Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Octombrie 2022

Pașii cumpărării unui imobil prin credit ipotecar

scris de Alexandra Manolache in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2023

Indiferent de intervalul de timp în care dorești să achiziționezi un imobil, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, înainte de a face acest pas. Procesul de cumpărare a unei proprietăți constă în mai multe etape: trebuie să cunoști opțiunile de finanțare, să îți evaluezi situația financiară, să faci oferte, să negociezi, să optezi pentru evaluarea proprietății alese și multe alte etape. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre procesul de achiziționare a unui imobil prin intermediul unui credit ipotecar!

Documentarea cu privire la creditul ipotecar

În situația în care ești convins că această opțiune este cea mai potrivită pentru tine, primul pas pe care trebuie să îl faci este documentarea cu privire la creditele ipotecare existente în acel moment în piață. În timpul acestei etape trebuie să iei în considerare și condițiile actuale ale pieței, dar și tendințele. Pentru a-ți facilita procesul, poți folosi comparatorul de credite Imobiliare.ro

Cu toate acestea, dacă nu dispui de foarte mult timp, poți apela gratuit la serviciile unui broker de credit.  Acest specialist te va ajuta să găsești cele mai bune rate ale dobânzii și te va susține în cadrul întregului proces, până vei obține creditul.

Evalurea situației tale financiare

Eligibilitatea obținerii unui credit presupune capacitatea de a beneficia de un împrumut de la o instituție financiară. Venitul și vârsta nu sunt singurele criterii prin care aceasta poate fi determinată. Eligibilitatea ține cont și de alte criterii, precum detaliile privind vechimea în muncă, ratele creditelor curente, tipul de împrumut dorit, durata acestuia, scorul FICO și valoarea de piață a proprietății. Află mai multe detalii despre fiecare punct în parte accesând acest articol.

Alegerea tipului de credit potrivit nevoilor tale

În situația în care deții cea mai mare parte din suma necesară achiziției și îți dorești contractarea rapidă a unui credit, există posibilitatea ca varianta cea mai potrivită pentru tine să fie un credit de nevoi personale. 

Dacă veniturile tale sunt în euro, poate că îți dorești un credit ipotecar în această valută. Poate că nu dispui de banii necesari pentru avans, însă poți aduce o altă locuință drept garanție, iar în această situație ai putea accesa un credit ipotecar fără avans. 

Deoarece suntem diferiți, nu există o opțiune ideală de creditare pentru fiecare persoană în parte. Așadar, ține cont de aceste aspect atunci când alegi tipul de credit. Pe de altă parte, este recomandat să apelezi la un broker de credit deoarece acesta deține cunoștințele și experiența necesară pentru a stabili împreună cu tine cea mai potrivită variantă de creditare.

Alegerea tipului de dobândă

Atunci când vine vorba despre dobândă, poți alege dintre două opțiuni: dobândă fixă sau variabilă. Indiferent de opțiunea ta, ambele scenarii reprezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Astfel, una dintre cele mai întâlnite tipuri de dobânzi pentru un credit ipotecar este cea fixă. După cum spune și numele, aceasta rămâne fixă pe întreaga perioadă de creditare. Pe de altă parte, dobânda variabilă ține cont de evoluția pieței financiare, aceasta fiind influențată de indicele ROBOR sau ICRR.

Indicele ROBOR, calculat zilnic de către BNR reprezintă o medie a ratelor dobânzilor oferite de către finanțatori. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, cel mai important fiind inflația. Așadar, acest indice afectează creditele în lei.

Indicele IRCC se referă la creditele cu dobândă variabilă, realizate de către persoanele fizice. Diferența dintre cei doi indici constă în faptul că ROBOR este direct proporțiomal de ratele dobânzilor oferite de către finanțatori, pe când indicele IRCC trimestrial este rezultatul dintre media arimetică a ratelor dobânzilor zilnice și volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. 

În momentul de față, IRCC se menține la o valoare mult mai mică, spre deosebire de ROBOR.  Cu toate acestea, este important să iei în considerare faptul că evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR este corelată, însă în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni, ceea ce poate duce la diferențe mai mari.

Pregătirea dosarului de creditare

Deoarece uneori dosarul de credit necesită acte specifice, acest lucru poate duce la întârzieri de depunere. Însă, daca te decizi să colaborezi cu un broker de credit, acesta te va sfătui și îți va spune de la început de ce acte vei avea nevoie, iar procesul va decurge rapid, fără situații neașteptate. Întocmirea dosarului de credit de către broker este un serviciu gratuit. Pentru obținerea unui credit ipotecar vei avea nevoie de următoarele acte: copia actului de identitate, adeverința de salariat și documente legate de alte carduri de credit sau credite.

Găsirea proprietății potrivite

Înainte de a ajunge la acest punct, cel mai probabil deja știi ce îți dorești de la viitorul tău ACASĂ. Cu toate acestea, cel mai dificil pas va fi să alegi o singură proprietate, pe baza cerințelor tale.

Semnarea unui antecontract

Acest act de vânzare-cumpărare se va semna înainte de vânzarea propriu-zisă a imobilului. Pe scurt, este vorba despre o promisiune prin care vânzătorul se obligă la vânzarea imobilului către tine, iar tu te obligi că îl vei achiziționa. Este important ca acest act să fie autentificat de către un notar public.

Evaluarea imobilului

Dacă evaluarea proprietății este semnificativ mai mică decât prețul de cumpărare, raportul credit-valoare poate fi mai mare decât cel care poate fi aprobat legal de către instituțiile financiare.

În cazul în care prețul de cumpărare este mai mare decât valoarea caselor din zona respectivă, poți renegocia cu proprietarul. Dacă dispui de mai multe mijloace financiare, poți plăti un avans mai mare către instituțiile financiare, ceea ce înseamnă că va trebui să accepți o sumă mai mică a împrumutului.

Analiza clauzelor contractuale

În această etapă, trebuie să acorzi atenție componentelor tehnice specifice condițiilor de finanțare. Apelând la un broker de credit, acesta îți va explica semnificația juridică a prevederilor contractuale pentru o mai bună înțelegere a drepturilor și obligațiilor.

Urmărirea evoluției dosarului de credit

În ultimul pas, vei urmări evoluția aprobării dosarului de credit și vei interveni punctual până la soluția finală.

Concluzie

Achiziționarea unei proprietăți va fi una dintre cele mai importante tranzacții din viața ta. Informează-te în timp util și fii atent în fiecare etapă a întregului proces. Dacă dorești să beneficiezi de un credit ipotecar într-un timp cât mai scurt, soluția ideală pentru tine poate fi apelarea la un broker de credite. Un astfel de specialist te va ajuta să găsești cele mai bune rate ale dobânzii și te va susține constant, până vei obține creditul. Serviciul este complet gratuit.

 Solicită o întâlnire cu un broker de credite direct pe Imobiliare.ro!

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *