Ciprian a întrebat

agentii pentru cumparatori

publicat pe 11 Feb 2021 in categoria Cumpărători

Constat ca toate agentiile reprezinta interesele vanzatorului, desi, banii si fac de la cumparator.
Realitate e ca cumparatorul plateste agentul ca sa sfatuiasca vanzatorul sa minta, sa acopere defectele si lipsurile, etc. Pe scurt, cumparatorul plateste nu un serviciu, ci un deserviciu.

Unde sunt acele agentii care reprezinta cumparatorul? Care dau sfaturi utile cumparatorului, in loc sa in impinga sa cumpere ce au ei la vanzare?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
16 Feb 2021
  • imobiliare.ro

Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.

In tara noastra, cel mai des intalnit serviciu oferit de catre agentiile imobiliare este cel de intermediere, ceea ce implica doua raporturi: agent-vanzator si agent-cumparator. Este evident ca interesele vanzatorului sunt diferite (sau chiar opuse) de cele ale cumparatorului, insa agentul isi asuma rolul de intermediar (pentru care solicita si comision de la cele doua parti), nu de reprezentant si, legal/contractual, nu ar trebui sa iasa din sfera intermdierii, pentru ca atunci, intr-adevar, ar aduce prejudicii. In cadrul serviciilor de intermediere, vanzatorul primeste sfaturi cu privire la pregatirea imobilului pentru vanzare, pret, beneficiaza din partea agentiei de servicii de promovare etc. Acesta ar fi raportul ideal; chiar daca, in practica, lucrurile sunt mai nuantate, nu ar trebui depasite limitele unei facilitari / consultante in vederea vanzarii.

Daca acest tip de colaborare nu va avantajeaza, puteti opta pentru reprezentarea exclusiva. Exista agentii in Romania care ofera astfel de servicii. Contractual, agentul va reprezenta drepturile si interesele clientului sau, nu si ale celeilalte parti. Nu este un segment foarte dezvoltat, probabil si practica necesita imbunatatiri si reglementari speciale, insa o astfel de optiune cu siguranta va ajuta se evitati/diminuati riscurile expuse mai sus. Precizam insa ca pretul unui astfel de contract este diferit de cel din cadrul unui raport de intermediere.

In speranta ca detaliile de mai sus va sunt utile, va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Raporteaza

0