Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 iun. 2019

Mai 2019: Prețurile apartamentelor au mai scăzut, dar nu pretutindeni. Vezi unde

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

mai 2019 preturile apartamentelor au mai scazut dar nu pretutindeni vezi unde

Cele mai semnificative variații ale prețurilor apartamentelor au avut loc, în mai 2019, pe piața rezidențială nouă a marilor centre regionale.

După ce s-au diminuat cu 0,7% la nivel național pe parcursul lui aprilie, prețurile apartamentelor (noi și vechi) au mai consemnat o scădere de 0,4% în mai. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru o asemenea unitate locativă la nivel de țară a ajuns la 1.223 de euro pe metru pătrat, față de 1.228 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare. Tendința descendentă a pretențiilor vânzătorilor nu a fost resimțită, însă, în toate cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro – doar două dintre acestea, anume Bucureștiul și Constanța, au consemnat ieftiniri. Un alt fapt interesant este că pe segmentul rezidențial nou au avut loc cele mai semnificative variații de preț, atât pozitive, cât și negative.

București:

Așteptările vânzătorilor de apartamente din Capitală s-au diminuat, per ansamblu, cu 2% luna trecută, ajungând de la 1.330 la 1.304 euro pe metru pătrat util. În contextul în care suma medie solicitată pentru locuințele din blocurile vechi s-a menținut la aceeași valoare ca și luna trecută (anume 1.219 euro pe metru pătrat), tendința descendentă a prețurilor a fost dictată exclusiv de segmentul rezidențial nou: unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au ieftinit cu 3,4%, de la 1.408 la 1.360 de euro pe metru pătrat.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un avans de 0,6% la prețurile apartamentelor, ajungând de la o medie de 1.117 euro pe metru pătrat util în aprilie, la 1.124 de euro pe metru pătrat util la finele lui mai. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în perioada analizată (de la 1.099 la 1.107 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat un avans de 1% (de la 1.152 la 1.163 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:

În orașul de pe Someș, locuințele disponibile spre vânzare s-au apreciat luna trecută cu 1,4%, ajungând la 1.590 de euro pe metru pătrat util (față de nivelul de 1.568 de euro pe metru pătrat util valabil la sfârșitul lunii anterioare). Pe ambele segmente de piață analizate au fost resimțite creșteri, însă acestea au fost inegale: apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.587 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,5% (de la 1.549 la 1.588 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

În orașul de la malul mării, apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 1,1% pe parcursul lui mai, acestea ajungând să coste, în medie, 1.117 euro pe metru pătrat util (față de 1.129 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie). În vreme ce locuințele din blocurile vechi au consemnat o scădere de 0,8% luna trecută (de la 1.129 la 1.120 de euro pe metru pătrat), cele nou-construite s-au depreciat cu 1,7% (de la 1.128 la 1.109 euro pe metru pătrat).

Iași:

În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, luna trecută, un avans semnificativ al prețului mediu solicitat de către vânzători, anume 3,2%, de la o medie de 996 de euro pe metru pătrat, la 1.028 de euro pe metru pătrat. Iașiul reușește, astfel, din nou, să depășească pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat (atins pentru prima oară chiar în urmă cu un an, în mai 2018), sub care scăzuse în aprilie. Luna trecută, apartamentele vechi din oraș s-au apreciat cu 1,5% (de la 1.008 la 1.023 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 4,2% (de la 990 la 1.032 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

În orașul de pe Bega, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,4% luna trecută, de la 1.217 la 1.222 de euro pe metru pătrat util. Interesant este că aceeași marjă de creștere, anume 0,4%, a fost consemnată atât pe segmentul locuințelor din blocurile vechi (de la 1.220 la 1.225 de euro pe metru pătrat), cât și pe cel al unităților locative din noile ansambluri rezidențiale (de la 1.206 la 1.211 euro pe metru pătrat).

Părerile cititorilor
7 păreri
 • Marius

  Eu zic ca sigur va fi o corecție serioasă între 1 si 3 ani…preturile mi se par mult prea mari!!! Se construiește dublu față de anul trecut iar numărul tranzacțiilor scade cu 30-40%…ceva se va intampla

 • Gigi Becali

  Fondul de case si apartamente creste cu 35.000 de locuinte pe an, populatia scade cu 70.000 diferenta dintre nascuti si morti. La acestia se adauga 100.000 de emigranti peste hotare. Curios cazul ca tot timpul se spune pretul imobiliarelor pe Bucuresti si Cluj dar la nivel national, Galatiul, Botosaniul, Resita nu se spune nimic. Motivul: exista o migratie inclusiv interna, nu neaparat internationala, unde de la orase fara industrie, lumea se muta la orase cu potential. aceste orase sunt stoarse de populatie in fiecare an. Aceste orase sarace nu au populatie la nesfarsit pe care sa o disloce, iar o data ce guvernarea urmatoare o sa inceapa sa creeze infrastructura, locurile de munca o sa creasca iar lamaia nu va mai fi stoasa. In max 5 ani criza o sa inceapa cu aceste orase sarace unde o sa cumparati apartamente comuniste cu max 10.000 de euro, atunci la Cluj metrul patrat nu va mai fi de 1600 de euro ci va ajunge la 300-400 de euro. Tic, tac, tic tac…

 • Eva

  Din pacate la Oradea preturile nu au scazut deloc.

 • Proprietar

  Cei care nu au cumparat in 2010 – 2014 au ce regreta. Nu se vor mai intalni vreodata cu preturi asa mici. Si eu as crapa de ciuda daca as fi in locul lor. Preturile sunt in crestere de la o perioada la alta.

 • Marian

  O noua bula imobiliara se observa la orizont…constructorii vand prea scump fata de calitatea apartamentelor oferite, zona unde este amplasat, infrastructura dezvoltata de autoritati, puterea de cumparare a romanilor….daca nu se trezesc la timp atat constructorii, cat si autoritatile (inclusiv prin controale mai dure la asa zisi dezvoltatori care nu prea respecta ce s-au obligat prin proiectul tehnic de executie, autorizatii de constructie, contractele cu clientii, etc.)….o sa fie in cadere libera, increderea cumparatorilor oricum este scazuta in cei care functioneaza pe aceasta piata…..si atunci o sa aiba de suferit toata piata.

 • Cristi1

  Piata imobiliara este in scadere….ultraaccentuata…..cel putin asa pare la prima vedere, dupa alegerile europarlamentare….

 • Babu

  Acestea sunt sumele minime pe care le cer vanzatorii in cele mai depravate zone si in cele mai depravate apartamente.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe