Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 iul. 2016

Prețurile apartamentelor: cele mai „piperate” versus cele mai accesibile zone

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pretențiile proprietarilor pot varia semnificativ în funcție de localizarea, dar și de caracteristicile imobilului.

Pentru cei care visează la achiziția unei locuințe, prețul rămâne, fără discuție, cel mai important criteriu de selecție. Acest aspect este însă mult influențat de o serie de alți factori – în frunte cu amplasamentul proprietății –, de care orice cumpărător, dar și vânzător, ar trebui să țină cont.

investitie locuinta

Datele RE/MAX Properties, una dintre cele trei francize din București ale RE/MAX România, arată că valoarea medie de achiziție pentru un apartament în Capitală se situează în momentul de față în jurul valorii de 1.000 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, suma medie solicitată de vânzători pentru apartamentele scoase la vânzare (noi și vechi) în cel mai mare oraș al țării a ajuns, la finele lunii trecute, la 1.094 de euro pe metru pătrat, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Citește și: Evoluția prețurilor la început de vară: marile orașe, excepția de la regulă!

Această sumă nu este însă bătută în cuie. „Bineînțeles, prețurile variază dramatic de la o zonă la alta în funcție de facilități precum accesul la mijloacele de transport, apropierea față de parcuri sau alte centre de interes. De asemenea, anul construcției imobilului, dar și finisajele apartamentului aduc un impact în valoarea finală a locuinței”, subliniază Mădălina Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties.

Potrivit reprezentantei companiei, în zona Aviatorilor, care este cea mai scumpă din București, valorile medii pe metru pătrat ajung chiar și la 2.500 de euro, pe locul al doilea situându-se zona de nord, cu 2.200 de euro pe metru pătrat. La polul opus, în cartiere precum Berceni sau Titan, un cumpărător poate achiziționa o locuință și cu 700-850 de euro pe metru pătrat.

Prețul dictează și tipul locuinței!
Cel mai bine vândute rămân apartamentele cu două și trei camere. Principalul motiv este unul de ordin financiar, întrucât prețurile acestora sunt mai accesibile, iar costurile ulterioare pentru întreținere sunt, la fel, (relativ) uşor de suportat. „În plus, o astfel de locuință reprezintă un start bun atât pentru o familie aflată la început de drum, cât și pentru un tânăr care își dorește prima sa casă, ori pentru un cuplu la vârsta a treia care se află într-un proces de tranziție și de reducere a spațiului locuibil. Pe de altă parte, la categoria apartamentelor de trei camere se înscriu, de regulă, familile care au deja cel puțin un copil”, completează reprezentanta RE/MAX.

Achizițiile prin credit, 75% din total
Pe segmentul rezidențial cu prețuri accesibile, clienții sunt reprezentați, de regulă, de tineri cu media de vârstă între 25 și 30 ani, aflați la prima lor locuință. Tot din considerente financiare, aceștia optează de multe ori pentru zonele periferice ale Capitalei. Pe de altă parte, clienții cu media de vârstă de aproximativ 40 ani sunt interesați de o tranzacție tip „upgrade imobiliar” sau de o investiție pe termen lung.

În ceea ce privește modalitățile de finanțare practicate de către cumpărători, Mădălina Vasile estimează că, la nivelul pieței bucureștene per ansamblu, aproximativ 75% dintre achizițiile de locuințe sunt susținute de un împrumut bancar. În zonele periferice ale orașului, unde ritmul accelerat de dezvoltare a unor noi proiecte rezidențiale a modificat și structura cererii, circa 90% dintre achiziții au loc prin credit.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Camen

    Pretul este valabil pe metrul patrat construit sau util? Iar in ceea ce priveste zona Titan, nu cred ca zona statiei de metrou Nicolae Teclu este Titan, deoarece acolo sunt preturi de 750-800 euro pe mpc sau in camp la 20 minute de metrou si 15 minute de orice mijloc de transport in comun. Asa ca va rog frumos sa dati datele exacte. Iar acest studio facut de cei de la RE/MAX nu este un studio fezabil deoarece datele furnizate de ei sunt foarte ambigue.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe