Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 sept. 2010

Întabularea: întrebări frecvente

scris de Claudia Ciuta in categoria Proprietari

Când sunt necesare cadastrul şi întabularea?

În vederea efectuării unei tranzacţii sau constituirii unei ipoteci, bunul imobil trebuie înregistrat în Cartea Funciară (Întabularea). Aceste formalităţi trebuie îndeplinite atât pentru teren cât şi pentru casă.

Cum se realizează întabularea imobilului la BCF (Birou de Carte Funciară) de care acesta aparţine?

Dosarul avizat la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se transmite către BCF, unde este înscris în Cartea Funciară şi se emite încheierea de intabulare a imobilului.

a întabula = a înscrie definitiv un drept de proprietate sau un drept real imobiliar în cartea funciară.

Cât durează întabularea la Biroul de Carte Funciară?

Aproximativ 15 zile de la data la care dosarul a fost primit de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Când este necesară executarea documentaţiei de cadastru, respectiv acordarea numărului cadastral?

 • în cazul înstrăinării imobilului, respectiv vânzare, donaţie, moştenire
 • în situaţia în care se doreşte o garanţie mai sigură asupra dreptului de proprietate a imobilului
 • în situaţia în care se doreşte instituirea unei ipoteci asupra imobilului.

Ce documente (cadastrale) se realizează în cadrul tarifului perceput?
Dosarul cu numărul cadastral acordat de Oficiul de cadastru, care conţine:

 • Fişa corpului de proprietate
 • Plan de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate cu figurarea vecinătăţilor şi calculul suprafeţei în cazul terenurilor (curţilor)
 • Plan de încadrare în zonă
 • Tabel delimitare vecinătăţi
 • Memoriu tehnic
 • Copii acte puse la dispoziţie de proprietar.

Cât durează executarea şi obţinerea numărului cadastral şi încheierea de întabulare?

Pentru apartamente la bloc: aproximativ 6 săptămâni
Pentru case la curte: 2-2,5 luni.

Părerile cititorilor
7 păreri
 • Stefan

  Buna ziua, am o intrebare. A cumparat mama mea o casa cu teren si a facut o alta casa pe teren, a facut autorizatie de demolare si de constructie, i-a facut receptie la toate acte necesare si a decedat. Am facut succesiunea pe numele meu si vreau sa stiu daca mai trebuie înregistrat la intabularea, la oficiul cadastral sau ce reprezinta intabularea. .

 • Cătălin

  O întrebare pe loturile atribuite prin legea 15/2003 în urma cadastrarii și intabulării sistematice ce prevede legea și civil privitor la proprietatea terenului ,rămâne tot U.A.T. UL PĂNA LA PROCEDURA DE VÂNZARE DIRECTĂ SAU DEVINE PROPRIETATEA BENEFICIARULUI FARĂ PROCEDURI DE CUMPĂRARE??

 • Mira

  Buna ziua! Am si eu o nelamurire, situatia este in felul urmator:tatal meu este unicul mostenitor al unei case si teren dar in acte nu este trecuta intreaga suprafata.Intrebarea mea este, in cazul unui contract de vanzare sau in cazul in care doreste sa doneze copiilor casa si terenul aferent este necesara intabularea intregii suprafete? Sau chiar daca nu se pune problema acum de vanzare sau donatie de ce ar fi necesara intabularea? Cum se procedeaza in acest caz e nevoie de un topograf iar intabularea se face la notar? Multumesc anticipat.

 • Vasile Ionescu

  Buna ziua. Am o casa din paianta tencuita acum 10 ani compusa din 3 camere si un hol de acces. Vreau sa maresc cu inca o camera si alt hol plus baie lipita de aceasta costructie. Sunt unicul mostenitor al acestui imobil. Ce documente imi trebuie ca sa nu fiu luat in vizor de un control anume. Aceasta constructie a fost ridicata in anul 1940….1941.

 • dehelean liviu

  Am un apartament cumparat. Blocul a fost construit pe timpul comunismului pe proprietatea omului. I s-a dat teren in schimb si tot nu ceda sa putem face intabularea. Ce-i de facut, ce se intampla cu blocurile construite pe comune?

 • Andreea

  Buna ziua, vreau sa il intabulez pe tatal meu pe 39 ari pamantul(extravilan). El pamantul l-a cumparat si vrea sa mi-l doneze mie. Cat dureaza demersul pentru intabulare? Va multumesc!

 • Mircea Balas

  Buna ziua, vreau sa cumpar o casa prin programul Prima Casa, dar proprietarul imobilului respectiv inca nu are CF-ul obtinut deoarece constructia este noua si mai dureaza pana i se elibereaza. Ma intereseaza daca eu as putea incheia acum cu acesta un antecontract la un notar si sa ii dau un avans iar in acest antecontract sa ii dau un termen acestuia sa imi aduca cf-ul si toate actele necesare obtinerii creditului. Exista ceva riscuri sa raman cu avansul dat si fara casa? Va multumesc!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe