Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 iul. 2019

Lungul drum spre birou (și casă) al angajatului modern – și așteptările acestuia

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Lungul drum spre birou si casa al angajatului modern si asteptarile acestuia

Potrivit studiului Working Habits and Commuting Patterns, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, angajații din clădirile moderne de birouri din Bucureşti fac, în medie, 46 de minute între casă şi locul de muncă, 52% dintre aceştia considerând că acest răstimp este lung sau mult prea lung.

În cadrul studiului au fost cuprinşi atât angajaţii care folosesc maşina (personală sau de serviciu), cât şi cei care folosesc transportul în comun sau mijloace alternative de deplasare; astfel, mai mult de jumătate (54%) dintre participanții la studiu folosesc metroul, 38% se deplasează cu maşina şi un număr semnificativ de respondenţi au nevoie de mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la birou. Distanţa medie dintre casă şi locul de muncă este de 10,7 kilometri, astfel că viteza medie de deplasare la orele de vârf este de circa 14 kilometri pe oră.

Cerere pentru restaurante, cafenele, centre de fitness și supermarketuri

Odată ajunși la locul de muncă, 22% dintre bucureștenii intervievați se declară nemultumiţi de facilităţile existente în zonă (servicii, restaurante, spaţii pentru petrecerea timpului liber), în timp ce 47% consideră că oferta poate fi îmbunătăţită. Cele mai solicitate facilități sunt cele din sfera restaurantelor şi cafenelelor (37%), urmate de centrele de fitness (26%) şi supermarketuri (24%).

Dacă ar putea alege sediul locului de muncă, jumătate dintre angajaţi ar prefera să lucreze în Centru, în arealul Tineretului – Unirii – Universitate (31%), dar și în zona de centru-nord, în arealul Piaţa Victoriei – Aviatorilor (19%). Următoarele zone în topul preferinţelor ar fi Militari – Drumul Taberei (16%) şi Piaţa Muncii – Pallady – Pantelimon (13%) – cartiere cu un stoc mai redus de birouri, dar cu o densitate ridicată a populaţiei.

Deschidere crescută pentru lucrul de acasă

Timpul petrecut în trafic se reflectă şi în disponibilitatea angajaţilor de a lucra din birou, astfel că, dacă ar avea libertate totală în stabilirea locului de desfăşurare a activităţii, doar 45% din timp l-ar petrece în birou, restul programului fiind alocat lucrului de acasă (35%), dintr-un spaţiu de coworking (10%) sau dintr-un spaţiu neconvenţional, precum o cafenea sau food-court (10%).
Cu toate acestea, în procesul de alegere a locului de muncă cele mai importante criterii luate în calcul rămân salariul şi fișa postului, urmate de pachetul de beneficii şi flexibilitatea programului de lucru.

„Modul în care lucrează angajaţii din Bucureşti este într-o continuă schimbare, fiind influenţat de dinamica oraşului, noile tehnologii şi schimbarea stilului de viaţă. Angajaţii caută mai multă flexibilitate pentru a-şi eficientiza timpul, au îmbrăţişat rapid mijloacele alternative de transport, precum bicicletele şi trotinetele, şi au o preferinţă către proiectele mixte, cu o componentă de rezidenţial şi de retail, dar şi către cele situate în zone centrale, mai bine conectate la reţeaua de transport public şi la punctele majore de interes ale oraşului.”

Mădălina Cojocaru, Partener, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

 

Despre studiu

Studiul Working Habits & Commuting Patterns a fost realizat de Cristi Moga, Head of Research, şi Vlad Săftoiu, Research Analyst în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, în perioada aprilie – mai 2019, pe un eşantion de 500 de respondenţi din Bucureşti, datele fiind colectate online de agenția de cercetare de piață MKOR Consulting. Media de vârstă a respondenţilor este de 34 de ani, iar 92% dintre aceştia au studii superioare sau sunt studenţi.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Un nou ansamblu imobiliar mixt pe harta Bucureștiului: 2.000 de apartamente, prețuri de la 42.000 euro -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Lungul drum spre birou (și casă) al angajatului modern – și așteptările acestuia […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
5 paşi pentru asigurarea siguranţei sanitare a angajaților în momentul întoarcerii la birou

Înainte de începutul pandemiei, în clădirile office moderne din București și marile orașe lucrau aproape 400.000 de persoane. În contextul măsurilor impuse pentru gestionarea epidemiei de COVID-19, compania de...

citește mai departe
Simbioza office-rezidențial se accentuează: peste 7.000 de apartamente vor fi fost livrate, în 2019, în apropierea unui proiect de birouri. Ar urma încă 10.000!

Acest gen de locuințe dețin, în momentul de față, ponderea majoritară din segmentul middle-market aflat în dezvoltare pe piața bucureșteană. O tendință actuală a pieței imobiliare din marile orașe,...

citește mai departe