Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Decembrie 2022

Independența energetică  – noua perspectivă imobiliară

scris de Corina Sfia in categoria Subiectul lunii
Ultima actualizare: 02 Decembrie 2022

Costurile energiei au explodat toamna aceasta, iar criza energetică devine o preocupare reală în toată Europa. Cum era de așteptat, prețurile ridicate la energie afectează proprietarii de apartamente care își văd facturile la energie crescând vertiginos. Totuși, sunt câteva elemente ce trebuie luate în considerare atunci când încercăm să înțelegem criza energetică, și evident, sunt câteva soluții pentru a face față situației actuale.

Potrivit datelor România Eficientă, țara noastră are un fond important de clădiri construite între anii 1960 și 1990, iar multe dintre aceste imobile sunt fără izolare termică sau cu izolare termică minimă. În acest context, o mare parte din energia consumată în clădiri pentru încălzire și răcire este risipită. Sectorul imobiliar vine cu o soluție eficientă, ca răspuns la preocuparea românilor privind eficiența energetică. Astfel, în peisajul construcțiilor, dezvoltatorii imobiliari integrează soluții tot mai performante în construcțiile moderne. Amintim aici dezvoltatorul One United Properties, dezvoltator care a integrat în cadrul ansamblurilor imobiliare pe care le construiește în București soluții de eficientizare energetică sustenabile. Mai precis, acesta integrează în ansamblurile sale un sistem de tip geoexchange, unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic, mai curate din perspectiva mediului înconjurător și cele mai rentabile sisteme de utilizare a spațiului disponibile. Un alt exemplu este ansamblul de case Colina Nouă, din județul Cluj, sau ansamblul LOFT Green Apartments din Mogoșoaia, ansamblu care a primit deja o pre-certificare de la RoGBC pentru clădire verde. Iar lista poate continua.

Observăm că sectorul imobiliar se adaptează oricărui impediment și în planurile dezvoltatorilor, componenta de eficiență energetică devine o preocupare reală. La o scară mai restrânsă, românii care au anticipat momentul și care și-au construit așa numitele clădiri ale viitorului (casele eficiente energetic, până la cele pasive) sunt cei care astăzi stau liniștiți.

La nivel internațional preocuparea pentru reducerea dependenței Uniunii Europene de importurile de energie, inclusiv de combustibilii fosili există cu mult timp înaintea izbucnirii războiului din Ucraina. Mai mult decât atât, ultima Directivă adoptată de Parlamentul European, privind eficienţa energetică prevede stabilirea de contribuții naționale obligatorii în materie de eficiență energetică pentru anul 2030.

Pe viitor, în ceea ce privește sectorul imobiliar, rămâne doar să vedem modul în care se va adapta sectorul noilor provocări și cât de accesibile vor fi proprietățile pentru cei care doresc să achiziționeze.

Până atunci, exemplificăm 3 tipuri de proprietăți eficiente energetic disponibile Imobiliare.ro:

Ansamblu de vile Green Building, precertificate de Romania Green Building Council, cu pompă de caldura și panouri fotovoltaice, situat în Otopeni în complexul Antracit Residence 8. Mai multe detalii aici.

Vile Otopeni

Casă propusă spre vânzare situată în Sânpetru în apropiere de Dealul Lempeș, Brașov într-o zonă liniștită formată predominant din locuințe rezidențiale. Mai multe detalii aici.

Vilă Brașov

Vilă Individuală, Pipera – proprietatea are o listă întreagă de caracteristici care îi oferă un statut aparte: întreg mobilierul este din lemn masiv de nuc, piese autentice, șemineu pe lemne, panouri fotovoltaice.

Vilă Pipera

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și