Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 Martie 2020

„Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 15 Iunie 2023

Răspândirea coronavirusului și pe teritoriul României, laolaltă cu măsurile impuse de autorități pentru limitarea acesteia, pune în dificultate multe sectoare economice. Imobiliarele nu fac, desigur, excepție.

Un webinar găzduit la finele săptămânii trecute de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, alături de trei jucători din domeniu, a arătat că piața tranzacțiilor cu locuințe continuă să funcționeze, chiar dacă într-un ritm mult redus față de normal, în această perioadă. Majoritatea agenților imobiliari s-au repliat și lucrează de acasă, încercând să se adapteze cât mai bine cerințelor mediului online, prin video-call-uri, o mai bună prezentare online a proprietăților și chiar prin tururi virtuale. „Toată lumea promovează prezența online, avem tool-urile care ne permit să lucrăm online. Instrumentele de promovare lucrează în continuare. În ansamblu, suntem pregătiți să schimbăm modul de lucru”, spune Răzvan Cuc, președintele rețelei de francize RE/MAX Romania.

„Societatea asta nu poate să meargă înainte fără imobiliare: oricum gândești, e o necesitate de bază; după o perioadă de înghețare, care nu știu cât poate să fie, o lună, două, nouă, nu știu, lucrurile tot o să se reseteze – și chiar și în perioada asta se vor întâmpla tranzacții, pentru că societatea nu poate sta în loc.”

Broker/Owner RE/MAX Romania

Adaptare la interacțiunea online

Daniel Tudor, fondator și CEO al THE CONCEPT Real Estate, este de părere că, cel puțin până în momentul de față, noua metodă de lucru dă rezultate. „Sunt și clienți care au acceptat să facă video-calls, sunt și întâlniri live, dar mai puține decât în săptămânile anterioare, sunt și semnări, dar evident mult mai puține”, sublinia acesta la finele săptămânii trecute.

În plus, de precizat este că, până zilele acestea, au existat toate instrumentele necesare pentru a putea încheia acele tranzacții imobiliare aflate în desfășurare. „Notariatele sunt deschise, instituțiile statului să vedem cât vor mai fi deschise pentru obținerea documentelor respective. Tot ce se întâmplă acum e un pas înainte pentru digitalizarea României”, nota Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției bucureștene Victoria Consult, în cadrul evenimentului găzduit de CPI.

Focus pe închiderea tranzacțiilor aflate în derulare

În ciuda agitației legate de COVID-19, în ultimele două săptămâni tot au mai avut loc tranzacții – chiar dacă majoritatea acestora au fost inițiate anterior. „Multe (dealuri, n.red.) au fost din spate, jumătate ni s-au amânat. Ce e fain însă e că ni s-au amânat, nu ni s-au anulat”, spune Daniel Tudor, precizând, totodată, că piața se află într-o fază de „semisupraviețuire”.

„În primul rând, focusul meu în ultimele zece zile a fost pe partea de closing (închidere, n.red.), pentru tranzacțiile care erau în etape finale. Trebuie să iei pulsul clientului. Am sesizat o neliniște, mai ales din partea cumpărătorului. El se întreabă, și pe bună dreptate: oare fac bine că cumpăr acum, oare ar trebui să mai aștept? M-am focusat pe cumpărător, m-am dus către el, am aflat ce-l macină – am avut chiar situații în care am repoziționat prețul, am vorbit și cu proprietarul, am reconfirmat motivația acestuia de vânzare, am încercat împreună cu proprietarul o prognoză a ceea ce se poate întâmpla în următoarele câteva luni. Ei bine, tranzacția se închide, s-au reglat acolo financiar niște lucruri. În principal, aceasta este concentrarea mea, să închid tranzacțiile care deja sunt pe rol.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

Întâlnirile cu (anumiți) clienți nu au fost excluse!

Deși majoritatea covârșitoare a interacțiunilor cu potențialii clienți, fie ei proprietari, fie cumpărători, au trecut în online, agenții imobiliari (cel puțin unii dintre ei) nu au renunțat complet, în ultimele zile, la întâlnirile cu acei clienți hotărâți să încheie tranzacții (de vânzare, dar și de cumpărare) – întâlniri care, fiind în interes de serviciu, ar fi permise chiar și de ordonanța militară emisă weekend-ul trecut. „Nu toți oamenii din RE/MAX, din câte știu eu, sunt remote (lucrează doar de la distanță, n.red.), mai sunt care ies pe teren, cu o expunere mai mică, un număr mai mic de întâlniri, păstrând distanța și regulile astea de securitate medicală”, a subliniat Răzvan Cuc în cadrul webinarului CPI. Și Daniel Tudor accentuează importanța respectării măsurilor de siguranță recomandate de către autorități, anume folosirea de soluții dezinfectante, păstrarea distanței etc. „Mască o să aibă toată lumea. Pentru că în perioada asta cred că în portofoliul unui agent imobiliar trusa de igienă este un must-have”, completează Iulian Niculae.

„Să nu uităm că în piață există oameni cu o nevoie urgentă să cumpere (după ce au vândut un alt imobil). În perioada următoare, asta vom face – vom ține legătura, vom sonda, vom vedea în primul rând noi ce se întâmplă pe piață. Trebuie să culegem informație, ne informăm, ca să putem fi pregătiți cât mai bine.”

Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult

Atenție și la „virusul” psiho-social!

În opinia lui Daniel Tudor, doar timpul va arăta cum vor evolua lucrurile în continuare. Acesta punctează că din China vin deja semnale pozitive în privința luptei împotriva COVID-19, ceea ce dă speranță și Europei. După încheierea acestei perioade dificile și pe plan local, „lucrurile își pot reveni vertiginos”, inclusiv în imobiliare.

Reprezentantul RE/MAX Romania este de părere că, dincolo de criza medicală, există și un „virus psiho-social”, alimentat la nivel informațional, iar la finalul acestei perioade de criză o să fie mult mai multe victime din zona economică. Punctând că este foarte importantă atitudinea fiecăruia, recomandarea sa pentru (potențialii) clienți din imobiliare – și nu numai! – este „să stea cât se poate de relaxați, cât se poate de «nepanicați»” – asta nu înseamnă nepăsători! – „pentru că o să vină momentul în care o să ieșim din curbă și ăsta o să fie momentul care o să facă diferența”.

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Ce strategie de lucru a adoptat rețeaua de agenții RE/MAX pentru când vom ieși din izolare -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] „Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să… […]

  • IAG

    Daca mai dureaza 3 luni de zile, pot sa scada preturile!!

  • Dan

    Trebuie sa fi nebun sa spui acum ca va urma o revenire vertiginoasa in imobiliare, imediat ce pandemia va lua sfarsit (pentru moment). La fel de nebun trebuie sa fi ca sa faci vreo achizitie majora in urmatoarele 18-24 de luni.

  • Dorinel

    Hai sa vorbim sa ne aflam in treaba. De unde atata speranta de revenire? Poate doar daca esti un speculant, nu dezvoltator imobiliar ca ei isi calculeaza bine sansele in fata unei crize. Sunt milioane de someri si vor fi zeci de domenii de bussinesuri care vor merge foarte greu dupa aceasta epindemie. Retineti! In 2 luni varful epidemiei va trece, dar epidemia nu va disparea. Afacerile vor fi in continuare afectate pentru ca libera circulatie va fi in continuare marcata de teama. Nimeni nu va mai fi atat de liber in constiinta sa iasa sa consume anumite servicii si produse. Statul va fi si el secatuit de efortul in domeniul sanitar al ajutoarelor catre someri si companii, firme. Nu va mai putea primi aceeasi bani de la industrie. Anumite programe, precum prima casa sunt in pericol. Turismul va fi foarte redus, lumea va fi sceptica in a pleca in vacante. Si dumneavoastra credeti in reveniri? De unde bani? De unde credite? O sa cumpere de la dumneavoastra imobilele doar speculatii de masti, manusi si dezinfectanti. Nu mai lansati fitile. E momentul sa coborati cu picioarele pe pamant. Eu cred ca preturile terenurilor vor scadea mai mult ca la constructii pt ca materialele sunt totusi scumpe si va fi greu sa se justifice in sens financiar o ieftinire majora. Totusi va fi mult mai mare simtul raspunderii atunci cand se va face un pret si referitor la constructie pentru ca cel ce va cumpara va fi mult mai atent la economii. Tot odata preturile terenurilor sunt umflate fara rost. Pret nejustificat. Astea pot scadea destul.de mult. Respect si sanatate va doresc!

  • Andrei Toader

    Pandemia de coronavirus va avea cu siguranță un impact asupra pieței imobiliare. Așa cum se poate observa deja, toate piețele se află pe o traiectorie descendentă. Este o situație de criză foarte periculoasă. Nu știm ce ne rezervă viitorul apropriat, nu știm ce se va întâmpla, dar cu siguranță toate acestea vor avea un impact NEGATIV asupra pieței imobiliare pentru că ritmul de tranzacționare deja a încetinit.

  • Lesevescu

    Sunt optimist in ceea ce priveste stabilitatea economiei in general si a pietei imobiliare in special. Prognozez o usoara scadere a preturilor imobilelor, despre care cred ca in ultima vreme au cam crescut usor artificial!

  • Silviu Daniel

    Cred ca cel mai important in perioada asta este ca bancile sa-si mentina creditarea, inclusiv Programul Prima Casa, pentru ca nevoia unui camin va persista indiferent de circumstante, iar creditarea va inlesni acest proces, la fel cum Prima Casa ne-a scos usor usor din criza de acum un deceniu. Adevaratul dezastru se va produce abia cand bancile vor inchide robinetul unor importante fonduri din piata, iar in acest context, statul si implicit BNR au un cuvant greu de spus. Sa auzim de bine ! Silviu Daniel, AcasA-Imobiliare Galati.

  • Octaviann

    Criza este pe drum. Daca aruncam o privire de ansamblu, tot globul se reseteaza; Bula exista de ceva vreme si este mai (mult mai) grava decat in 2008. Vremurile sunt interesante, dar nu cred ca se vor reface sinapsele ecnomice atat de rapid. Re-considerarea multor valori va fi esentiala.

  • Alexandra Constantin

    Normal ar fi sa mai scada preturile, sunt multe asa zise ansambluri de lux cu preturi mari, in special in zona Pipera. Este cazul sa-si revina piata, daca nu vrem sa ajungem intr-o noua criza.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe