Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 mart. 2020

„Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Răspândirea coronavirusului și pe teritoriul României, laolaltă cu măsurile impuse de autorități pentru limitarea acesteia, pune în dificultate multe sectoare economice. Imobiliarele nu fac, desigur, excepție.

Un webinar găzduit la finele săptămânii trecute de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), alături de trei jucători din domeniu, a arătat că piața tranzacțiilor cu locuințe continuă să funcționeze, chiar dacă într-un ritm mult redus față de normal, în această perioadă. Majoritatea agenților imobiliari s-au repliat și lucrează de acasă, încercând să se adapteze cât mai bine cerințelor mediului online, prin video-call-uri, o mai bună prezentare online a proprietăților și chiar prin tururi virtuale. „Toată lumea promovează prezența online, avem tool-urile care ne permit să lucrăm online. Instrumentele de promovare lucrează în continuare. În ansamblu, suntem pregătiți să schimbăm modul de lucru”, spune Răzvan Cuc, președintele rețelei de francize RE/MAX Romania.

„Societatea asta nu poate să meargă înainte fără imobiliare: oricum gândești, e o necesitate de bază; după o perioadă de înghețare, care nu știu cât poate să fie, o lună, două, nouă, nu știu, lucrurile tot o să se reseteze – și chiar și în perioada asta se vor întâmpla tranzacții, pentru că societatea nu poate sta în loc.”

Broker/Owner RE/MAX Romania

 

Adaptare la interacțiunea online

Daniel Tudor, fondator și CEO al THE CONCEPT Real Estate, este de părere că, cel puțin până în momentul de față, noua metodă de lucru dă rezultate. „Sunt și clienți care au acceptat să facă video-calls, sunt și întâlniri live, dar mai puține decât în săptămânile anterioare, sunt și semnări, dar evident mult mai puține”, sublinia acesta la finele săptămânii trecute.

În plus, de precizat este că, până zilele acestea, au existat toate instrumentele necesare pentru a putea încheia acele tranzacții imobiliare aflate în desfășurare. „Notariatele sunt deschise, instituțiile statului să vedem cât vor mai fi deschise pentru obținerea documentelor respective. Tot ce se întâmplă acum e un pas înainte pentru digitalizarea României”, nota Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției bucureștene Victoria Consult, în cadrul evenimentului găzduit de CPI.

Focus pe închiderea tranzacțiilor aflate în derulare

În ciuda agitației legate de COVID-19, în ultimele două săptămâni tot au mai avut loc tranzacții – chiar dacă majoritatea acestora au fost inițiate anterior. „Multe (dealuri, n.red.) au fost din spate, jumătate ni s-au amânat. Ce e fain însă e că ni s-au amânat, nu ni s-au anulat”, spune Daniel Tudor, precizând, totodată, că piața se află într-o fază de „semisupraviețuire”.

„În primul rând, focusul meu în ultimele zece zile a fost pe partea de closing (închidere, n.red.), pentru tranzacțiile care erau în etape finale. Trebuie să iei pulsul clientului. Am sesizat o neliniște, mai ales din partea cumpărătorului. El se întreabă, și pe bună dreptate: oare fac bine că cumpăr acum, oare ar trebui să mai aștept? M-am focusat pe cumpărător, m-am dus către el, am aflat ce-l macină – am avut chiar situații în care am repoziționat prețul, am vorbit și cu proprietarul, am reconfirmat motivația acestuia de vânzare, am încercat împreună cu proprietarul o prognoză a ceea ce se poate întâmpla în următoarele câteva luni. Ei bine, tranzacția se închide, s-au reglat acolo financiar niște lucruri. În principal, aceasta este concentrarea mea, să închid tranzacțiile care deja sunt pe rol.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

 

Întâlnirile cu (anumiți) clienți nu au fost excluse!

Deși majoritatea covârșitoare a interacțiunilor cu potențialii clienți, fie ei proprietari, fie cumpărători, au trecut în online, agenții imobiliari (cel puțin unii dintre ei) nu au renunțat complet, în ultimele zile, la întâlnirile cu acei clienți hotărâți să încheie tranzacții (de vânzare, dar și de cumpărare) – întâlniri care, fiind în interes de serviciu, ar fi permise chiar și de ordonanța militară emisă weekend-ul trecut. „Nu toți oamenii din RE/MAX, din câte știu eu, sunt remote (lucrează doar de la distanță, n.red.), mai sunt care ies pe teren, cu o expunere mai mică, un număr mai mic de întâlniri, păstrând distanța și regulile astea de securitate medicală”, a subliniat Răzvan Cuc în cadrul webinarului CPI. Și Daniel Tudor accentuează importanța respectării măsurilor de siguranță recomandate de către autorități, anume folosirea de soluții dezinfectante, păstrarea distanței etc. „Mască o să aibă toată lumea. Pentru că în perioada asta cred că în portofoliul unui agent imobiliar trusa de igienă este un must-have”, completează Iulian Niculae.

„Să nu uităm că în piață există oameni cu o nevoie urgentă să cumpere (după ce au vândut un alt imobil). În perioada următoare, asta vom face – vom ține legătura, vom sonda, vom vedea în primul rând noi ce se întâmplă pe piață. Trebuie să culegem informație, ne informăm, ca să putem fi pregătiți cât mai bine.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

 

Atenție și la „virusul” psiho-social!

În opinia lui Daniel Tudor, doar timpul va arăta cum vor evolua lucrurile în continuare. Acesta punctează că din China vin deja semnale pozitive în privința luptei împotriva COVID-19, ceea ce dă speranță și Europei. După încheierea acestei perioade dificile și pe plan local, „lucrurile își pot reveni vertiginos”, inclusiv în imobiliare.

Reprezentantul RE/MAX Romania este de părere că, dincolo de criza medicală, există și un „virus psiho-social”, alimentat la nivel informațional, iar la finalul acestei perioade de criză o să fie mult mai multe victime din zona economică. Punctând că este foarte importantă atitudinea fiecăruia, recomandarea sa pentru (potențialii) clienți din imobiliare – și nu numai! – este „să stea cât se poate de relaxați, cât se poate de «nepanicați»” – asta nu înseamnă nepăsători! – „pentru că o să vină momentul în care o să ieșim din curbă și ăsta o să fie momentul care o să facă diferența”.

Părerile cititorilor
9 păreri
 • Ce strategie de lucru a adoptat rețeaua de agenții RE/MAX pentru când vom ieși din izolare -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

  […] „Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să… […]

 • IAG

  Daca mai dureaza 3 luni de zile, pot sa scada preturile!!

 • Dan

  Trebuie sa fi nebun sa spui acum ca va urma o revenire vertiginoasa in imobiliare, imediat ce pandemia va lua sfarsit (pentru moment). La fel de nebun trebuie sa fi ca sa faci vreo achizitie majora in urmatoarele 18-24 de luni.

 • Dorinel

  Hai sa vorbim sa ne aflam in treaba. De unde atata speranta de revenire? Poate doar daca esti un speculant, nu dezvoltator imobiliar ca ei isi calculeaza bine sansele in fata unei crize. Sunt milioane de someri si vor fi zeci de domenii de bussinesuri care vor merge foarte greu dupa aceasta epindemie. Retineti! In 2 luni varful epidemiei va trece, dar epidemia nu va disparea. Afacerile vor fi in continuare afectate pentru ca libera circulatie va fi in continuare marcata de teama. Nimeni nu va mai fi atat de liber in constiinta sa iasa sa consume anumite servicii si produse. Statul va fi si el secatuit de efortul in domeniul sanitar al ajutoarelor catre someri si companii, firme. Nu va mai putea primi aceeasi bani de la industrie. Anumite programe, precum prima casa sunt in pericol. Turismul va fi foarte redus, lumea va fi sceptica in a pleca in vacante. Si dumneavoastra credeti in reveniri? De unde bani? De unde credite? O sa cumpere de la dumneavoastra imobilele doar speculatii de masti, manusi si dezinfectanti. Nu mai lansati fitile. E momentul sa coborati cu picioarele pe pamant. Eu cred ca preturile terenurilor vor scadea mai mult ca la constructii pt ca materialele sunt totusi scumpe si va fi greu sa se justifice in sens financiar o ieftinire majora. Totusi va fi mult mai mare simtul raspunderii atunci cand se va face un pret si referitor la constructie pentru ca cel ce va cumpara va fi mult mai atent la economii. Tot odata preturile terenurilor sunt umflate fara rost. Pret nejustificat. Astea pot scadea destul.de mult. Respect si sanatate va doresc!

 • Andrei Toader

  Pandemia de coronavirus va avea cu siguranță un impact asupra pieței imobiliare. Așa cum se poate observa deja, toate piețele se află pe o traiectorie descendentă. Este o situație de criză foarte periculoasă. Nu știm ce ne rezervă viitorul apropriat, nu știm ce se va întâmpla, dar cu siguranță toate acestea vor avea un impact NEGATIV asupra pieței imobiliare pentru că ritmul de tranzacționare deja a încetinit.

 • Lesevescu

  Sunt optimist in ceea ce priveste stabilitatea economiei in general si a pietei imobiliare in special. Prognozez o usoara scadere a preturilor imobilelor, despre care cred ca in ultima vreme au cam crescut usor artificial!

 • Silviu Daniel

  Cred ca cel mai important in perioada asta este ca bancile sa-si mentina creditarea, inclusiv Programul Prima Casa, pentru ca nevoia unui camin va persista indiferent de circumstante, iar creditarea va inlesni acest proces, la fel cum Prima Casa ne-a scos usor usor din criza de acum un deceniu. Adevaratul dezastru se va produce abia cand bancile vor inchide robinetul unor importante fonduri din piata, iar in acest context, statul si implicit BNR au un cuvant greu de spus. Sa auzim de bine ! Silviu Daniel, AcasA-Imobiliare Galati.

 • Octaviann

  Criza este pe drum. Daca aruncam o privire de ansamblu, tot globul se reseteaza; Bula exista de ceva vreme si este mai (mult mai) grava decat in 2008. Vremurile sunt interesante, dar nu cred ca se vor reface sinapsele ecnomice atat de rapid. Re-considerarea multor valori va fi esentiala.

 • Alexandra Constantin

  Normal ar fi sa mai scada preturile, sunt multe asa zise ansambluri de lux cu preturi mari, in special in zona Pipera. Este cazul sa-si revina piata, daca nu vrem sa ajungem intr-o noua criza.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
Evită capcanele! Ce verifici când vinzi sau cumperi o casă? Așa te ajută un agent imobiliar profesionist

Te pregătești să vinzi sau vrei să cumperi o casă? Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le verifici, mai întâi, pentru a te asigura că vei evita capcanele...

citește mai departe
Ai o nevoie imobiliară? Vezi cum poți acționa în această perioadă

Dacă ai o nevoie imobiliară, atunci această perioadă poate fi una ideală pentru a iniția o discuție cu un agent imobiliar alături de care să cauți locuința pe care...

citește mai departe
Interacțiunile „la distanță”, viitorul tranzacțiilor imobiliare?

Actualele măsuri de „distanțare” socială sunt resimțite în toate domeniile vieții. Se vor impune, însă, acestea și pe viitor în imobiliare? Au trecut aproximativ două săptămâni de când oficialii...

citește mai departe