Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 ian. 2016

Piața locuințelor în 2016, încotro?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pe fondul rezultatelor pozitive consemnate în 2015, jucătorii din piață încep noul an cu optimism.

Pe piața bucureșteană, dar nu numai, 2015 poate fi considerat un an foarte bun pentru piața locuințelor noi, marcând chiar atingerea unui apogeu la livrări față de perioada „de boom” a real estate-ului autohton. La rândul său, 2016 începe în forță, cu planuri mari din partea dezvoltatorilor, susținute de apetitul crescut pentru achiziții din partea populației.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

Compania cu acționariat turcesc Opus Land Development a anunțat că va investi anul acesta aproximativ 20 de milioane de euro în construcția a 500 de noi unități locative (apartamente și vile) în cadrul ansamblului rezidențial Cosmopolis, din nord-estul Capitalei. Acest obiectiv vine pe fondul atingerii unui volum important de vânzări în 2015, respectiv 474 de locuințe. „2015 a fost un an bun, cumpărătorii fiind tot mai deciși, pe fondul stabilizării prețurilor și îmbunătățirii ofertelor de creditare. Am înregistrat o creștere de 34% a vânzărilor în Cosmopolis, ajungând astfel la peste 1.000 de locuințe vândute în trei ani”, spune Gabriel Voicu, director New Homes division în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, manager și agent exclusiv de vănzări al ansamblului.

Facilitățile, esențiale în proiectele de amploare
Început în perioada de boom, Cosmopolis se numără printre cele mai mari ansambluri rezidențiale din zona Capitalei. Acesta numără în prezent circa 2.100 de locuințe finalizate, comunitatea din cadrul său ajungând la peste 3.700 de locuitori. „Cosmopolis este deja o certitudine, nu o promisiune, este un mini-orășel lângă marea metropolă, un proiect cu facilități unice în România și cu o comunitate impresionantă”, punctează Voicu.

Investițiile programate pentru 2016 vor fi direcționate și către facilitățile aferente proiectului. Cel mai important obiectiv aflat în plan pentru acest an este un mini mall cu o suprafață închiriabilă de 3.500 de metri pătrați. Acesta va avea ca principale ancore un supermarket Carrefour de 1.200 de metri pătrați, un magazin miniPrix și trei restaurante, dar va include un cabinet medical generalist, un petshop, o clinică veterinară, o măcelarie, o curățătorie, o spălătorie auto, o cofetărie, un magazin de amenajări interioare, unul de produse bio, un beauty salon, un bistro etc. Pe agenda dezvoltatorului se numără și construcția a încă două piscine exterioare, mai multor terenuri de sport și continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere.

Terenurile pentru construcții, din nou în vizor
Interesul pentru construcția de locuințe noi nu se limitează doar la continuarea unor proiecte deja începute. Potrivit RE/MAX România, terenurile cu potențial de construire au revenit în topul tranzacțiilor imobiliare anul trecut. Principalii clienți au fost dezvoltatori mici şi mijlocii, interesați, printre altele, și de proprietăți cu potențial pe segmentul rezidențial. „Spre deosebire de perioada din 2007-2008, cumpărătorii nu mai caută terenurile speculativ, ci își îndreaptă atenția către zonele care oferă un potențial crescut de construire și coeficienți de urbanism cerți”, subliniază Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Potrivit datelor companiei, orașe precum București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași sunt printre cele mai efervescente zone în ceea ce privește vânzările pe acest segment. De altfel, în primele șase luni ale acestui an, piața imobiliară din aceste orașe a crescut cu circa 5% datorită numărului mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe