Cum va influenta certificatul energetic preturile locuintelor
In contextul confuziei legate de obtinerea certificatului energetic, inceputul anului viitor se anunta a fi unul plin de semne de intrebare. De la 1 ianuarie, nicio locuinta nu va putea fi vanduta sau inchiriata fara un certificat care sa ateste incadrarea intr-o anumita clasa de performanta energetica.
Un efect imediat al obligativitatii certificarii energetice ar putea consta intr-un nou blocaj al tranzactiilor cu apartamente. Directorul Casa Voastra estimeaza ca apatia obisnuita din luna ianuarie va fi amplificata de confuzia proprietarilor, de faptul ca acestia nu vor sti ce sa faca ca sa obtina certificatul energetic. Desi nu se pot lauda inca cu o revenire completa, agentiile vor fi din nou lovite. Cele care vor sti sa faca lucrurile cum trebuie, se vor adapta la noua lege, spune Butoi. O varianta ar fi angajarea unui expert auditor chiar in cadrul firmei, pentru a se ocupa de acest aspect al tranzactiilor. De pierdut vor avea agentiile mici, care nu sunt la curent cu schimbarile. Micu recunoaste ca va fi in continuare greu pentru toti jucatorii activi pe segmentul rezidential – nu doar ca urmare a implementarii acestei legi, ci si in contextul economic actual. „Am fi foarte multumiti daca am evita pierderile in prima parte a anului”, spune directorul Casa Voastra.
Confuzie in randul proprietarilor
Cu o luna inainte de sfarsitul anului, premisele acestui scenariu sunt deja cat se poate de vizibile in piata. In urma cu doua saptamani, Eugen C. a scos la vanzare un apartament cu doua camere in zona Pantelimon, la pretul de 65.000 de euro (cu TVA). De legea certificatului energetic a auzit, dar nu stie prea multe. Crede ca este o idee buna pentru a conduce la demararea unor lucrari mai ample de reabilitare energetica. Ca proprietar insa, nu stie ce sa faca. Pana acum nu a luat legatura cu niciun auditor, in mare pentru ca se gandeste ca ar trebui sa-l plateasca din buzunarul lui. In plus, a auzit ca este posibil ca legea sa se amane, asa ca nu se grabeste prea tare. Spune ca, in momentul de fata, nu tine cu tot dinadinsul sa vanda. „Daca se vinde e ok, daca nu, il inchiriez”, concluzioneaza el sec.
In asteptarea unor reglementari
Asa cum arata lucrurile in momentul de fata, este clar ca legea certificatului energetic are cateva lacune de remediat. In primul rand este vorba despre faptul ca, in prezent, certificatul energetic nu poate fi obtinut decat pentru intreaga cladire, nu pentru o locuinta in mod individual. Butoi crede ca, la felul in care arata aceasta lege in prezent, e nevoie doar de niste completari pentru a functiona asa cum trebuie – printre altele, prevederea ca certificatul sa poata fi obtinut pe un singur apartament. „Daca se fac aceste completari, totul se rezolva pana la 1 ianuarie. Daca nu se reglementeaza pana la sfarsitul anului, va fi greu pentru proprietar sa oblige intreaga asociatie de bloc sa obtina certificatul energetic”, subliniaza Butoi. In aceasta situatie, punerea in aplicare a legii va fi o misiune dificila, ce nu va face decat sa intarzie sau chiar sa blocheze tranzactii, pana se aseaza lucrurile. O alta problema o reprezinta numarul redus de evaluatori energetici. Pentru contracararea oricaror speculatii, piata ar trebui controlata indeaproape.
In acest context, precizeaza Ionut Butoi, pe 10 decembrie va avea loc o masa rotunda intre membrii UNAI, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) si organizatorii Targului Imobiliar National (TNI), pentru a discuta aceasta lege. Aceasta va fi un feedback la conferinta organizata in cadrul ultimei editii a TNI de la Palatul Parlamentului.
Mai multe despre Cum va influenta certificatul energetic preturile locuintelor
adi
de ce guvernul nu propune o lege in care sa stimuleze oameni sa aducalocuintele existente la standardul energetic actual indiferent daca sunt vandute sau nu.de exemplu : bani investiti de proprietari sa fie scutiti de taxe si atunci ar exista si idea ca le pasa de binele comunitati. in schimb te asteapta dupa colt sa mai jumuleasca si ei ceva la tranzactie si stimuleaza spaga pt obtinerea certificatului ….
adi
de obicei cand o noua lege apare ar trebui sa se refere numai la viitoarele constructii si sa faca parte din certificatul de constructie. Nu poti vinde o locuita care nu intruneste certificatul energetic, dar poti vinde una care o sa pice la urmatorul cutremur dar are certificat energetic….Ce se intampla cu loturile care au o casa pe ele dar noul proprietar are de gand sa o demoleze si sa construiasca ?
nu poti inchiria o casa fara certificat , dar probabil jumatate din populatie traieste in conditii similare ….
Chestia asta e doar manevra sa mai scoata niste bani din buzunarele oamenilor.
Virgilush
Numai niste imbecili si tembeli puteau veni cu o asa idee.Parca nu era de ajuns in ce hal a ajuns piata imobiliara….astia vor s-o ingroape de tot.
ERCIYAS STEFANIA
DIN CE IN CE MAI BINE IN ROMANIA…….