Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 aug. 2019

IMM-urile care concurează firmele de IT&C la închirierea de spații în clădiri de birouri

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Potrivit datelor Esop, în primul semestru din 2019 IMM-urile au închiriat, preînchiriat și prelungit contracte pentru spații de birouri în suprafață cumulată de 86.870 de metri pătrați. Această cifră marchează un avans de 10% față de aceeași perioadă din 2018.

În perioada analizată, cea mai mare cotă de piață, anume 26%, a fost generată de firmele din domeniul IT&C și BPO (Business Process Outsourcing, n.red.). La mică distanță, însă, companiile care oferă „corporatiștilor” servicii personale și de leisure s-au situat pe locul al doilea ca volum al activității, acestea deținând o pondere de 22% din totalul închirierilor realizate de către IMM-uri (companii cu până la 250 de angajați). Locul al treilea a fost ocupat de firmele din domeniul serviciilor financiare și profesionale (cu o cotă de 21%).

Avans anual de 32% la închirieri

Suprafața totală contractată de firmele orientate spre deservirea angajaților din clădirile de birouri a crescut cu 32% față de aceeași perioadă din 2018. Printre companiile din această categorie se numără operatori de săli de fitness, cabinete medicale sau de înfrumusețare, restaurante, cafenele, baruri, școli și grădinițe private, cursuri de perfecționare, turism etc.

„Remarcăm o creștere continuă a domeniului de servicii pentru corporatiști – servicii personale, pentru angajați și cele de leisure, o piață din ce în ce mai mare de servicii oferite la locul de muncă, în special în zona de parter a noilor clădiri de birouri individuale sau situate în business park-uri din București și din marile orașe ale României. Acest domeniu al serviciilor pentru corporatiști a crescut de cinci ori ca mărime din 2010 și până în prezent și s-a ridicat ca pondere în topul domeniilor de la locurile șase și șapte, în 2010-2011, la locul al doilea în 2018 și în prima jumătate a lui 2019.”

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC Internațional

 

Un trend vizibil mai ales în Capitală

Potrivit datelor companiei de consultanță Esop, în prima jumătate din 2019 companiile care prestează servicii pentru corporatiști au ales, cu precădere, clădirile de birouri din București (82%), restul de 18% fiind împărțit între mari orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Citește și: 2019 poate aduce în București cele mai mari livrări de birouri de până acum

Printre clădirile de birouri alese de firmele care oferă servicii pentru corporatiști în prima jumătate a lui 2019 se numără Equilibrium 1, Record Park, S – Park, Hexagon Office, Iride Park, Swan Office Park, Metroffice, Expo Business Park, Elefterie BC, Forum, Unirii View, Lamda BC, Floreasca 133-137.

Părerile cititorilor
1 părere
  • ESOP: Volumul închirierilor de birouri s-a majorat cu 24% în primele nouă luni din 2019 – ImoExpert

    […] Citește și: IMM-urile care concurează firmele de IT&C la închirierea de spații în clădiri de birouri […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cluj-Napoca: Livrările de birouri de clasa A vor scădea cu 14% în 2020 față de 2019

Din punctul de vedere al stocului de spații de birouri, Cluj-Napoca este a doua cea mai mare piață office din România, după București. Potrivit unui raport de piață realizat...

citește mai departe
Livrările de birouri, la 10% din volumul pe anul trecut. Ce se întâmplă cu chiriile

Pe fondul numărului redus de proiecte office aflate în construcţie, spaţiile ce ar trebui finalizate în 2011 nu se ridică nici la nivelul primului semestru din 2010. Aşa cum...

citește mai departe
Paradox pe piaţa clădirilor de birouri: cerere în creştere, chirii în scădere

Cea mai mare parte din activitatea pe acest segment este reprezentată de tranzacţiile de relocare, determinate de nevoia companiilor de a-şi reduce costurile. În ciuda contextului economic actual, închirierile...

citește mai departe
Chiriile birourilor din vile, cu o treime mai mici în 2010

Tendinţa de scădere s-ar putea menţine şi în 2011, un prag minim urmând a fi atins către sfârşitul anului. Ca şi în 2009, preţurile de închiriere a vilelor de...

citește mai departe