Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Mar 2018

Oportunitate pentru cei care își doresc o casă la curte: cât te-ar costa terenul?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Mulți cumpărători, în special familii cu copii, își doresc să se detașeze de agitația vieții urbane.

Pentru locuitorii marilor centre regionale, în frunte cu Bucureștiul, a cumpăra o casă cu ceva curte reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere financiar. Asta pentru că loturile pretabile pentru construcții sunt greu de găsit în zonele deja dezvoltate ale orașelor – iar cele care s-ar găsi, totuși, au prețuri destul de ridicate pentru un cumpărător obișnuit (cu un buget de, să zicem, 60.000 de euro). Această problemă nu este, însă, insurmontabilă.

O soluție tot mai practicată astăzi, atât de către dezvoltatori, cât și de către cumpărători individuali, este aceea de „migra” spre periferia marilor aglomerări urbane, inclusiv dincolo de limitele acestora, acolo unde terenurile sunt semnificativ mai ieftine. Un exemplu sugestiv este oferit de proiectul Intrarea cu Tei (foto), prezentat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul Salonului Imobiliar București (SIB). Este vorba despre un ansamblu format din circa 80-100 de loturi de teren pentru case, situat la o distanță de 20 de kilometri de București, în drumul spre Târgoviște, în orașul Răcari (județul Dâmbovița).

O zonă înconjurată de livezi și grădini

Proiectul este situat într-o zonă verde, liniștită, înconjurată de copaci, livezi de pomi fructiferi și grădini de legume. Dispuse pe șase străzi, loturile de teren sunt intravilane, au suprafețe cuprinse între 450 și 850 de metri pătrați, fiecare dispunând de stâlp de curent propriu. „Am reușit să facem rețeaua electrică, acum lucrăm să tragem și gaze”, punctează Adrian Ștefănescu, directorul general al firmei dezvoltatoare, Global Land Invest. De asemenea, în oraș au început lucrările la rețeaua de apă și canal, pe bază de fonduri europene. Datorită localizării ansamblului, locuitorii săi vor beneficia de facilitățile oferite de orașul Răcari: patru școli și un liceu refăcut cu fonduri europene, cinci grădinițe, sală de sport, terenuri de sport cu nocturnă, piscină (la 15 minute distanță), magazine (Mega Image, Livorno, Profi, Shop & Go).

8.500 de euro pentru 450-500 mp

Potrivit lui Ștefănescu, prețurile terenurilor din Intrarea cu Tei pornesc de la 8.500 de euro pentru un lot de 450-500 de metri pătrați – există, totodată, posibilitatea configurării unor parcele mai mici, de circa 330 de metri pătrați, care să poată fi achiziționate cu 4.900 de euro. Contrar așteptărilor, însă, cei mai mulți cumpărători sunt interesați de suprafețe mai generoase, de 500 de metri pătrați. Există, totodată, posibilitatea achiziției în rate (de la 250 de euro pe lună) – caz în care prețul lotului se negociază. Pentru moment, dezvoltatorul proiectului nu se ocupă de construcția caselor în sine, fiecare proprietar urmând a se ocupa de aceasta pe cont propriu. „Căutăm un partener care să dezvolte case la noi în cartier”, precizează însă oficialul companiei.

Pe urmele altor metropole europene

Dată fiind apropierea de București – în circa 40 de minute se poate ajunge, cu mașina, la Piața Victoriei –, loturile de teren din cadrul ansamblului sunt pretabile în primul rând pentru cei care își doresc o reședință permanentă. Aceia care nu se simt pregătiți să renunțe la viața de oraș în timpul săptămânii au varianta construcției unei locuințe de weekend sau de vacanță.

În piețele mai dezvoltate, casa la marginea orașului este o soluție extrem de populară, aceasta reușind, în ultimii ani, să câștige tot mai mult teren și la noi. „Lumea își dorește să aibă un loc de evadare, mai ales familiile cu copii”, spune reprezentantul Global Land Invest. Acesta oferă exemplul altor mari orașe europene, precum Milano sau Amsterdam, unde a locui la 20-50 de kilometri de oraș este un fapt absolut obișnuit, iar cei aflați în această situație nu au câtuși de puțin percepția că locuiesc „în afara orașului”.

„Posibilitatea achiziției [pe cont propriu a] unui teren pentru construcția unei case este mult redusă în țările dezvoltate, în jurul marilor metropole. De regulă, terenurile sunt cumpărate în suprafețe mari de dezvoltatori care construiesc și vând locuințe pe care beneficiarii le achiziționează cu credit. Aceasta este încă o oportunitate existentă în țări din estul Europei, unde îți poți achiziționa un lot de teren la un preț foarte accesibil, după care să începi să îți construiești o casă, eventual în regie proprie și, deci, la costuri mici. Legislația e mult mai strictă în țările dezvoltate din UE, atât în ceea ce privește regimul terenurilor construibile, cât și cel al construcțiilor, și e posibil să se înăsprească și la noi în timp, ceea ce va duce la scumpirea locuințelor și limitarea posibilității de a construi în regie proprie sau cu un constructor agreat.”

Adrian Ștefănescu, director general Global Land Invest

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe