Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 aug. 2013

În lei, Prima Casă are costuri similare cu ipotecarele standard. Vezi cât va trebui să scoți din buzunar pentru o casă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

În piață există și împrumuturi mult mai scumpe decât cele co-garantate de către stat, dat fiind că aici băncile nu sunt restricționate de stat la stabilirea dobânzii.

În perioada de criză, creditele ipotecare de tip Prima Casă au devenit preferatele cumpărătorilor de pe segmentul mediu, datorită costurilor semnificativ mai scăzute față de împrumuturile standard. Intenția autorităților de a restricționa programul guvernamental la moneda națională echilibrează însă balanța, aducând creditele Prima Casă la un nivel de costuri similar cu ipotecarele standard.

http://www.dreamstime.com/-image133379561.245 de RON, rata la un credit de 200.000 de lei
Potrivit conso.ro, în momentul de față cea mai accesibilă ofertă în lei pentru Prima Casă este cea a OTP Bank, care prevede o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 7,06%. Pentru un împrumut de 200.000 de RON contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară pe care ar trebui s-o plătească un beneficiar ar fi de 1.245 de RON, în vreme ce suma totală de rambursat ar ajunge la 468.474 de lei.

Pe de altă parte, cel mai ieftin credit ipotecar în lei, cu o DAE de 6,8%, este oferit de Banca Comercială Română (BCR) clienților care își primesc veniturile în conturile băncii. Pentru același împrumut de 200.000 de RON, rata lunară se ridică la 1.231 de RON, în vreme ce suma totală de rambursat este de 458.597 de RON. Practic, asta înseamnă că cel mai ieftin credit Prima Casă în lei este cu 10.000 de lei mai scump decât cel mai accesibil împrumut ipotecar standard (la sfârșitul celor 30 de ani).

Cel mai scump produs ipotecar ajunge la o DAE de aproape 14%
Bineînțeles, în piață există și credite ipotecare semnificativ mai scumpe decât cele de tip Prima Casă, dat fiind că la cele din urmă plaja de dobânzi este limitată de marja fixă de 2,5% impusă de către stat (ce se adaugă la valoarea indicelui ROBOR la trei luni). Astfel, cel mai scump împrumut standard ajunge la o DAE de aproape 14%, caz în care rata lunară pentru creditul de 200.000 de RON se ridică la 2.175 de RON, iar suma totală de rambursat este de aproape patru ori mai mare decât cea contractată (795.664 de RON). Spre comparație, cel mai scump credit Prima Casă în lei ajunge la o DAE de 7,88%, presupune o rată de 1.382 de RON pe lună și o sumă totală de rambursat de 503.873 de RON.

„Vânzările de credite pentru investiţii imobiliare standard au crescut în ultima perioadă. Clienţii sunt din ce în ce mai interesaţi de creditele în lei, înţelegând avantajele legate de eliminarea riscului valutar şi posibilitatea accesării unei sume mai ridicate. Aceasta se corelează cu trendul descrescător al indicelui ROBOR, care a condus la reducerea semnificativă a diferenţei dintre costul total al unui credit în euro şi al unui credit acordat în lei.”

Andrew Gerber, Director de Management al Produselor de Retail, BCR

Avansul mic, asul din mâneca programului guvernamental
Practic, odată cu limitarea la moneda națională, singurul avantaj al creditelor de tip Prima Casă rămâne avansul mic, de 5%. Spre comparație, avansul minim practicat de bănci pentru celelalte produse ipotecare este de 15%. În opinia lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners, atât timp cât această prevedere se va păstra, programul Prima Casă va merge nestingherit mai departe. La început clienții vor manifesta o reticență față de împrumuturile în lei, pentru că nu au încredere în moneda națională, dar după aceea piața se va regla. Potrivit lui Hațegan, cumpărătorii ar trebui să se obișnuiască cu această situație, pentru că trăiesc în România, au salarii în lei și astfel vor avea mai multă stabilitate. De aceeași părere sunt și reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Adama. „Vorbim despre o nouă situație în piață, despre noi condiții și despre o oarecare confuzie din cauza faptului că în ultima perioadă au fost bănci care acordau credite Prima Casă în euro, altele care nu mai acordau decât în RON sau nu mai aveau fonduri deloc. Va fi însă o perioadă-tampon, de scurtă durată. Treptat însă, suntem convinși că piața se va reașeza și este și un semnal pe care îl primim în continuare de la clienți – vor continua să se orienteze către un credit Prima Casă, dar și către alte credite standard”, subliniază Alina Necula, directorul de marketing și vânzări al Adama.

BCR: Cererea de credite în lei s-a dublat din toamna trecută
În ceea ce privește adaptarea populației la mentalitatea creditelor în moneda națională, băncile sunt optimiste. BCR, prima bancă care a renunțat la împrumuturile în moneda europeană, a anunțat o creștere semnificativă a cererii de ipotecare în lei. „Cota de piaţă a BCR pe segmentul de credite ipotecare şi imobiliare acordate în lei s-a dublat comparativ cu 15 octombrie 2012, dată la care BCR a luat decizia creditării preponderente în lei, şi se apropie de pragul de 10% la nivelul întregului sistem bancar, în urma deciziei de a se concentra asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de valute din portofoliul de credite şi să-şi folosească din plin capacitatea puternică de autofinanţare în lei”, notează reprezentanții instituției financiare.

Opinia specialistului:
În condițiile în care împrumuturile Prima Casă în lei sunt mai scumpe cu circa 30% decât cele în euro, primul impact al eliminării celor din urmă va fi o scădere a cererii, pentru că vor fi mai puțini clienți care se vor califica pentru un credit, iar cei care vor rămâne eligibili își vor permite să împrumute mai puțin. Această situație se va răsfrânge și asupra prețurilor, care probabil vor suferi corecții. Pe lângă costurile mai mari ale creditelor în lei, cumpărătorii vor trebui să suporte și diferența de curs valutar leu/euro, întrucât este puțin probabil ca vânzătorii de apartamente vechi să renunțe la prețurile afișate în moneda europeană. Dezvoltatorilor, pe de altă parte, le va fi mai ușor să accepte prețurile în lei, pentru că ei fac o serie de plăți în moneda națională.

Igor Postovanu, broker/owner al agenției Sims Parkman

Părerile cititorilor
1 părere
  • karasengul mihaela

    As dori sa cumpar un apartament in Romania , dar eu locuiesc in Germania , spunetimi va rog cum trebuie sa procedez pentru a cumpara un apartament cu credit din banca

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
2019: Se dau din nou credite Prima Casă! Condițiile sunt aceleași, cu o EXCEPȚIE

În 2019, cei care vor să acceseze credite Prima Casă vor avea de ales între 15 bănci participante la program. După un început de an marcat de o serie...

citește mai departe
Fondurile pe 2018 se duc rapid: de ce tot dau românii „buluc” la Prima Casă

În contextul fondurilor mai reduse alocate pentru 2018, cererea pentru programul Prima Casă se menține la un nivel ridicat. Asta deși pe piață există destule variante de finanțare similare...

citește mai departe
S-a dus vremea programului Prima Casă? Viitorul rezidențialului românesc, între cerere și ofertă

Jucătorii din domeniul imobiliar sunt de acord că nevoia de locuințe a populației se va menține la un nivel ridicat în următorii ani. Într-o conferință moderată de Moise Guran...

citește mai departe
Start pentru Prima Casă în 2018: mai puțini bani decât în 2017, cu șanse minime de suplimentare

După câteva luni bune de așteptare, cei interesați de contractarea unui credit co-garantat de către stat primesc „undă verde” pentru obținerea finanțării. Din cauza lipsei de fonduri, programul Prima...

citește mai departe
Noi obstacole în obținerea unui credit Prima Casă în 2018?

De la 1 ianuarie anul viitor vor intra în vigoare reglementări suplimentare în ceea ce privește desfășurarea programului. În special datorită avansului redus, de minimum 5% din valoarea imobilului,...

citește mai departe