Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cristea Andrei a întrebat

Ce anume presupune comisionul de cumpărător?

publicat pe 25 mai 2020 in categoria Chiriași

Am găsit un anunț în care închirierea acelui imobil avea un comision de 100%. Ce anume cheltuieli suplimentare, inafară de utilități, aș fi obligat să suport?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Cristea Andrei a răspuns:
27 mai 2020

Așadar, în cazul exemplului pe care l-ați dat, aș fi nevoit să plătesc 500 E - prima lună de chirie, 500 E - garanția și 500 E - comisionul datorat agenției, dar la contractare, am înțeles bine? Mulțumesc frumos pentru interes și seriozitate!

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
27 mai 2020
  • imobiliare.ro

Comisionul cumparatorului este comisionul pe care trebuie sa il achite cumparatorul unui imobil agentiei imobiliare care a intermediat tranzactia si care reprezinta vanzatorul.
In cazul inchirierilor, este vorba de comisionul datorat de chirias agentiei imobiliare care reprezinta proprietarul.
Prin urmare, daca doriti sa inchiriati un imobil in cazul caruia vi se precizeaza ca este perceput un comision de 100%, va trebui sa achitati brokerului contravaloarea unei chirii lunare (de exemplu, daca inchiriati un apartament cu 500 E / luna, in conditii de comisionare 100%, comisionul datorat agentiei este de 500 E – plata care se va face o singura data, la contractare, nu lunar).
Acest comision de 100% este foarte des intalnit (reprezinta regula in materie de inchirieri), insa veti gasi in portalul nostru numeroase oferte cu comision 0% pentru cumparator / locatar sau comision mai mic. Este foarte important sa alegeti in functie de bugetul initial personal, insa recomandam de fiecare data ca decizia de achizitie sa se bazeze pe mai multe criterii – caracteristicile fizice ale imobilului, celelalte conditii contractuale (cum ar fi valoarea garantiei, durata contractului s.a.), costurile medii de utilizare etc.
In mod normal, in cadrul unui contract de locatiune, principalele cheltuieli sunt chiria si costurile de utilizare a imobilului (utilitati). Va sfatuim insa sa solicitati clarificari si de la proprietarii anunturilor de interes.