pe parcursul ultimilor doi ani, comportamentul de achiziţie al românilor s-a schimbat radical. Astfel, subliniază Papageorgiadis, aceştia au trecut de la tendinţa de a cumpăra o locuinţă cât mai mare – în speranţa că vor găsi şi banii necesari pentru aceasta – la o atitudine mult mai sănătoasă, de a verifica toate aspectele legate de o achiziţie şi de a se gândi la viitorul familiei lor pe termen lung. Reprezentantul More Real Estate nu se aşteaptă ca în perioada următoare să existe schimbări majore ale acestui mod de gândire. Cumpărătorii finali vor căuta în continuare un apartament pentru familia lor care să se potrivească cu bugetul pe care îl au, zona pe care şi-o doresc, suprafaţa de care au nevoie etc. În mod firesc, printre criteriile de achiziţie se numără şi preţul cât mai bun.

Cumpără doar dacă găseşti ce doreşti!
În ceea ce priveşte găsirea celui mai bun moment pentru a încheia o tranzacţie, totul depinde pe de o parte, de măsura în care un imobil se pliază pe dorinţele şi nevoile potenţialului client şi, pe de alta, de nevoia proprietarului de a vinde. „Aş recomanda cumpărătorilor să facă o achiziţie dacă găsesc acea proprietate pe care o căutau. Un lucru pe care perioada de criză ni l-a arătat este că proprietăţile bune vor fi întotdeauna rare”, subliniază Papageorgiadis.

În acelaşi timp, acesta recomandă proprietarilor să evite vânzarea în această perioadă dacă nu au cu adevărat nevoie de bani. În cazul în care vor să meargă mai departe cu tranzacţia, este indicat să se organizeze cât mai bine, să-şi pregătească toate documentele necesare, astfel încât, la apariţia unui client interesat, contractul să poată fi semnat rapid. Micile investiţii pentru a creşte valoarea proprietăţilor pe care le deţin ar putea fi, de asemenea, binevenite.

Părerile cititorilor
1 părere
  • celcesebucuracascadpreturile

    ba le zice foarte bine grecul. de altfel cum a zis ca vor evolua lucrurile asa s-a intamplat

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe