Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 aug. 2019

JLL: Activitatea de dezvoltare imobiliară în 2019, dublă față de 2018?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Datele companiei de consultanță JLL arată că activitatea de dezvoltare imobiliară de pe segmentul comercial (birouri, retail și spații industriale și logistice) s-ar putea dubla în 2019 comparativ cu 2018. Condiția este, desigur, ca toate proiectele programate pentru acest an să fie finalizate.

Potrivit JLL Bucharest City Report, peste 900.000 de metri pătrați de spații moderne ar urma să fie livrate în acest an. Dintre acestea, circa jumătate reprezintă proiecte industriale și de logistică. Stocul programat spre livrare la nivel național ajunge la aproximativ 400.000 de metri pătrați pentru tot anul 2019. „Având în vedere însă că 180.700 de metri pătrați au fost deja livrați în semestrul I și aproape 230.000 de metri pătrați sunt în construcție, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 de metri pătrați estimați inițial”, punctează consultanții JLL.

Plus de 10% pe industrial

Anul acesta, stocul național de spații industriale și de logistică va urca astfel la 4,2 – 4,25 milioane de metri pătrați, nivel ce marchează o creștere de peste 10% față de 2018. La jumătatea anului, această piață a depășit pragul de patru milioane de metri pătrați, o suprafață de două milioane de metri pătrați fiind localizată doar în București. „Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluția cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractați peste 1,7 milioane de metri pătrați de spații industriale și de logistică. Spre comparație, în perioada 2011 – 2015 au fost închiriați în România circa 1,2 milioane de metri pătrați de spații industriale și logistice”, explică reprezentanții companiei. Potrivit acestora, pe fondul cererii puternice și a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare a proiectelor de acest tip s-a menținut la 6%.

Proiecte industriale și de logistică cu livrare în 2019 în România (selecție):

Proiect
Locație Suprafață (mp) Tip
WDP Stefanesti Bucuresti 59.500 Proiect nou
Southern Industrial Park Craiova 30.000 Proiect nou
Eli Park 1 Chitila Bucuresti 20.000 Proiect nou
WDP Buzau Buzau 20.000 Proiect nou
MLP Chitila Bucuresti 20.000 Proiect nou
Global Vision Timisoara Timisoara 17.500 Proiect nou

Sursa: JLL

 

Livrări duble de birouri în București

Pe piața de birouri, activitatea de dezvoltare imobiliară va fi concentrată pe Capitală, unde 2019 va aduce un volum-record de livrări, anume 333.500 de metri pătrați – mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018. Potrivit datelor JLL, stocul de birouri din București era estimat la peste 2,84 milioane de metri pătrați la finele lunii iunie, iar până la sfărșitul anului se va apropia de pragul de trei milioane de metri pătrați.

Proiecte de birouri cu livrare în S2 2019 în București:

Proiect Subpiață Suprafață(mp) Dezvoltator
Expo Business Park Nord Expoziției 38.000 Portland
Ana Tower Nord Expoziției 34.700 Ana Holding
The Light, phase 1
Centru Vest 21.600 River Development
Equilibrium, phase 1 Floreasca Barbu-Văcărescu 20.600 Skanska

Sursa: JLL

 

Deși au existat livrări noi în primul semestru, rata de neocupare pe acest segment de piață a scăzut ușor, anume de la 8% la 7,5%. Asta pentru că imobilele finalizate erau ocupate în proporție de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected și The Mark.

„Pentru finele anului nu ne așteptăm la moficări majore ale ratei de neocupare, chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spații preînchiriate, cu diferențe semnificative de la caz la caz. Există mai multe tranzacții mari în așteptare, iar dacă acestea vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcției. Prin urmare, livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului.”

JLL

 

Retail: extinderi și câteva proiecte noi

În ceea ce privește piața de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, trend care a continuat și în prima jumătate din 2019, când au fost livrați doar 10.000 metri pătrați, reprezentând extinderea Shopping City Sibiu.

Astfel, aproape toate livrările majore programate pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate a anului, când se așteaptă spații noi de 166.000 de metri pătrați. La finalul anului, stocul de spații de retail disponibil la nivel național va depăși 3,2 milioane de metri pătrați – din care 1,12 milioane de metru pătrați ar fi localizați în București.

Potrivit reprezentanților JLL, piața de retail va fi caracterizată, în 2019, printr-un număr considerabil de extinderi și, într-o măsură mai mică, de noi proiecte. Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu. Dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România, acesta va avea o suprafață totală de 42.200 de metri pătrați.

Proiecte de retail anunțate pentru 2019-2020 în România:

Proiect Format Dezvoltator Suprafață (mp)
Iulius Town Timisoara Extindere Iulius Group 47.000
AFI Palace Brasov Proiect nou AFI Europe 45.000
Festival Shopping Center Sibiu Proiect nou NEPI Rockcastle 42.000
Shopping City Targu Mures Proiect nou NEPI Rockcastle 33.000
Dambovita Mall Proiect nou Prime Kapital 33.000
Mall Moldova Extindere Prime Kapital 30.000
DN1 Balotesti Extindere Prime Kapital 28.300
Colosseum Center* Extindere Colosseum Mall 16.500

*Colosseum Center include Colosseum Retail Park și 16.500 mp în curs de dezvoltare reprezentând Colosseum Mall

Sursa: JLL

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Revenire peste așteptări pentru segmentul imobiliar cel mai afectat de situația din domeniul sanitar

Până în momentul de față, vânzările consemnate pe această piață au înregistrat o recuperare destul de abruptă, în formă de V. Dată fiind închiderea centrelor comerciale în perioada stării...

citește mai departe
Perspectivele pieței de retail pentru 2020: spațiile comerciale moderne vor trece de 4 milioane de metri pătrați. Vezi proiectele programate!

Cu un total de 32 de proiecte comerciale, Bucureștiul deține o pondere de aproximativ o treime din stocul disponibil la nivel național. Potrivit analizelor efectuate de compania de consultanță...

citește mai departe
Chiar dacă o vreme nu au lucrat de la sediu, 90% dintre chiriașii marilor clădiri de birouri și-au achitat la timp obligațiile contractuale

În ceea ce privește potențialul de generare a veniturilor, sectorul office se bucură, în continuare, de perspective pozitive. În prima jumătate din 2020, majoritatea companiilor din clădirile de birouri...

citește mai departe
Colliers: Marile centre comerciale au făcut investiții de peste jumătate de milion de euro ca să se pregătească pentru redeschiderea din 15 iunie

Retailerii se așteaptă la o recuperare parțială a vânzărilor pe timpul verii și estimează că numărul vizitatorilor ar putea reveni la normal în decembrie. Potrivit datelor Colliers International, centrele...

citește mai departe
Imobiliarele românești rămân atractive pentru investitori, în ciuda provocărilor ridicate de COVID-19. Se menține inclusiv interesul pentru terenuri!

Aproape 70% dintre investitorii de pe segmentul terenurilor intenționează să ducă mai departe tranzacțiile pe care le au în derulare anul acesta. Investitorii instituționali continuă să fie interesați de...

citește mai departe