Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Ianuarie 2017

METAMORFOZA rezidențială 2017: ADIO apartamentelor „de criză”?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 Ianuarie 2017

Piața autohtonă dă semne de maturizare și de trecere la o nouă etapă de dezvoltare.

După șocul primit odată cu declanșarea crizei, piața locală a construcțiilor de locuințe nu a murit, ci s-a adaptat, ușor-ușor, la noile condiții de piață. A apărut astfel o nouă generație de locuințe noi, similare ca suprafață și preț cu apartamentele din blocurile vechi, dar amplasate, de regulă, în zone periferice ale marilor orașe. Iată însă că în rezidențialul autohton se simte, din nou, vântul schimbării.

Metamorfoza rezidentiala: a apus vremea apartamentelor de criza?

„Oferta s-a diversificat mult”

Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul companiei de consultanță Esop Consulting, consideră că oferta de locuințe noi (din Capitală, dar nu numai, putem spune) s-a diversificat mult în ultimii ani. De părere că „lucrurile s-au schimbat într-un ritm rapid în ultimii ani” este și Silviu Grigorescu, directorul general al Hanner România (compania dezvoltatoare a ansamblului The Park Apartments din București). Potrivit acestuia, numărul dezvoltatorilor cu experiență din piață a crescut, fapt ce a dus la o îmbunătățire a calității, dar și a amplasării proiectelor livrate.

„Acum se construiesc ansambluri rezidențiale pe toate palierele de preț, suprafață și finisaje, în aproape toate zonele Capitalei: în zona premium de lângă noul Business District din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, în zone centrale sau în inelul numărul 1, precum Grozăvești, Tineretului, Carol, Vitan și mai apoi următorul inel, precum Titan, Militari, Drumul Taberei etc. Există chiar și o diversificare a tipurilor de locuințe, în afară de ansambluri de apartamente, apar și ansambluri de case înșiruite în interiorul orașului.”

Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting

Locuințe de lux versus blocuri la periferie

Spre comparație, în perioada de criză, opțiunile cumpărătorilor interesați de piața rezidențială nouă erau puține, spune reprezentantul Esop; acestea constau, de regulă, fie în apartamente periferice, grupate doar în câteva zone periurbane, fără conexiuni bune la mijloacele de transport, fie în locuințe scumpe, amplasate în „zone de lux”.

„Acum doar patru-cinci ani, majoritatea dezvoltatorilor de pe segmentul rezidențial erau persoane fizice sau firme mici autohtone aflate la primul proiect sau cu o experiență redusă care au construit pentru un singur segment de public: clienții programului Prima Casă. Pragul acestui program, de circa 60.000 de euro, suprapus cu o cerere mare pentru apartamentele de două și trei camere, au condus la anumite compromisuri fie privind calitatea construcției, fie localizarea proiectelor. Pur și simplu, nu pot fi construite apartamente de trei camere de calitate în centrul Bucureștiului la doar 60.000 de euro.”

Silviu Grigorescu, director general Hanner România

Această concentrare pe factorul preț – a cumpărătorilor și, implicit, a dezvoltatorilor – a dus, în perioada de criză, la apariția unei abundențe de ansambluri rezidențiale amplasate la periferia marilor orașe, în special în zonele limitrofe ale Capitalei, punctează reprezentantul Hanner. Potrivit acestuia, (unii dintre) acești dezvoltatori au renunțat însă la o serie de beneficii normale pentru un ansamblu rezidențial – cum ar fi locuri de parcare, spații verzi, locuri de joacă etc. „Mulți fie nu au avut know-how-ul necesar, fie au fost limitați financiar sau au dorit pur și simplu o marjă de profit mai mare”, explică Grigorescu.

Apartamente mai accesibile

Reprezentantul Hanner recunoaște însă că, la început de 2017, lucrurile arată diferit. „Oferta este mult mai variată acum. Piața s-a maturizat în ultimii ani. Apartamentele sunt mai accesibile comparativ cu alte perioade, având în vedere că prețurile au stagnat sau evoluat foarte ușor, iar salariile medii au crescut constant. Clienții pot alege apartamente în proiecte cu o calitate crescută a serviciilor sau a lucrărilor de construcție”, spune acesta. În opinia lui Alexandru Petrescu, trendul ascendent al ofertei va continua în perioada următoare: „se va construi mult, vor începe proiecte noi, vor intra dezvoltatori noi pe piață, iar băncile vor fi deschise la acordarea de credite imobiliare, încurajând achizițiile de locuințe noi”. Pentru toate acestea se impune însă o condiție: dacă nu vor exista cutremure majore în economia locală sau europeană, conchide oficialul Esop.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • Ionel Suciu

  Marina are dreptate. Urmaresc acest site de peste 5 ani, iar acum ma simt discriminat. Astept stiri si din provincie, cel putin resedintele de judet.

 • C. Munteanu

  In 2014 pretul cerut in zona verde de langa Padurea Baneasa era peste 2000 euro/mp. In noiembrie, in ansamblul rezidential Greenfield pretul afisat era 680 iar cel real 960. Reclama imobiliara ne spune ca “piata duduie”. Pai duduia…s-a ieftinit rau!

 • Zamfir Magdalena

  Dupa experienta pe care o aveti, as dori sa ma informati cum vedeti evolutia pretului pentru un apartament, de-a lungul anului 2017, mai precis dupa luna martie, cand Guvernul a decis scoaterea TVA si impozit. Exista sansa de scadere a pretului? Pun aceasta intrebare deoarece sunt interesata in a achizitiona un imobil in Bucuresti.
  Multumesc!

 • Marina

  Atat timp cat discutia se poarta doar pt. Bucuresti, nu are rost. Noi, provincialii, avem alte valori, dorinte, etc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe