Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 iun. 2017

O casă-vagon dintr-o „mahala” bucureșteană, premiată de arhitecți! Alternativă la noile ansambluri rezidențiale

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Conceptul este prezentat ca o soluție similară din punct de vedere financiar, dar superioară ca suprafață și facilități, la locuințele cu 4 camere din blocurile noi.

Săptămâna trecută, Ordinul Arhitecților București a premiat, în cadrul Anualei de Arhitectură 2017, cele mai bune proiecte de profil de pe piața locală. În cadrul secțiunii „Arhitectura locuinței” au fost desemnate două lucrări câștigătoare: o casă individuală din Sectorul 5 al Capitalei (foto), pe de o parte, și o clădire rezidențială din cartierul Dorobanți (Londra Housing), pe de altă parte.

casa vagon premiata de arhitecti

Interesant de menționat este că cel dintâi proiect este prezentat ca o alternativă viabilă din punct de vedere financiar la apartamentele cu patru camere din „noua generație” de ansambluri rezidențiale. Imobiliare.ro îți prezintă detalii despre acest concept, premiat de către arhitecți:

casa vagon premiata de arhitecti

Soluție pentru parcelele mici și înguste ale orașului

Este vorba despre o locuință ridicată pe un lot de dimensiuni reduse dintr-o „mahala” a Capitalei, clădirea fiind structurată pe parter (78 de metri pătrați) și etaj (58 de metri pătrați). Autorul proiectului, arh. Mihai Duțescu, și-a dorit ca, prin această lucrare, să „recupereze tipologia specific bucureşteană de casă-vagon – un tip de casă dezvoltat din adaptarea casei rurale la parcelele mici şi înguste ale oraşului”. „Un amănunt esenţial: costul unei astfel de case (inclusiv terenul) este relativ acelaşi cu al unui apartament de patru camere, dar cu o suprafaţă şi cu facilităţi mult mai reduse, situat într-unul din noile ansambluri imobiliare răspândite ubicuu prin Bucureşti”, punctează arhitectul.

casa vagon premiata de arhitecti

 

„Această casă de dimensiuni reduse a fost construită pe un teren de 160 de metri pătrați într-una din mahalalele tipice ale Bucureştiului; mai exact, într-un cartier cu locuinţe individuale caracterizat printr-o densitate semnificativă, fără niciun fel de calităţi arhitecturale, însă cu un anumit farmec şi cu o populaţie multi-etnică ce încă păstrează în bună măsură un stil de viaţă pitoresc şi liniştit, undeva între rural şi urban.”

Arh. Mihai Duțescu

 

casa vagon premiata de arhitecti

Construcția lasă loc și de curte/grădină

Ce este, mai exact, o casă tip vagon? Amplasată pe un teren dreptunghiular, o asemenea locuință este lipită, de regulă, de una dintre laturile lungi ale terenului – şi, câteodată, de spatele casei vecine, se arată în descrierea proiectului în discuție. O astfel de clădire se desfăşoară în profunzimea lotului şi păstrează o curte/grădină lungă şi îngustă, de-a lungul faţadei principale (care e, în mod normal, şi cea mai însorită). Nu în ultimul rând, o casă-vagon are, de obicei, ferestre pe cel mult două laturi.

casa vagon premiata de arhitecti

Părerile cititorilor
10 păreri
 • Enache

  Asa cum au spus si ceilalti aici: casa ‘greoaie’, emana disconfort, facuta la repezeala,.. Daca asa ceva a putut fi premiat !!,.. oare ce ‘arhitecturi’! emanate de ‘noua generatie de ‘arhitecti’ !, ne rezerva viitorul ??!

 • Ana-Maria Bacalu

  Serios?? O casa cu scari fara balustrada premiata?! Unde este siguranta, unde sunt normele aici?

 • Diana

  Foarte reusita!

 • dragos

  Prea multa casa! Arata greoi vazuta din afara. Despre interior nu prea pot spune mai nimic….. Vad un livingoi, scari neprotejate….. ceva nu e in regula cu spatialitatea casei! Pare a fi facuta din containere…. . Mai multe amanunte se pot da?

 • Elena S.

  Cred ca partea superioara putea avea un balcon deschis, transparent cu usa si geam care dadea in fiecare camera. Astfel curtea nu era afectata. Nu aduce noutate aceasta casa, nici confort familiei. Putea avea acoperisul gen piramida din sticla unde se putea amenaja o gradina si minipiscina. Dar garajul unde este plasat nu se vede. Este posibil sub imobil.

 • Aura

  Obositoare scara, oare ce latime si cat de inalte sunt treptele? Pentru mine scara interioara e o piesa de rezistenta, placuta, armonioasa si sa ofere siguranta totodata!!!

 • Danut Munteanu

  N-as scoate nici 40.000 € din buzunar. E o casa de mahala, fără niciun confort (dacă ții cont de tip vagon), in care n-as locui niciodată. Încercați sa învățați de la arhitectii portughezi CUM SE CONSTRUIEȘTE CALITATIV (la nivel A++) pt izolare și finisaj, la preț de 1.000 €/mp.

 • Dragos

  Principala caracteristica a unei case „vagon” este ca se trece distr-o camera intr-alta. Casa fiind ingusta nu mai exista spatiu pentru un hol in lungul casei care sa permita intrari separate la fiecare camera. Binenteles ca ferestrele sunt pe 3 laturi (nu 2a), a 4a latura a casei fiind f. aproape (sub 1m) sau chiar la limita proprietatii cu vecinii

 • Andrei

  La treptele si balustrada lipsa sigur nu au copii 🙂

 • Vali

  Terasa casei ar putea fi amenajata ca si spatiu de recreere cu zona verde.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe