Noi reduceri la chirii in 2010

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 13 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2009

Pe parcursul lui 2009, chiriile din Capitala au cunoscut un declin de circa 30%. Lucrurile nu par a se opri insa aici. Daca situatia economica nu va da semne de ameliorare, si 2010 va sta sub semnul scaderilor.

Desi mai tarziu decat celelalte segmente, sectorul inchirierilor s-a aliniat la directia generala de mers a pietei imobiliare. Si aici, punctul principal de interes al clientilor a devenit, in mod detasat, pretul. Cei aflati in cautarea unei locuinte de inchiriat poarta negocieri din ce in ce mai stranse cu proprietarii, in deplin consens cu evolutia generala a economiei. „Sunt cu totii siguri ca trebuie sa scada preturile din ce in ce mai mult pana la sfarsitul lui 2009, inceputul lui 2010”, spune Cristina Parcalabu, managerul agentiei Gavriliu Imobiliare.

In aceasta situatie se afla Ani O.. Din toamna lui 2007, ea locuieste cu sotul si cei doi copii intr-un apartament vechi cu trei camere din zona Vitan. Initial, chiria pentru locuinta nemobilata se ridica la 650 de euro. La inceputul verii acestui an, Ani si sotul ei au decis sa initieze o renegociere a chiriei. Pretul pe care l-au obtinut a fost de 550 de euro. Din iunie si pana acum insa, preturile au continuat sa scada. „Avem de gand sa negociem din nou, la inceputul anului, in ianuarie-februarie”, spune Ani O. Hotararea celor doi pare pe deplin justificata. In prezent, la 550 de euro este scos la inchiriere un apartament cu trei camere intr-un bloc nou din zona Vitan Barzesti. In plus, locuinta dispune de finisaje moderne, fiind complet mobilata si utilata.

Preturi cu 30% mai mici
Asteptarile chiriasilor sunt departe de a fi nefondate. Pe parcursul lui 2009, sumele cerute de proprietari s-au diminuat semnificativ. Acestea se situeaza acum cu 30% mai jos comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Daniel Dobre, consilier al agentiei Prezident Imobiliar. Chiar daca si moneda nationala a scazut considerabil in raport cu euro, reducerea nu este totusi de neglijat.

Dupa toate aparentele, chiriile se vor inscrie pe acelasi trend descendent si pe parcursul lui 2010. Dobre estimeaza ca prima parte a anului viitor va fi marcata de apatie, in conditiile incertitudinii economice si politice. Abia dupa Paste, piata imobiliara va reveni in atentia opiniei publice. Daca planul economic si social nu vor incepe sa resimta “progresul”, probabil vor avea loc migrari din ce in ce mai accentuate ale populatiei spre zonele rurale sau catre localitatile de origine ale actualilor chiriasi din Bucuresti, estimeaza Dobre. Ca urmare, chiriile vor mai suferi scaderi semnificative. Reprezentantul Prezident Imobiliar nu se aventureaza sa indice un procent exact de scadere.

Locuintele noi, mai atractive decat cele vechi
In momentul de fata, o tendinta tot mai vizibila pe piata inchirierilor consta in reorientarea catre apartamentele noi. „Clientii prefera sa inchirieze la preturile anului trecut un spatiu cu mult mai multe avantaje – sunt orientati catre imobile noi, preferabil cu locuri de parcare, finisaje de buna calitate, zona mai buna”, spune Cristina Parcalabu. Nu trebuie neglijat faptul ca la ora actuala exista – in Bucuresti, dar si in alte orase din tara – un stoc de locuinte noi care nu vor fi vandute prea curand, adauga Dobre. Pana nu demult inaccesibile majoritatii populatiei, aceste locuinte devin din ce in ce mai atragatoare. Asta in contextul in care tot mai multi dezvoltatori si investitori iau in calcul varianta inchirierii, ca o solutie la a sta cu apartamentele goale.

Părerile cititorilor
  • sandra

    Preturile au scazut peste tot, chiar si in zonele centrale din Bucuresti. Era oricum aberant sa platesti 400 de eur pe luna pe o garsoniera, doar pentru ca era in centru. Acum preturile la garsoniera nu prea trec de 250 de eur, daca arata f bine…Iar cele din centru daca arata lux, daca blocul e ok, ajung la 300-350 maxim.Nu mai sunt oamenii dispusi sa dea asa multi bani pentru o camera…ca nu mai au de unde. Clientii nostri care vin sa inchirieze, majoritatea au un buget de 200 de eur pentru o garsoniera si aproape pentru toti gasim solutii.

  • kosmotrekker

    Absolut corect comentariul de mai sus. Apartamentele mari , luminoase si deosebit finisate in locatii excelente( central si ultracentral: Cotroceni, Dacia, Rosetti,etc ) si in imobile scunde si considerate sigure, in plus cu o arhitectura interioara deosebita, isi mentin pretul destul de sus , si asa va fi si pe viitor.Atat la vanzare ,cat si la inchiriere.Si este normal sa fie asa.

  • Paul Albu

    Zona centrala in schimb are cautare implicind un pret constant al chiriei.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe