Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 feb. 2020

Proiecte industriale, office și de retail de peste 1,2 milioane de metri pătrați anunțate pentru 2020

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

În 2019, spațiile industriale și logistice au reprezentat aproape 70% din livrările consemnate la nivel național.

Anul 2020 va aduce un nou record național al livrărilor de noi spații industriale, de birouri și de retail, relevă cel mai recent Bucharest City Report publicat de JLL. Potrivit datelor companiei de consultanță, dezvoltatorii de pe piața locală au anunțat proiecte de peste 1,2 milioane de metri pătrați.

Și în acest an, „motorul” pieței de dezvoltare urmează a fi segmentul logistic și industrial, proiectele anunțate la acest capitol ridicându-se la peste 830.000 de metri pătrați – ceea ce achivalează cu 68% din total. Stocul de asemenea spații va depăși, astfel, un nou prag psihologic, ajungând la 5,29 milioane de metri pătrați.

Pe parcursul lui 2019, dezvoltatorii au livrat 650.000 metri pătrați de spații industriale și logistice moderne la nivel național. Astfel, la sfârșitul anului trecut, stocul industrial modern din România a ajuns la peste 4,46 milioane metri pătrați.

Sursa: JLL

„Continuând evoluția foarte bună de anul trecut, 2020 reconfirmă interesul dezvoltatorilor imobiliari și potențialilor chiriași pentru noi proiecte, atât parcuri industriale, cât și clădiri de birouri și centre comerciale. Livrările importante anunțate pentru 2020 răspund unei cereri cel puțin la fel de mari și contribuie astfel la o creștere sănătoasă, de care vor beneficia în cele din urmă toți actorii din piață. Pe de altă parte, având în vedere că investițiile imobiliare sunt realizate în general urmând o viziune pe termen lung, ele denotă totodată și încrederea companiilor în viitorul pieței locale și perspectiva economică a țării.”

Alexandru David, analist, Research Department JLL Romania

 

Citește și: „Pulsul” pieței imobiliare comerciale în 2019: cum stăm la capitolul birouri, spații industriale și de retail

Peste 280.000 de metri pătrați de birouri noi în Capitală

Stocul de spații de birouri din București a crescut anul trecut cu 282.600 de metri pătrați, până la aproape trei milioane de metri pătrați. Pentru 2020, dezvoltatorii au anunțat că vor finaliza proiecte în suprafață cumulată de 205.000 metri pătrați. Aceasta reprezintă aproximativ 73% din suprafața livrată în 2019, un an-record din acest punct de vedere.

Livrările office importante așteptate pentru 2020 sunt Ana Tower în Nord – în zona Expoziției, a treia fază a Globalworth Campus, în Dimitrie Pompeiu, precum și Globalworth Plaza și One United Tower, în Floreasca – Barbu Văcărescu. În total, acestea vor adăuga 116.000 metri pătrați de birouri la stocul modern.

Sursa: JLL

Peste 80% din livrările pe retail, în afara Bucureștiului

Pe piața de retail au fost livrate, în 2019, proiecte totalizând 172.200 metri pătrați la nivel național, aproape 84% din această suprafață fiind în orașele secundare. Stocul total a ajuns, astfel, la aproape 3,38 milioane metri pătrați.

Pentru 2020 este așteptată finalizarea a cel puțin 180.000 de metri pătrați de spații de retail moderne, din care 12,4% ar fi localizate în București. Stocul va ajunge la 3,56 milioane de metri pătrați la nivel național, dacă toate proiectele anunțate vor fi finalizate.

Cel mai mare proiect a cărui deschidere este anunțată în acest an este AFI Palace Brașov, de 45.000 metri pătrați, dezvoltat de AFI Europe. Shopping City Târgu Mureș, dezvoltat de NEPI Rockcastle (41.300 de metri pătrați) și Dâmbovița Mall, dezvoltat de Prime Kapital în Târgoviște (33.000 de metri pătrați) sunt alte proiecte importante programate spre livrare anul acesta.

În București, este anunțată deschiderea extinderii parcului de retail Colloseum, din Bucureștii Noi (cu un mall în suprafață de 16.500 metri pătrați), dar și extinderea cu 6.000 metri pătrați a Veranda Mall, din zona Obor.

Sursa: JLL
Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Colliers: „Impactul COVID-19 asupra economiei în general și asupra pieței imobiliare în particular este extrem de incert”

Sectoarele de retail și de agrement sunt, cel puțin pe termen scurt, printre cele mai afectate de starea de pandemie. Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară...

citește mai departe
În 2020, investițiile în imobiliare pot depăși un miliard de euro. Tot piața de birouri va fi „vedeta”

Atingerea acestui prag financiar ar echivala cu o creștere de circa 55% față de volumul consemnat anul trecut. 2020 se conturează a fi cel mai bun an pentru investițiile...

citește mai departe
2019, comparabil cu 2008 la livrările de spații comerciale moderne. Cum se întrevede 2020

Stocul comercial modern din România este distribuit aproximativ egal între segmentul de birouri, cel de retail și cel logistic. Pe parcursul anului 2019, dezvoltatorii imobiliari au livrat, la nivel...

citește mai departe
„Pulsul” pieței imobiliare comerciale în 2019: cum stăm la capitolul birouri, spații industriale și de retail

Pe piața imobiliară comercială au avut loc, doar în 2019, livrări de peste 800.000 de metri pătrați. Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de compania de consultanță...

citește mai departe
„Vin americanii”… în imobiliare! Trei tranzacții importante încheiate toamna aceasta

Toate cele trei achiziții, încheiate în orașe diferite, au implicat infuzii de capital american. Real estate-ul autohton își dovedește atractivitatea în ochii investitorilor străini, săptămâna aceasta fiind anunțate trei...

citește mai departe