Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Georgiana a întrebat

Cand se plateste comision agentiei imobiliare?

publicat pe 11 feb. 2019 in categoria Chiriași

Am pus un anunt pe OLX cu 1 apartament de inchiriat. La cateva ore ma sune o d.ra care imi spune ca are un client ce doreste sa vada apartamentul. Mi-a spus doar ca se numeste X de la agentia Y. Ne vedem, clientul incantat imi spune ca vrea apartamentul fara sa negocieze nici macar pretul, batem palma. A doua zi ma suna agenta sa negociem pretul (asa ar fi vrut clientul). I-am comunicat faptul ca pretul din anunt este final si nu negociem (urma sa investesc inainte de mutarea chiriasului, in cateva electrocasnice noi si saltea). la putin timp dupa acea incercare de negociere ma suna iar sa imi spuna ca vrea in continuare apartamentul chiar si la pretul initial stabilit. A doua seara ne intalnim cu totii, semnam contractul de inchiriere si apoi agenta ii spune chiriasului sa ii plateasca comisionul si apoi surpriza, imi spune ca ii datorez si eu comision. Pentru ce? Ea l-a reprezentat pe chirias, nu pe mine. Este o practica sa se comunice dupa semnare ca exista comision din ambele parti? Este normal asa ceva? Eu trebuie sa ii platesc ceva agentei?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
Ionut Stancu a răspuns:
11 feb. 2019
  • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
  • Administrator si asociat unic
  • Bucuresti

Buna seara!
Observ faptul ca va sunt cunoscute procedurile in ceea ce priveste indatoririle vis-a-vis de agentiile imobiliare. Prin urmare, atata vreme cat nici macar nu s-a pus in discutie faptul ca datorati ceva agentiei, puteti considera subiectul inchis. Mai mult, un agent profesionist semneaza inainte de toate un contract de prestari servicii / reprezentare imobiliara, creeaza cadrul necesar prezentarii proprietatii si ulterior identifica si califica un client in vederea inchirierii/vanzarii proprietatii.
In concluzie, va recomand SA NU achitati niciun fel de suma cu titlu de comision iar in cazul unor potentiale insistente sa transmiteti o solicitare catre autoritatile competente in controlul acestor nereguli, putand apela inclusiv la incalcarea normelor privitoare la datele cu caracter personal.
O seara frumoasa!

  • Rating răspuns 4/5
  • 5 evaluări