Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 oct. 2010

Prețurile locuințelor, la un nou prag minim. Scăderea continuă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

După ieftinirile semnificative înregistrate în septembrie, lipsa cumpărătorilor creează așteptarea pentru noi scăderi.

Începutul toamnei a marcat atingerea unui nou prag minim la prețurile locuințelor din marile orașe ale țării. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în luna septembrie prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi și noi s/a diminuat cu 3% față de august, ajungând la o valoare de 1.116 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, valorile de listare sunt cu 9,4% mai mici. Pe de altă parte, comparativ cu perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone – începutul anului 2008 – preţurile cerute se situează aproape la jumătate. “De mult timp nu am avut preţuri aşa de mici pe piaţa imobiliară din România, iar dacă avem în vedere şi marja de negociere practicată, care ajunge până la 15-20% din valoarea preţului cerut, ajungem la valori pe care nu ni le imaginam acum 3 ani. Şi totuşi cumpărătorii reali nu se înghesuie, ceea ce indică noi posibile scăderi de preţuri şi în lunile care urmează”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Constanța, campioana reducerilor de toamnă
Dintre marile orașe ale țării, cea mai accentuată rată de scădere, în valoare de 5%, a fost resimţită în Constanţa. Aici, prețul mediu cerut pentru un metru pătrat util a coborât sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, până la 957 euro pe metru pătrat. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile actuale este cu 11,7% mai mici. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de apartamentele noi, care sunt cu 10,2% mai ieftine față de luna precedentă. Pe de altă parte, prețurile cerute pentru locuințele din blocurile vechi s–au diminuat cu doar 4,2% în ultima lună.

Pe al doilea loc în clasamentul ieftinirilor se situează Timișoara, cu un declin de 1,4%, până la o valoare de 839 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ se situează la aproape 15%. Față de august, cea mai mare scădere, în valoare de 1,8%, a fost înregistrată de locuințele noi. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Timişoara s-a diminuat cu 1,4%.

În București, apartamentele noi se scumpesc
Pe al treilea loc în topul ieftinirilor se situează Bucureștiul, cu un declin de 0,9%. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 5,3% mai mici. Față de august, tendința descenentă înregistrată în septembrie a fost mai accentuată pe segmentul apartamentelor vechi, ale căror prețuri au scăzut cu 1,6%. La polul opus însă, prețurile apartamentelor noi au crescut per ansamblu cu 0,3%.

În Iași, locuințele scoase la vânzare sunt mai ieftine cu 0,6% față de luna precedentă şi cu 6,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele noi au înregistrat o scădere de 0,3%, iar cele vechi au resimțit un declin de 0,6%.

Doar Clujul merge pe un trend ascendent
Braşovul se înscrie pe lista marilor orașe ce au înregistrat ieftiniri reduse apartamente în septembrie. Aici, declinul locuințelor vechi și noi a fost de 0,3% față de august și 3,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În ultima lună prețurile cerute pentru apartamentele noi au voborât cu 2,7%, în vreme ce locuințele vechi sunt cu 0,2% mai ieftine.

Singurul oraș care nu se încadrează în trendul general de ieftinire a locuințelor este Cluj Napoca. Acesta continuă să reprezinte excepția de la regulă pe piața imobiliară autohtonă, după o scumpire cumulată de 1% înregistrată în septembrie. Prețul mediu cerut în prezent pentru un metru pătrat util – 1.033 de euro – este mai scăzut cu 1,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna august, în septembrie apartamentele noi s-au scumpit cu 3,6%, iar cele vechi cu 0,1%.

Părerile cititorilor
14 păreri
 • Marius

  Nu cumparati nimic…mai ales in perioada asta.Preturile vor scadea si la anul (10-20%) criza asta financiara va mai tine 3-5 ani.Asa ca toti idioti astia care viseaza un sac cu monezi de aur pt.locuinta lor………………la munca nu la cersit.

 • andrei

  asteaptati,filozofati,nu-i necesar sa deveniti toti proprietari…mai bine cumparati-va ceva masina noua,hante,sosoni..noi cu siguranta vom ajunge sa construim cam la 200 euro/mp,ca la noi toate se ieftinesc,nu-i asa?si materialele,si manopera,utilitatile,motorina,dobinzile la credite…iar daca n-om putea vinde la cam cit dati pe un cos cu trei lulele de la carrefour,le vom da gratis,numai sa scapam de belea…

 • Tosa BELIN

  Foarte interesant articolul si comentariile.Eu ma abtin de la comentarii. Sunt evaluator si m-ar interesa o analiza similara pentru Timisoara.Cunosc piata dar inca o parere (autorizata) este foarte bine venita.
  Va multumesc,
  Cu stima,
  Tosa BELIN

 • Antijeg

  Am citit articolul cu interes….Concluzia personala : Un pret decent si de bun simt este intre 400-500 E/mp adica cat este un salariu unei familii din „patura de mijloc” pe 1 luna…Cat despre impresiile unor cotetzari ce-si pun concluzii de mari agenti imobiliari (gen Valentin) am un singur mesaj : Apucati-va mah baieti de croitorie ca va trebui sa stiti sa va carpiti pantalonii in c*r…”Ti-ai draq de simpatici”…

 • Marcel

  asteptam ca nu-i prost cel care cere ii prost cel care da

 • Leonardo

  Dle Valentin, daca lucrati in domeniu probabil ca aveti si interes sau puterea financiara sa tineti de pret! Altfel stau si va intreb cu ce isi vor platii ratele cei ce au cumparat la preturi exagerate aceste apartamente si pana cand vor astepta! Daca s-au bucurat la inceput din prostie (scuze!) de acceptul bancilor de a le da multora imprumuturi nejustificate, acum plang majoritatea cand trebuie sa si achite ratele! Chiar nu recunoasteti? Hai ca glumiti 🙂 Sunt apartamente cumparate la 100k si nu valorau mai mult de 60k. Acum…sa le dea cu 50 si nu le mai ia nimeni. Ghinion.

 • Valentin

  Lasati clujenii in pace, cred ca sunt cei mai isteti per ansamblu, nu sunt din Cluj dar si eu lucrez in domeniu si va spun ca piata imobiliara este artificial blocata, si asta nu mai poate dura mult. Asa ca luati exemplu de la Tiriac, Popovici si Patriciu si tineti de imobile pina isi revine piata caci greul a trecut!!

 • george

  D-le Bucur,nu ar fi rau sa urmaresti anunturile de prestari servicii in constructii(anuntul telefonic de exemplu)si ai sa gasesti oferte de case la gata cu materiale si manopera inclusiv TVA si proiectare la preturi intre 250-260 E/mp la care adaugi bransamentele de apa,gaz,curent si ajungi sub cei 350 E/mp.Mai adauga 150 E/mp pentru teren,tinand cont de faptul ca sunt suprapuse cel putin 5 apartamente si spatiile de acces si cele verzi si nu depasesti 500 E/mp !
  Deci este un pret REAL la care sunt oferte astazi in constructii ! Dar superinvestitorii nostri de carton vor in continuare profituri de 100% nu se multumesc cu 10-20% profit !
  Asa ca nu au decat sa stearga praful in continuare de pe peretii din apartamente !

 • lorry

  Domnilor, asa este clujenii se lasa greu ei inca traiesc in trecut, si au impresia ca au aur in apartamente…eu lucrez in domeniu si in fiecare zi le explic ca nu are rist sa tina la pret daca vor sa vanda ca nu vor reveni vremurile din 2007-2008, dar sunt foarte inconstienti.
  iar daca vor continua asa sa tina de preturi la puterea de cumparare care este acum in romania, cand bitii romani au n credite, cand somajul e in crestere si cand totul merge in jos o sa ramana cu ele o sa plateasca impozite la stat ca fraierii si o sa le para rau pe anul viitor si peste 2 ani cand vor vedea ca nu mai primesc nici jumate din pretul de acum….asta e parerea mea si e una reala… Treziti-va domnilor ca ne mananca creditele si bancile altfel…si asa deja au inceput executarea silita a unora care nu mai pot sa isi plateasca creditul…

 • marcu

  La Cluj, mortu nu se ingroapa cu popa. Popa ramane. Asa ca oamenii se prind mai greu de ce se intampla cu piata. In rest, numai de bine.

 • Vlad

  Ar trebui ca toti cei care vor sa-si cumpere o locuinta sa,sa aiba suficienta rabdare pina ce si clujenii sa inteleaga ca preturile pe care le cer (mai ales pe ap.vechi)sunt foarte mari.Au uitat cit au dat pe un apartament ?Orice fel de calcule vor face si orice vor voi sa adauge la preturile de atunci cind au fost cumparate,preturile de acum sunt mai mari .Asa ca domnilor cumparatori faceti front comun si lasatii sa se desmeticeasca si sa scada preturile la valoarea normala.Vor sa devina milionari de carton ? Sa astepte.

 • Bucur

  Dle Florin, așteaptă tu vreo 1000 de ani pentru preturi de 350E / mp ca la prețul ala nu se acoperă nici utilitățile si nici manopera
  Construiește-ti tu o casa finisata la 350 E /mp si apoi o sa iti dai seama de preturi ba mai mult de aberațiile pe care le susții

 • filozoful

  ..esti pesimist,sunt asa de putini bani ca e bn sa asteptam preturile din 96′..

 • florin

  …………nu este graba pana la 350 E mp asteptam!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: pe plus la nivel național, dar și în marile centre regionale

După avansul de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe