Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 sept. 2010

Locuințele de după boom, un sfert din creditele Prima Casă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştirea zilei

La mai bine de un an de la demararea programului guvernamental, preferințele românilor se îndreaptă preponderent spre casele construite înainte de 2008.

Cei doi ani de recesiune au adus și motive de bucurie românilor care își doreau o casă, dar se uitau cu groază la ofertele disponibile pe piață. Primul este reprezentat de scăderea drastică a prețurilor. Al doilea motiv ar fi faptul că dezvoltatorii au început să se reorienteze către locuințe adaptate contextului economic actual: suprafețe mai mici și mai bine distribuite, finisaje medii, nu de lux.

Pentru moment însă, impactul schimbărilor pe care au început să le facă dezvoltatorii este unul redus. Cel puțin asta arată rezultatele înregistrate până acum de programul Prima Casă, care are ca public țintă marea masă a potențialilor cumpărători. Astfel, potrivit datelor furnizate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), până la data de 26 august, 74% din totalul creditelor acordate prin Prima Casă au avut ca obiect imobile finalizate înainte de anul 2008, în vreme ce 26% de garanții au vizat locuințe construite (sau începute) după 2008.

Românul nu mai cumpără în faza de proiect
Cum se explică reticența aplicantului la Prima Casă de a cumpăra o locuință demarată sau finalizată după debutul recesiunii? “Suntem într-o perioadă în care majoritatea construcțiilor noi sunt ridicate în perioada de boom. Mai întâi trebuie date stocurile vechi și începute ansambluri noi, pe terenuri și materiale cumpărate la prețuri de criză”, spune Iulian Niculae, general managerul agenției Victoria Consult. Deocamdată, precizează acesta, există câteva astfel de opțiuni, dar majoritatea sunt pe hârtie. Or, în contextul actual, românul nu mai cumpără cu niciun chip din faza de proiect.

Prețuri mai bune la apartamentele vechi
De cele mai multe ori, potențialul cumpărător se vede pus în situația de a alege din opțiunile care sunt deja disponibile pe piață. Problema este că majoritatea locuințelor finalizate fie au fie prețuri prea mari comparativ cu puterea de cumpărare a populației, fie au o localizare proastă. “În aceeași zonă, în mod clar apartamentele vechi au prețuri mai bune decât cele noi. În unele cazuri, diferența ajunge și la 30-40%”, explică Niculae.

Pe de altă parte, ansamblurile noi care au prețuri care se încadrează în plafonul impus de Prima Casă, de obicei nu au o localizare bună. “Cei care ar cumpăra un apartament nou la preț de Prima Casă ar trebui să se mute mai departe”, arată reprezentantul Victoria Consult. Acesta dă exemplul unui ansamblu rezidențial construit în Jilava, unde un apartament cu două camere cu o suprafață de aproape 60 de metri pătrați costă 54.000 de euro. “Dacă ar fi apartaentele astea în Titan, la același preț, s-ar vinde imediat”, spune Niculae.

Evoluție Prima Casă:
Potrivit datelor FNGCIMM, până la data de 26 august 2010, în cadrul celor două etape ale programului guvernamental au fost acordate peste 26.500 de credite, valoarea totală a garanțiilor fiind de aproximativ 1,099 miliarde de euro. La sfârșitul lunii ianuarie 2010, fuseseră acordate credite în valoare de 600 milioane de euro, din care 70 de milioane de euro numai de la începutul lui 2010. În cadrul etapei a doua a programului, până la sfârşitul lunii aprilie FNGCIMM aprobase aproximativ 860 de garanţii, în valoare de circa 37 milioane de euro.
Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe