Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 iul. 2011

În ce capitală europeană preţurile locuinţelor sunt mai mari acum decât înainte de criză

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Faţă de nivelul minim al pieţei, atins în martie 2009, proprietăţile de lux din centrul Londrei s-au scumpit cu aproximativ o treime.

Deşi marile economii ale lumii îşi continuă lupta cu recesiunea, există şi ţări în care piaţa rezidenţială se înscrie de o bună bucată de timp pe un solid trend ascendent. Acesta este cazul Londrei. Potrivit unui raport realizat de compania internaţională de consultanţă Knight Frank, preţurile locuinţelor de lux din zona centrală a capitalei britanice sunt în prezent chiar mai ridicate decât în perioada de vârf a pieţei, de dinainte de criză – martie 2008. „Creşterea preţurilor pe piaţa de lux din centrul Londrei a continuat şi în luna iunie, cu un avans de 0,9%. Exceptând nişte mici scăderi toamna trecută (de 0,2% în septembrie şi octombrie, n.red.), preţurile au crescut în mod susţinut din luna aprilie a anului 2009 şi sunt acum cu 2% mai mari faţă de apogeul atins în martie 2008”, subliniază Liam Bailey, şeful departamentului de cercetare pe piaţa rezidenţială din cadrul Knight Frank. Indicele calculat de compania de consultanţă arată că, faţă de nivelul minim, atins în martie 2009, preţurile pe acest segment al pieţei rezidenţiale londoneze au crescut cu 34%.

Ascensiunea continuă
Reprezentanţii Knight Frank anticipează să preţurile caselor londoneze de lux îşi vor continua creşterea şi în perioada următoare, într-un ritm chiar mai accelerat decât cel prevăzut iniţial. „Date fiind condiţiile actuale pozitive din piaţă, ne-am revizuit previziunea de creştere a preţurilor pentru locuinţele centrale londoneze de lux de la 3% la 9% pe parcursul întregului an; această previziune presupune şi o încetinire a creşterii preţurilor în cea de-a doua jumătate a anului, cauzată de oferta în creştere şi crearea unui mediu mai competitiv pentru cumpărători”, spune Bailey.

Vânzări mai mari şi ofertă în creştere
Avansul susţinut al pieţei londoneze de lux este evident şi din punctul de vedere al tranzacţiilor înregistrate. Astfel, în luna iunie, volumul de vânzări pe acest segment indică o creştere de 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În opinia reprezentanţilor Knight Frank, tranzacţiile cu locuinţe de lux îşi vor continua trendul ascendent şi în perioada următoare.
În contextul cererii crescute de locuinţe de lux, şi oferta de profil s-a majorat semnificativ. Astfel, în prima jumătate a acestui an, stocul rezidenţial a crescut cu 12%, potrivit datelor companiei. Acesta reprezintă un avantaj considerabil pentru clienţii care s-au confruntat în ultimele 18 luni cu o ofertă limitată din care puteau alege.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum au evoluat chiriile in Marea Britanie pe timpul crizei? Ce se va intampla in Romania?

Spuneam in urma cu cateva zile ca in acest moment este mai ieftin sa inchiriezi decat sa cumperi o locuinta, si ca in anii urmatori chiriile vor creste mai...

citește mai departe