Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Iulie 2011

Prima Casă 4 aduce condiţii mai bune pentru beneficiar decât ediţiile precedente. Băncile răspund: Ce trebuie să ştii dacă vrei un credit

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

În condițiile modificării condițiilor de creditare prin Prima Casă, fondurile deja eliberate pentru acordarea de împrumuturi în cea de-a patra fază a programului ar trebui să fie suficiente pentru o perioadă de un şi jumătate-doi.

După o aşteptare prelungită, cei care doreau să achiziţioneze o locuinţă prin intermediul unui credit Prima Casă pot răsufla acum uşuraţi. Pe 6 iunie a început oficial cea de-a patra etapă a programului, atunci când Banca Comercială Română (BCR) a anunţat că acordă credite co-garantate de către stat. Între timp, patru alte bănci au făcut acelaşi pas: CEC Bank, Alpha Bank, Banca Română de Dezvoltare (BRD) şi Millennium Bank. Pe lista de aşteptare pentru avizarea normelor de creditare de către Banca Naţională Română se află încă şapte instituţii de credit. Băncile care acordă în prezent credite Prima Casă cumulează un plafon de aproximativ 1,14 miliarde de euro – asta dintr-un potenţial maxim de 1,6 miliarde de euro, conform declaraţiilor premierului Emil Boc.

Potrivit estimărilor bancherilor, aceste fonduri ar fi suficiente pentru acordarea de credite pentru o perioadă semnificativă de timp. „Fondurile care s-au eliberat – în momentul de faţă există un potenţial de peste 1 miliard de euro care să fie injectat în piaţă – este puţin probabil să fie absorbite într-un interval mai mic de un an şi jumătate-doi – perioadă în care se pot întâmpla multe”, subliniază Ştefan Coroianu, director executiv în cadrul Direcţiei Managementul Produselor Retail a BCR.

Pentru a-ţi răspunde la întrebările legate de noua versiune a programului guvernamental, www.imobiliare.ro a organizat o întâlnire specială a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare (CPI) – „În dialog direct cu băncile”. Reprezentanţii instituţiilor de credit care au acceptat invitaţia noastră au contribuit la lămurirea câtorva aspecte importante ce ţin de acest program.

1. Care sunt diferenţele dintre Prima Casă 4 şi ediţiile precedente?

În primul rând, riscul de garantare este împărţit acum în proporţii egale între stat şi bancă. Acest lucru are o consecinţă pozitivă asupra consumatorului final, prin reducerea cheltuielilor pe care acesta le are de suportat: astfel, comisionul plătit anual către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) – de 0,49% – se reduce la jumătate, întrucât este raportat la 50% din valoarea totală a împrumutului.

Cea de-a doua mare schimbare constă în posibilitatea accesării acestui program şi de către persoanele care deţin deja o locuinţă, dar aceasta are o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi utili. Singura condiţie este ca respectivul imobil să nu fi fost achiziţionat tot prin intermediul unui credit Prima Casă.

Acestor două diferenţe li se mai adaugă câteva modificări de ordin “tehnic”, precum:
– reintroducerea promisiunii de garantare pentru construcţia de locuinţe înainte ca imobilul să fie înscris în Cartea Funciară;
– eliminarea limitei de vârstă – nu trebuie să ai o vârstă maximă pentru a accesa un astfel de împrumut. Cu toate acestea, fiecare bancă are propriile condiţii de creditare care prevăd ca vârsta maximă a unui client la momentul finalizării rambursării unui credit să nu depăşească 65-70 de ani;
– limita de deţinere a unei locuinţe – în ediţia precedentă a programului, nu puteau aplica cei care deţinuseră un imobil după anul 2000.

Ştefan Coroianu este de părere că eliminarea tuturor acestor restricţii va asigura un influx semnificativ de cereri de creditare prin programul Prima Casă.

2. Oferă noua etapă aceleaşi costuri reduse ca şi ediţiile precedente?

Da. Atât avansul solicitat de către bănci a rămas acelaşi – 5% -, cât şi nivelul maxim admis al dobânzilor solicitate de acestea: Euribor la trei luni plus 4%, pentru creditele în euro, şi Robor la trei luni plus 2,5%, pentru creditele în lei.

3. Ce fel de imobil pot achiziţiona sau construi prin intermediul acestui program? Există o preferinţă a băncilor pentru un anumit gen de locuinţe?

La modul teoretic, cu ajutorul unui credit Prima Casă poţi cumpăra sau construi orice fel de locuinţă, atâta timp cât de încadrezi în plafoanele de creditare admise:
– 60.000 de euro pentru apartamentele finalizate (indiferent de anul construcţiei)
– 70.000 de euro pentru construcţia unei case de la zero de către un singur beneficiar
– 75.000 de euro pentru construcţia unei locuinţe prin intermediul unei asociaţii de cel puţin doi proprietari (asociaţie fără personalitate juridică).
În ciuda acestor condiţii generale, fiecare bancă are totuşi propriile norme de creditare ce pot impune anumite limite. Spre exemplu, BRD şi BCR nu acceptă imobile mai vechi de 50-60 de ani, astfel încât la terminarea perioadei de rambursare a creditului locuinţa să nu-şi fi depăşit perioada medie de viaţă (de 100 de ani). Pe de altă parte, Alpha Bank nu impune o limită în ceea ce priveşte anul de construcţie, însă prevede ca imobilul achiziţionat să nu fie inclus pe lista de risc seismic. O metodă de „filtrare”, atât pentru Alpha Bank, cât şi pentru Millennium Bank, o reprezintă acceptul asiguratorului de a încheia o poliţă pentru respectiva unitate locativă. Ştefan Coroianu spune că nu doar banca, ci şi piaţa însăşi ţine cont de criteriul anului de construcţie. Potrivit acestuia, cererea de credite pentru achiziţionarea de imobile construite înainte de 1975 a fost nulă pentru BCR.
În ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, Ana Maria Tincu, reprezentanta Direcţiei de Dezvoltare Produse de Retail şi Vânzări a Alpha Bank, spune că cererea clienţilor pentru această variantă a fost una extrem de redusă, dată fiind birocraţia implicată. Astfel, întrucât majoritatea celor care vor să-şi construiască o casă prin intermediul programului vor să deruleze lucrările fie în regie proprie, fie cu ajutorul unor firme mici, este foarte greu pentru aceştia să vină cu toate actele cerute de FNGCIMM.

4. Care este primul pas pe care ar trebui să-l fac: să găsesc o locuinţă sau să merg la bancă?

Pentru a evita situaţiile neplăcute, în care poţi pierde nu doar o anumită proprietate pe care ai găsit-o, ci şi banii de avans, este recomandabil ca, mai înainte de a începe căutarea, să faci un drum la bancă şi să soliciţi o preaprobare financiară. Aceasta are o valabilitate variabilă în funcţie de bancă (30 de zile pentru Millennium Bank, 180 de zile pentru BCR) şi îţi va permite să-ţi găseşti locuinţa potrivită încadrându-te în bugetul real de care dispui. Chiar şi aşa însă, este necesar să-ţi iei anumite măsuri de precauţie: asigură-te că antecontractul de vânzare-cumpărare include o clauză de restituire a banilor de avans în cazul în care tranzacţia nu se va finaliza pentru că nu ai reuşit să obţii împrumutul (sau suma pe care mizai iniţial). Se poate întâmpla, spre exemplu, ca valoarea de evaluare a imobilului să fie mai mică decât preţul cerut de vânzător, iar atunci nu vei reuşi să obţii întreaga sumă de care ai nevoie.

5. Ce condiţii îmi oferă fiecare bancă în parte? Cum aleg?

BCR:
– plafon de 600 milioane de euro;
– dobânda este variabilă, formată din Euribor la trei luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu banca şi o marjă de 3,95% pentru clienţii fără istoric.
CEC Bank:
– plafon de 27 milioane de euro;
– dobânda este variabilă, formată din Euribor la trei luni plus 4% pentru creditele în euro şi Robor la trei luni plus 1,9%, pentru creditele în lei.
Alpha Bank:
– plafon de aproximativ 135 milioane de euro;
– dobândă variabilă, formată din Euribor la trei luni, plus o marjă de 4%
BRD:
– plafon de aproximativ 325 milioane de euro;
– două paliere de dobândă, în funcţie de perioada de rambursare a creditului: între 10 şi 20 de ani, o dobândă formată din Euribor la trei luni, plus o marjă de 3,65%; pentru perioadele cuprinse între 20 şi 30 de ani, o dobândă formată din Euribor la trei luni, plus 3,75%.
Millennium Bank:
– plafon de circa 50 de milioane de euro
– dobândă variabilă, formată din Euribor la trei luni, plus o marjă de 4%.
Dincolo de aceste costuri standard, există anumite diferenţe între condiţiile de creditare specifice fiecărei bănci – cum ar fi numărul de coplătitori acceptaţi, ponderea veniturilor secundare luate în considerare etc. -, fapt pentru care este recomandat un studiu atent al fiecărei oferte în parte pentru a lua cea mai potrivită decizie pentru tine.

6. Există şi alternative la Prima Casă?

Instituţiile financiare care acordă în prezent credite prin acest program au în ofertă şi alte tipuri de credite ipotecare. Adrian Jantea, director de Promovare şi Distribuţie Persoane Fizice în cadrul BRD, spune însă că aceste oferte nu sunt „alternative” la Prima Casă, ci pur şi simplu produse concepute pentru alte categorii de public. „Nu toţi se află la Prima Casă, nu toţi au o casă mai mică de 50 de metri pătraţi. Sunt şi alt gen de clienţi, cu alte nevoi”, subliniază acesta. Diferenţa fundamentală între programul Prima Casă 4 şi celelalte produse ipotecare oferite de bănci ţine atât de nivelul dobânzilor, cât şi de valoarea avansului solicitat – de minimum 10%.

7. Care este riscul de a nu-mi mai putea plăti creditul? Ce se întâmplă dacă ajung în situaţia aceasta?

Atât FNGCIMM, cât şi băncile participante la program sunt de acord cu faptul că rata de default a creditelor Prima Casă este mult mai redusă în comparaţie cu alte produse ipotecare, situându-se în jurul valorii de 1%. Potrivit lui Adrian Jantea, BRD are în prezent un singur caz ajuns la executare silită. Ceva mai multe situaţii de acest tip există în cazul BCR – având în vedere că şi volumul de credite este mult mai mare -, însă nu este vorba de un volum îngrijorător, spune Coroianu. La rândul lor, reprezentanţii Alpha Bank şi Millennium spun că nu au înregistrat până acum niciun caz de executare silită a unui imobil achiziţionat prin Prima Casă.

Reprezentanţii băncilor participante la program recomandă actualilor şi potenţialilor beneficiari ca, în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate financiară, să solicite cât mai repede posibil ajutorul băncii. „Cel mai important lucru în astfel de situaţii este ca în momentul în care clientul ajunge sau simte că se apropie de o perioadă de dificultate financiară să vină imediat să discute cu banca. E interesul ambelor părţi să se găsească o soluţie”, spune Coroianu. Printre soluţiile aplicate cu predilecţie de către bănci în asemenea situaţii se numără amânarea plăţii dobânzii sau ratelor pentru o anumită perioadă (trei-şase luni sau chiar mai mult) şi extinderea perioadei de rambursare.

Părerile cititorilor
25 păreri
  • Vasile pop

    Cei cu intarzieri la rate pot obține un imprumut pt. Prima Casa?

  • Onuta

    Detin imobil proprietate personala eu și soțul meu destinata ca și casa de vacanta! Ma încadrez la Prima Casa?

  • Catalin Stefan

    Daca am un teren intravilan de 500m patrati pe numele meu, pot face credit pentru Prima Casa?

  • Mihaila Petruta

    Eu am 39 pot sa fac Prima Casa? Si la un salariu pe cartea de munca cat credit pot sa fac? Multumesc! Salariu de 1900 lei. Scuze.

  • floarea cornelia

    Cum pot obține Prima Casă cu salariul minim pe economie?

  • Palaghia Florin

    As dori sa cumpăr apartamentul de la părinți deoarece am facut investiții in el si acum ei vor sa il vândă. Nu stiu cine poate sa îmi dea credit pt. astfel de împrumut, îmi trebuie 120000 roni.

  • sotea crina liliana

    Pot face un credit pentru Prima Casa daca am salariul minim pe economie, fiind divortata si in grija doi copii minori? Multumesc!

  • capsa cosmin

    Lucrez in Anglia, si sotia ia prenatal in tara. Ce conditi trebuie sa indeplinesc pentru a face acest imprumut?

  • andrei

    As dori sa aflu, daca cumpar primul apartament cu bani cash, obtin ceva facilitati sau nu?

  • Stoica maria

    Poate face împrumut prima casa doar sotul deoarece eu am lucrat pana acum 4luni, dar din motive casnice acum sunt casnica? mentionez ca sotul are un salariu de 1750 net cu bonuri.va multumesc si astept informatii.

  • Delia

    Vreau sa cumpăr un apartament intr-un imobil din 1964, pot sa am probleme cu obținerea acordului de la fondul de garantare?

  • hoancia liliana

    As dori un imprumut Prima Casa. Salariul meu net este de 2100 ron, am 44 de ani si nu sunt casatorita. Pot bneficia de acest program? Multumesc.

  • Vasile

    Bunà. eu as dori sà stiu daca eu am un depozit pentru prima casà de 5 ani ..si as vrea un àmprumut pentru finalizare ..restructur

  • Mariana Purcarea

    Buna ziua,ma numesc Mariana am 44 de ani necasatorita cu un baietel de 10 ani.Lucrez in Spania cu contract indefinit,vechime 2 ani si 850 de euro Ma intereseaza daca pot sa obtin un credit si care sunt documentele care trebuiesc in cazul in care voi depune un dosar.Daca vin cu ele din Spania cred ca trebuiesc traduse legalizate.va rog daca se poate sa primesc un raspuns.Multumesc

  • DUMITRU

    se mai acorda credite prin programul prima casa ? m-am interesat pe la banci si au spus ca deocamdata nu se mai acorda .am dosarul la banca de 1 luna si nici macar nu l-au trimis la analiza din cauza asta.cind se deblocheaza fondurile ?

  • luchian george

    Buna ziaua as dori si eu un inprumut pt prima casa am 25 de ani urmeaza sa ma insor lucrez in constructii pe cartea de munca am 4 ore lucreaza si viitoare sotie tot cu carte de munca ea are pe 8 ore si nu ne intelegem bn cu parinti si vrem sa luam o casa sa stam fericiti amandoi va rog sami spuneti daca pot face inprumut pt casa va multumesc

  • cristian

    buna seara am un ap 3 cam dec conf 1 bloc vechi si vreau sa-l vind cu 65000 euro si sa fac prin prima casa sa-mi iau un ap cu 3 cam bloc nou prin prima ca sa ne acorda 50000 euro pot platii suma de pe ap vindut citi ani si ce rata VA MULTUMESC

  • toma tatiana

    as dori un imprumut pentru prima casa dar eu si sotul avem un salariu cumulat pe cartea de munca 2400

  • Loredana

    as dori sa stiu si eu daca putem face un credit pt un apartament prin prima casa , daca am doar 2 ore pe cartea de munca ,dar un salariu de 1400 lei ?

  • Adriana Lefter

    Buna ziua!

    Da, puteti contracta un credit Prima Casa cu acest venit, dar suma imprumutata nu va fi foarte mare. Va rugam consultati acest articol pentru mai multe informatii.

    O zi buna!

  • Georgeta Coltea

    Buna ziua,
    As dori sa beneficiez de programul prima casa.Salariile cumulate ( al meu si al sotului) se ridica la suma de16.000 RON pe cartea de munca. Este posibil?
    Va Multumesc anticipat

  • adriana

    Buna ziua, in ce stadiu trebuie sa fie locuinta pentru a putea fi evaluata de catre un evaluator trimis de banca??? Adica trebuie sa fie beaparat locuibila in acel moment?? Sau????

  • Melus Roxana

    buna seara..noi avem un ap cu 2 camere conf 2 semidecomandat ..noi vrem sa-l vindem 39.000 vde euro si sa facem prin prrima casa sa ne luam un ap cu 3 camere..noua prin prima casa ne acorda 56.000 de euro..putem plati suma de pe ap vandut si cati ani si ce rata vom avea??multumesc …

  • Adriana Lefter

    Pe http://www.imobiliare.ro au fost postate mai multe articole despre programul Prima Casa, ce ofera informatii generale despre criteriile de eligibilitate in cadrul acestui program. Fiecare banca are insa propriile conditii, mai mult sau mai putin diferite, de acordare a creditelor, astfel incat cel mai bine ar fi sa luati legatura fie cu un broker de credite, fie cu reprezentanti ai mai multor banci. Succes!

  • adriana

    as dori un imprumut pentru a-mi cumpara o casa,nu am servici,dar lucrez in italia,se poate,daca se poate,as dori conditiile care sunt.va multumesc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat o locuință prin programul Noua Casă, dar acum din diverse motive vrei să renunți la ea? Poate că ai decis să te muți într-un alt oraș sau...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Cum a ajuns un angajat al BNR să fie uimit de eficiența brokerului de credite

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cât de importată este...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Când ai în joc 10.000 de euro, fiecare minut contează, iar brokerul de credite te poate salva

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cum câteva minute...

citește mai departe
Cum obții cel mai bun credit pentru locuință? Participă la webinarul gratuit Imobiliare.ro pentru informații valoroase la început de 2024

Vrei să cumperi o locuință în următoarea perioadă și ai nevoie de un credit în acest sens? Află direct de la un expert în domeniu tot ce trebuie să...

citește mai departe
Noua Casă 2024: Ce locuințe îți poți cumpăra și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit?

Lansarea programului Noua Casă 2024 este așteptată în curând. Iată ce locuințe pot cumpăra românii și ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinescă cei interesați de un astfel de...

citește mai departe