Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 apr. 2020

Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile orașe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Dintre centrele regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, Bucureștiul și Iașiul reprezintă, în momentul de față, excepția de la regulă.

Starea de urgență instaurată pe plan național în contextul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 31 de zile, un avans de 1,8% la nivel de țară – marjă de creștere comparabilă cu cea din februarie, anume 1,6%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie (față de 1.367 de euro pe metru pătrat în februarie).

Menținerea unei traiectorii ascendente a prețurilor în actualul context de piață poate fi pusă atât pe seama inerției ce caracterizează, în general, atât piața imobiliară, cât și economia per ansamblu. Totodată, de notat este și faptul că efectele evenimentelor din plan social au început să fie resimțite în piață abia în a doua parte a lunii trecute. De remarcat este, totuși, că Bucureștiul și Iașiul fac notă discordantă în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută – în aceste orașe prețurile au scăzut, însă, și în februarie.

Citește și: Imobiliare.ro: În ciuda pandemiei, statisticile arată că există, chiar și acum, un interes solid pentru piața locuințelor

București:

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, după o scădere de 2,4% în februarie, un avans de 3,1% în martie, de la 1.162 la 1.198 de euro pe metru pătrat util. În momentul de față, un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.185 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 0,8% mai mult decât luna trecută, când ar fi costat 1.176 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, o locuință într-unul dintre ansamblurile rezidențiale nou-construite din Brașov are o valoare medie de listare de 1.219 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din orașul de pe Someș s-au majorat și în martie, de data aceasta cu 2,6% (față de 3,2%); acestea se situează, în prezent, la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.780 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie. În capitala Transilvaniei, prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 2,1% (de la 1.783 la 1.820 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,9% (de la 1.779 la 1.831 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

În orașul de la malul mării, apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, un avans de 1,4% în a treia lună a anului, de la 1.230 la 1.247 de euro pe metru pătrat util. Prețurile au cunoscut evoluții pozitive pe ambele segmente de piață analizate, chiar dacă într-o măsură diferită. Astfel, apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.235 la 1.241 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite cu 3% (ajungând să coste 1.256 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Citește și: Prețurile apartamentelor în februarie 2020: avans la nivel național, dar scăderi în patru centre regionale importante – inclusiv în Capitală

Iași:

Capitala Moldovei este al doilea mare oraș al țării unde Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere în luna martie: este vorba despre un minus de 1,5%, de la 1.053 la 1.037 de de euro pe metru pătrat util. În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, anume cu 0,2%, de la 1.076 la 1.074 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un recul mai important, anume de 3%, de la 1.040 la 1.009 euro pe metru pătrat util. În acest context, ecartul de preț dintre apartamentele vechi și cele noi se accentuează.

Timișoara:

La fel ca în februarie, în martie suma medie solicitată pentru un apartament din orașul de pe Bega a continuat să se majoreze, marja de creștere actuală, anume 1,4%, fiind comparabilă cu cea anterioară, respectiv 1,3%. Apartamentele vechi de pe piața timișoreană s-au scumpit în ultimele 31 de zile cu 1,6%, de la 1.295 la 1.316 euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, s-au apreciat cu 1%, de la 1.281 la 1.294 de euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
7 păreri
 • Surpriza pe piata imobiliara din Timisoara, in plina pandemie de – Știri Imobiliare

  […] Indicele Imobiliare.ro a consemnat, in martie, un avans de 1,8% la nivel de tara – marja de crestere comparabila cu cea […]

 • Marcel Valentin

  Omul asta cu comentul lung are dreptate

  A sarit creditarea si la sume mici imprumutate pentru imobiliare la procente de 35% …

  E ultima rasuflare la credit pe ciclu asta.

  Dragi agenti trezirea si mana la treaba ca nu mai merge asa.

 • Prețurile apartamentelor în luna aprilie: dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție general descendentă. În rest, au mai avut loc scăderi ușoare, dar preponderent pe piața veche -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

  […] Citește și: Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile oraș… […]

 • Marcel

  Am si eu o intrebare:
  Daca economia si imobiliarele mergeau asa de bine, de ce aceasta postare are atatea afisari?

 • Dorinel

  Preturile sunt inghetate in perioada starii de urgenta si merg in inertie pe trendul ultimilor ani pentru ca oricum nimeni nu vinde, nimeni nu cumpara. Ramane de vazut dupa care va fi reactia vanzatorilor, cand in continuare cererea va fi foarte mica. Si nu pentru ca cineva vrea asta, ci pur si simplu nimeni nu isi va mai permite luxul unei rate pe fondul cresterii inflatiei la 7% de anul acesta, vor exploda preturile la bunurile de baza si multe venituri vor fi oricum taiate. Va fi nevoie si in acest domeniu de putina reconsiderare din partea vanzatorului.

 • Fiecare bula are un ac

  Buna ziua,

  Fiecare bula are un ac!!!

  Se pare ca multi nu citesc carti de istorie economica, nu urmaresc ratele dobanzii de referinta a: FED-ului, a Bancii Centrale, a BEC, nu urmaresc PMI-ul unei tari, rata de creditare consum, GDP-ul strans legat cu velocitatea numerara in piata, s.a.m.d.p.

  Se pare ca multi tineri nu au stat de vorba cu bunicii si parintii lor.

  Exista perioade ciclice in economia globala, aceste perioade ciclice sunt cuprinse in perioade mai mari ciclice.

  In toata istoria economica in aceste perioade cicice mari au existat:

  – bule agricole (bula terenurilor)

  – bule tehnologice (bula tractoarelor si a masinilor)

  – bula metalelor pretioase (aur si argint)

  – bula fortei de munca (sclavism si migratii forta de munca)

  – bula imobiliara

  – bula creditelor de consum

  – bula bursiera

  – bula internetului

  – bula serviciilor online

  – bula textilelor

  Toate aceste fenomene sunt angrenate in primul rand de robinetul principal al fluxului numerar, nou, curs in piete.

  Cine varsa acest flux numerar, conform teoriei rezervelor fractionate, el se creaza „din nimic” legal.

  Prin forma de IOUs Guvern catre FED (sau banca centrala) se face swap, in urma acestui swap apare in conturi „valuta”.

  Pe baza „valutei” si rezervei fractionate se revarsa in piata prin Obligatiuni, titluri de stat, imprumut, etc, fluxul numerar nou creat. Cu cat fluxul numerar nou creat se invarte in piata, din mana in mana, din cont in cont, cu atat creste „velocitatea”, cu atat creste GDP-ul.

  Cu cat creste gdp-ul cu atat se incalzesc, sau reincalzesc, activele intrinseci in piata, chiar daca activele emotionale, perisabile, nu se incalzesc atat de mult – masini, alimente, consumabile; (adica cresc sau descresc).

  Aceasta relatie nu este data, in radacina problemei, de investitori sau consumatori de ordin final, ci de relatia Primordiala intre GUVERNE si BANCI CENTRALE.

  Guvernul este principalul si marele cheltuitor, el nu o sa lase pe durata mandatelor politice ca prezentul sa cada nominal mai jos fata de trecut, decat la o cota tolerata de partile implicate. – asta poate insemna deflatie sau starea de criza, depresie economica.

  Guvernul trebuie sa creasca mereu cheltuiala ca sa tina pasul cu cota parte acceptata de parti pentru a nu cadea intr-o depresie economica de lunga durata. (10-20 ani) Exemplu Japonia

  !!!Scump sau ieftin un active nu trebuie sa fie scum sau ieftin si nominal, ci trebuie sa devina scump sau ieftin in raport cu alte avtive, valori in piata, la data momentul converisie valorilor.!!!

  FED a reusit cu injectii numerare sa incalzeasca mai toate activele globale a celor ce au ca forma de imprumut catre statul emitent Obligatiuni Statale denominate in USD FED.

  USA este obligata sa exporte inflatia numerara prin QE, MMT, si mai nou Q Infinity, caci altfel risca sa faca in interiorul tarii hiper inflatie (exemplu Romania ’90-98, cad dupa caderea regimului a inceput sa se intoarca toata valuta exportata in exteriorul tarii prin forme de obligatiuni, indatoriri).

  O alta fata a acestor bule este ca ele sunt trecatoare, nu pot sa existe la infinit, in istoria trecuta, sunt date clare care demonstreaza ca au existat perioade de existenta si posibilitati de achizitie locuinta gratis sau cu1-10 salarii.

  Nu ca in 2008 la 320 de salarii o locuinta sau acum 140 salarii (unde am pirdut din conversie in euro 40%), nu spun ca oportunitati de 10-20 de salarii vor mai aparea prea curand, dar cant rata la banca e mai scumpa sau egala cu chiria, mai bine stai in chirie o perioada.

  Cand rata la banca este cel putin mai ieftina cu 30% fata de chirie atunci poti sa consideri rata la banca in loc de chirie, ideal e sa rata la banca cand 40-50% diferenta intre rata si chirie.

  Bunicii si Strabunicii au avut perioade in viata cand au reusit sa construiasca pe gratis case si sate intregi (cu pretul razboiului), mana de la mana.

  Prin forte propii au reusit sa ridice active intrinseci, iar pe baza si in jurul acelor active au reusit sa rasara si CARuri sau Banci. Pe baza aparitiei activelor intrinseci se pot genera alte forme de imprumut ce contribuie la inflatia preturilor viitoare in piata.

  Cand actvele imobiliare sufera salturi astronomice inseamna ca este inflatie, dar nu inflatia declarata nominal in cosul de consum, ci inflatia reala nedeclarata dar vizibila. De mult ani CPI-ul nu mai inclute fluctuatia activelor intrinseci in raportul final al inflatiei, caci astfel se prinde toata populatia si incepe sa cheltuiasca responsabil, guvernul nu mai poate sa fure prea multi bani, ci doar atat cat ii permite piata reala.

  Caci fluxurile numerare intrate in piata nu mint piata, velocitatea cu care incalzesc activele demonstreaza repetarea accelerata a bancilor de a fractiona rezervele la cote speculative pentru a avea o rata de recuperare mai rapida a profiturilor.

  DAR cand AURUL incepe sa creasca, bancile incep sa tremure, aurul este registrul suprem contabil, ascensiunea aurului a demonstrat mereu urmatoarea criza.

  Bancile nu se tem de AUR, se tem de observarea pietei asupra absortiei aurului in raport cu inflatia data de jocul fluxurilor numerare in piata. Cand bancile sesizeaza asta incep sa se uite mai bine in balantele interne, incep sa observe randamente in scadere la unele obligatiuni, active, etc, din portofolii; incep sa ceara avansuri mai mari de 15% la credite, respectiv 25%-30-40%.

  Cand o banca cere avans 30% la achizitia unui activ imobiliar, fara sa iti ofere posibilitate de achizitie la 5%, 10%,15% (fara prima casa ci ipotecar) atunci inseamna ca esti pe varful speculei si imediat in prabusirea speculei.

  Caci banca nu cere degeaba 30-40%, cere ca sa fie sigrura ca ea nu se arde, ci daca e sa te arzi tu, ea are cash deja de la tine, in caz de imposibilitate din partea ta, te executa si plaseaza dosarul.

  Cine doreste, sa invete, cum functioneaza cu adevarat economia, imobiliarele, cum sa nu fie tepuit, pacalit, trebuie sa invete sa urmareasca cuvinte precum: FED, rata dobanda referinta, salturile procentuale a salariului minim converit in alte cosuri valutare si aur/argint.

  Sper ca aceste informatii gratuite sa va ajute in viitor.

 • Piața închirierilor, rezilientă în fața pandemiei -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

  […] Citește și: Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile oraș… […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe