Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 apr. 2014

Pro și contra vieții de chiriaș

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Ştirea zilei, Chiriaşi

În țări occidentale precum Statele Unite ale Americii sau Germania, a sta în chirie este o soluție cât se poate de practică și populară.

Spre deosebire de România, unde cea mai mare parte a populației (peste 90%, potrivit datelor Eurostat – Biroul de Statistică al Uniunii Europene) preferă să dețină propria locuință, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Germania, varianta închirierii este extrem de populară. Aceasta din urmă are, desigur, o serie de avantaje semnificative, însă vine „la pachet” și cu câteva dezavantaje.

Imobiliare.ro prezintă, în cele de mai jos, câteva argumente pro și contra închirierii unei locuințe:

cu chirie

Avantaje:
1. Ești liber să te muți oricând:
În timp ce un proprietar este, într-o oarecare măsură cel puțin, „legat” de casa în care locuiește, un chiriaș poate decide oricând să se mute – rapid și fără (prea multe) bătăi de cap. Spre exemplu, dacă ți se oferă un loc de muncă mai bun în alt oraș al țării, poți porni la drum și în câteva zile, cu toate bagajele făcute. De asemenea, atunci când stai în chirie te poți adapta cu ușurință la evoluția situației tale materiale sau familiale, optând pentru o locuință mai mare sau mai mică sau pentru una situată într-un alt cartier.

2. Scapi de presiunea ratei la bancă:
Chiar dacă suma pe care trebuie să o plătești lunar pe chirie poate fi perfect comparabilă cu rata la un credit ipotecar, presiunea psihologică resimțită de un proprietar de locuință este mult mai mare decât cea a unui locatar temporar. Asta pentru că, în caz de imposibilitate de plată, cel dintâi poate ajunge să piardă casa în care a investit ani de zile, în vreme ce chiriașul nu pierde, practic, nimic.

3. Nu ai responsabilitățile deținerii unei proprietăți:
În țările occidentale, unul dintre avantajele majore ale statului în chirie constă în faptul că ești „scutit” de plata taxelor pe proprietate – ce pot ajunge la valori considerabile. Și în România, acesta este un punct forte demn de luat în seamă, chiar dacă aceste cheltuieli nu sunt atât de mari. În plus, un chiriaș nu va trebui să se preocupe nici de lucrările de reparație sau renovare a locuinței, de uzura sa în timp sau a dotărilor acesteia.

Dezavantaje:
1. Banii pe care îi plătești lunar pe chirie sunt „pierduți”:
Poate că dezavantajul resimțit cel mai acut de chiriași este senzația că banii pe care îi plătesc în fiecare lună proprietarului sunt „pierduți”. Asta reiese, cel puțin, din comparația cu varianta contractării unui credit ipotecar, caz în care rata lunară achitată către bancă se „adună” în contul prețului plătit pentru propria locuință (chiar dacă, în urma dobânzilor și comisioanelor, aceasta ajunge să coste de două sau chiar de trei ori mai mult decât valoarea sa efectivă de achiziție). Speranța că, după 10, 20 sau 30 de ani de efort financiar, vei „rămâne cu ceva” este una ce cântărește greu în ochii proprietarului.

2. Nu te poți stabili într-un loc:
Flexibilitatea caracteristică vieții în chirie este doar o fațetă a monedei – reversul său este însă instabilitatea. Față de alte țări „cu tradiție” în domeniu, acest dezavantaj este resimțit mult mai acut în România, unde închirierile pe termen lung (de peste doi ani) sunt destul de rare. Mai ales pentru familiile cu copii, a te muta din loc în loc este o provocare serioasă.

3. Ești constrâns în ceea ce privește amenajarea casei:
Pentru cei care tind să se stabilească într-un loc și să-l transforme în „acasă”, statul în chirie poate deveni o problemă. Există, desigur, varianta de a închiria un apartament nemobilat, pentru a-l amenaja după propriile gusturi, însă oferta pe acest segment nu este foarte consistentă. În plus, a te muta în mod repetat cu tot ce ai prin casă (mobilă, aragaz, frigider, mașină de spălat etc.) este o perspectivă ce complică mult viața de chiriaș.

Citește și: Tu cât îți permiți să dai pe chirie: 3 sfaturi utile la stabilirea unui buget

Părerile cititorilor
3 păreri
 • Petre mihaela

  Sincer e de preferat sa stai in chirie avand in vedere ca serviciile nu sunt stabile in Romania astfel daca tu ai fi proprietar dar de fapt chiriasul . Bancii si nu ai mai avea servici cum vei mai plati ratele. Nu cred ca ti ar conveni sa platesti rate si sa ti ia banca casa si tu sa fii din nou chirias dar sa platesti si la banca pentru fosta casa!!!!!!!!!??????

 • Claudiu

  Hello,

  Sfaturi generaliste care seamana mai mult a stereotipii. Doua minute de logica ar fi fost necesare sa ajungeti la argumentul obiectiv primit in 23.04.2014.

  O zi buna!
  Claudiu

 • ue

  Sfat prostesc. Salariul minim in Germania,Franta,Anglia,este 1400 Euro….Salariul minim in Romania este 185 Euro. De ce nu luati in calcul variantele asa:Chiria minima in tarile enuerate mai sus,incepe de la 200 Euro,(15% din salariu).Chiria minia in Romania incepe de la 200Euro,(un salariu mini pe economie).Daca la noi chiria minia pe luna ar incepe de la 30 Euro,ia sa vezi tu cati chiriasi vom avea si cati proprietari vor mai fi ?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe